Kimdir

Uğur Dündar Kimdir?

Uğur Dündar Kimdir?

Türk televizyonlarının araştırmacı gazetecilerinin isimlerini düşündüğümüzde ilk akla gelen isimlerin başında kuşkusuz Uğur Dündar ismi gelmektedir. 15 Temmuz 1943 yılında İstanbul ili Silivri ilçesi Akören köyünde dünya gelen Uğur Dündar lise öğrenimini Vefa lisesinde lise hayatını tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini kazandı Üniversite yaşamını Gazetecilik Enstitüsünü okuyarak mezun olan Ünlü anchorman TRT tarafından 1970 yılında yapılan sınavlarını başarıyla kazanarak, televizyon prodüktörlüğü unvanı ile televizyon hayatına adım attı.

Aynı yıl içerisinde BBC in İngiltere de düzenlediği Televizyon da yapım- yönetim kursuna gitti Ülkeye dönüşünün hemen ardından TRT de Yönetmen, Anchorman ve yapımcı olarak birbirinden farklı televizyon programına adını yazdırdı. Çocuk ve dram yapımları haricinde birçok televizyon programını başarıyla hazırlayan ve sunan Dündar Yaşadığımız Günler, İşte Hayat, Günler Geçerken adlı TV ve magazin programları ile izleyicinin beğenisini kazanarak 1978 yılında Sedat Simavi Vakfı Ödülü nü almaya hak kazandı. Televizyonculuk hayatının yanı sıra Marmara ve İstanbul Üniversitelerinde TV Programcılığı Bölüm derslerinde lisansüstü öğretmenliği yaparak hayatına devam etti. TRT bünyesinde 20 yıla yakın sürdürmüş olduğu kariyerine hazırlamış olduğu bir haber dosyasının sansürlenmesi sebebi ile son vermiştir.

Uğur Dündar daha sonra özel televizyonculuk yaşamına adım atarak televizyonculuk yaşamını bu sektörde geliştirerek devam etmiştir. Televizyonculuğun yanı sıra Hürriyet Gazetesinde de yazarlık yapan ünlü anchorman Özel televizyon kanallarının yaygınlaşması ve rekabetin artması ile birlikte hazırlamış olduğu araştırmacı, soruşturmacı gazete televizyonculuğunu televizyon kültürüne entegre eden ilk yayıncı olarak adından söz ettirmiştir. Bu anlamda 1992 senesinde Show TV de Arena programı ile araştırmacı yayıncılık hayatına başlayan Dündar Kariyerindeki en büyük adını bu program ile atmıştır. Arena programının yayın hayatına girmesinden itibaren Dündar ve ekibi Çekim hazırlıkları ve röportajlar esnasında tehdit, tartaklanma ve gözaltına alınma gibi birçok tatsız olayla karşılaşmıştır.

1995 yılında yayıncılık hayatına Kanal D de sürdürme kararı alan Dündar 5 Yıllık Yayıncılık süresinin ardından 2000 Yılında Star TV in Haber genel yayın yönetmenliğine geçmiştir. Bu kanalda 1 yıllık kısa bir süre içerisinde çalışma yaşamını bırakan ünlü anchorman Atv ve Sabah Gazetesi bünyesinde çalışma hayatını sürdürmüştür. Daha sonra tekrar kısa bir dönem Kanal D bünyesinde çalışan Uğur Dündar Son Olarak Star TV genel haber yayın yönetmenliği ve anchorman lig görevini sürdürdü. Bu görevin ardından Tv yayın hayatından uzaklaşmaya başlayan Dündar bir dönem Fenerbahçe Spor Kulübün de Yönetici olarak görev almış fakat Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım İle yıldızları barışmayınca görevinden istifa ederek ayrılmıştır.

Uğur Dündar

Yayıncılık Hayatı Boyunca 2 defa Sedat Simavi ve 100 e yakın Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Ödüle layık görülmüştür. Ulusal alanda kazandığı bu ödüllerin yanı sıra uluslar arası platformlarda da birçok ödüle hak kazanan Uğur Dündar Arena Programı ile 1997 Berlin film Festivali onur konuğu oldu. Türk televizyon tarihine damgasını vuran The New-York Festivals de Finalist Award ödülü ve ayrıca Washington Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Konsorsiyumu-ICIJ"den Başarı Ödülünü almaya hak kazanan ilk Türk Televizyoncu Unvanını elde etti. Uğur Dündar Televizyoncu Kişiliği İle birçok insana yol gösterici olurken Gazeteci yazar Nedim Şener Uğur Dündar İşte Hayatım adı altında Dündar’ın yaşam felsefesini anlatan bir kitap yazarak okuyucuların beğenisine sunmuştur. Aydın Doğanın Star TV yi Doğuş Grubuna satmasının ardından bu kanaldan ayrılan Dündar Araştırmacı Gazeteci ve yayıncılık hayatına Sözcü Gazetesi ve Halk TV ekranlarında hazırladığı programlarla deva etmektedir. 1989 Türkiye güzeli seçilen Yasemin Baradan ile 1993 yılında evlenen Uğur Dündar Bu evliliğini iki erkek ve bir kız çocuk ile taçlandırmıştır.

Halk arenası adı altında Halk TV de hazırlayıp sunduğu program izleyiciler tarafından ilgi ile izlenirken Sözcü gazetesinde yazdığı Köşe yazıları halen devam etmektedir. 2014 yılında Eski Bakan Şu anki Başbakan olan Bin âli Yıldırım hakkında ki yazısında hakarette bulunduğu iddiasıyla hakkında suç duyurusunda bulunulan ünlü televizyon yayıncısı çıkarıldığı mahkeme tarafından 11 ay 20 gün hapis ile ceza almış fakat daha önce cezai ehliyeti bulunmadığında cezası 1 yıllık denetim süresinden sonra iptal olmuştur. Kendi adı altında birçok dizide kariyerini role çeviren Uğur Dündar in Oynadığı başlıca Diziler; İşte Hayat, Yılan Hikâyesi, Üvey Baba, Benim Annem Bir Melek, Dersimiz Atatürk son derece başarılı bir performans sergilemiştir. Bunun yanı sıra Haramzade, Haramzadenin Dönüşü, İşte Hayatım, İyi Uykular Sayın Seyirciler, Yalandan Kim Ölmüş gibi yaşamından etkilenilerek yayınlanmış kitaplarda bulunmaktadır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN