Nedir

Şap Nedir? Ne İçin Kullanılır ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Şap Nedir? Ne İçin Kullanılır ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Başlıklar

Şap Nedir?

Günlük hayatta oldukça sık bir şekilde duyduğumuz şap maddesi ile ilgili cevabı en çok merak edilen sorulardan bir tanesi ‘‘Şap nedir?’’ sorusudur. Köken olarak Arapçadan geldiği bilinen şap, birkaç farklı anlamı olan oldukça önemli bir kelimedir. İlk olarak sağlık terimi olarak bilinen şap, genellikle ağızdaki yaraları ve sivilce tedavilerinde kullanılan oldukça önemli bir tedavi maddesi olarak öne çıkmaktadır. Tıbbi amaçlı olarak kullanılan bir maddeden kimyasal bir bileşene ve çok eski yıllardan beri kullanılmakta olan bir çeşitli boyar maddeye kadar pek çok farklı malzemeye ismini vermiş olan şap, günümüzde de oldukça popüler bir şekilde kullanılmaktadır.

Şap Nedir?

Şap Maddesi Nedir?

Tıp alanında şap, temel anlamı ile dokuları daraltma ve çeşitli vücut sıvılarının akıntısını azaltmak için kanama durdurmaya yaramakta olan oldukça önemli bir maddedir. Çeşitli zehirli maddelere karşı da panzehir olarak görev yapmakta olan şap maddesi, zehir yutulduğunda kusmaya yarayan bir bileşen maddesi olarak öne çıkmaktadır. Oldukça önemli bir tıbbi materyal olarak karşımıza çıkmakta olan şap maddesi, oldukça zengin içerikli ve geniş kapsamlı bir genel kullanım alanına da sahip olması ile tercih edilmektedir.

Kimyasal bileşen olarak da çift tuz grubuna girmekte olan şap maddesi de oldukça önemli bir bileşik grubu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle iplik ve kumaş boyama işlemleri için oldukça popüler bir şekilde kullanılmakta olan şap bileşiği, temel olarak su saflaştırma işlemlerinde de oldukça büyük oranda tercih edilmektedir. Günümüzde bu alanda ikamesi olarak alüminyum sülfat bileşiği kullanılmakta olan şap maddesi, su içerisinde de oldukça kolay bir şekilde çözünebilmektedir. Tatlımsı bir tada sahip olması ile öne çıkmakta olan şap bileşiği, dünyanın pek çok farklı bölgelerinde de oldukça geniş rezerv ağlarına sahiptir. Oldukça önemli bir kimyasal bileşik olan şap, ülkemiz olan Türkiye’de de Gediz ve Şaphane sahalarında oldukça bol miktarda bulunmaktadır.

Şap Ne İçin Kullanılır?

Kullanım alanı oldukça yaygın bir bileşen olarak öne çıkan şap maddesinin pek çok çeşitli faydaları da mevcuttur. Tıp alanından sağlık endüstrisine, sanayi hizmetlerinden kimya endüstrisine kadar oldukça geniş bir kullanım alanı olan şap maddesi genel olarak;

  • Ciltte meydana gelen kanamaların kesilebilmesi,
  • Ağızda meydana gelen yaraların iyileşebilmesi ve
  • İçeriğinde yer alan alüminyum ve kıvam artırıcılar ile çeşitli aşıların da çok daha uzun süre boyunca dayanmasına olanak sağlamaktadır.

Pek çok çeşitli zararlı etkenlere karşı da çok daha fazla antikor üretilmesine olanak tanımakta olan şap maddesi, potasyum sülfat ve alüminyumdan oluşan bir tip bileşim olarak öne çıkmaktadır. Yemeklere konulduğu iddia edilen şap ise renksiz bir toz şeklinde olarak tasvir edilmektedir. Şap adı ile bilinen diğer bir madde de boyar madde olarak kullanılmakta ve suyun saflaştırma işleminde de kullanılmaktadır. Tatlı bir tada sahip olduğu bilinen bu madde, suda oldukça kolay bir şekilde çözünebilir.

Şapın Kullanım Alanları

Şapın Kullanım Alanları

Şap maddesinin isim olarak en popüler kullanımı iki farklı tuz maddesine karşılık gelmektedir. Potasyum alüminyum fosfat ve amonyum alüminyum fosfat olarak bilinmekte olan bu maddeler, 20. Yüzyılın en başlarından beri rutin olarak üretilen oldukça önemli endüstriyel maddelerin başında gelmektedir. Şap maddesi bulunduğu ilk dönemlerde; turşu yapımı, deri tabaklama, konserve yapımı ve fırınlama işlerinde kullanılmaktaydı. Modern çağımızda ise özellikle tıp alanında kan akışını durdurma, antikor yapımı ve cilt sıklaştırma işlemleri gibi pek çok farklı alanda direkt olarak karşımıza çıkmaktadır.

İlginizi çekebilir: Günlük Bitkisinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN