Kimdir

Remziye Hisar Kimdir? Buluşları ve Çalışmaları

Remziye Hisar Kimdir? Buluşları ve Çalışmaları

Başlıklar

Remziye Hisar Kimdir?

Remziye Hisar 1902 yılında Makedonya Üsküp’te hayata gözlerini açmış olan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu ilk yıllarda Kimya alanında yaptığı çalışmalarla bu dalda öncü olan ilk kadın kimyagerdir. Babası Yarbay Salih Hulusi Bey, annesi ise Ayşe Refia Hanım olarak bilinmektedir. Remziye Hisar’ın kendinden başka 3 kız kardeşi vardır. Dünya’da büyük bir savaş çıkmak üzere iken dünyaya gelen değerli kimyager, oldukça karışık bir dönemde doğmuştur. Remziye Hisar, kimya dalındaki başarıları ile insanlığa sınırsız hizmetleri bulunan oldukça bilgili bir profesördür. İstanbul Nazperver Kalfa Mekteb-i İptidayi, zamanında üç yıllık bir eğitim kurumuydu. Remziye Hisar, bu üç yıllık eğitim kurumunu bir yılda bitirerek oldukça parlak ve üstün zekasını ortaya koymuştur.

Remziye Hisar, oldukça üstün zekasının yanı sıra vatanına ve milletine oldukça düşkün biriydi. Vatanına hayranlığı bu millete ettiği hizmetlerin bolluğu ile kendini çok net şekilde belli etmektedir. Remziye Hisar, Kimya derslerinde hep yabancı isimlerin geçmesinden ve hiç Türk profesörlerin ismini duyamamaktan oldukça rahatsız olduğunu ayrıca bu dalda başarılı olursa milletine bir başarı kazandırabileceği düşüncesi içerisindeydi. Bu düşünce ile yürüdüğü yolda kendisi ilklere imza atmak istemiş, hep bunun hayaliyle yaşamıştır.

Bakü’de öğretmenlik yaptığı süreçte, Remziye Hisar orada tanıştığı Doktor Reşit Süreyya Gürsey ile dünya evine girdi ve İstanbul’a geldi. Remziye Hisar, Doktor Reşit Süreyya Gürsey ile döndüğü İstanbul’da bir erkek çocuğu dünyaya getirdi. Eşi ile birlikte çocuklarına Feza adını koydular. Remziye Hisar, Paris’te kalmaya karar vermişti ayrıca kız kardeşini de yanına almıştı. Kız kardeşinin yanında bulunması Remziye Hisar için oldukça büyük bir avantajdı. Remziye Hanım’ın kız kardeşi çocuklara bakarken Remziye Hisar kendine ve çalışmalarına daha çok vakit ayırabiliyordu. Paris’te bulundukları sırada, çiftin bir oğlunun yanına bir de kız evlat eklenmişti. Deha adını verdikleri kızları burada dünyaya geldi.

Oldukça savaşçı ruhu, mücadele ve hırs dolu hayatının ardından Remziye Hisar emekliliğinden önceki hayatına nazaran daha sakin bir yaşam sürüyordu. İstanbul Beykoz’da bulunan Anadolu Hisarı’nda babasından kendisine miras kalan evde yaşamını sürdürüyordu. Remziye Hisar, çocukluğundan itibaren kendisine görev bildiği ve sonunda başardığı çalışmaları ile özel bir ödül almaya hak kazanmıştı. 1991 yılında Remziye Hisar, TÜBİTAK Bilim Ödülünü almıştır. Remziye Hisar bu başarı dolu hayatını sürdürürken, 1992 yılında aldığı Feza Gürsey’in vefat haberi ile büyük bir çöküntü yaşamıştır. Remziye Hisar bu haberden sonra içinde oluşan üzüntü ile 13 Haziran 1992 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Remziye Hisar kimdir?

Remziye Hisar Eğitim ve Çalışma Hayatı

Remziye Hisar, yükseköğrenim adına Darülfünun’un Kimya bölümünde eğitim aldı. Eğitim alma sürecinde kendinden küçük sınıfta eğitim gören bireylere geometri ve matematik derslerinde elinden geldiğince yardımcı oluyordu. Remziye Hisar, oldukça başarılı ve kendi ayakları üzerinde durabilme potansiyeli çok yüksek olan bir kadındı. Bu parlak zekaya sahip kişinin neden Kimya alanında ilerlediği birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

Öğrenim hayatının sürdüğü süreçte oldukça fazla siyasi olaya dahil olmuştur. Yükseköğrenim zamanında öğretim üyeleri ve dostları ile beraber o zamanlarda savaşın merkezi halinde olan Bakü’ye gittiği vakitte olanlar bunu açıklamaktadır. Savaşın ana vatanı halinde bulunan Bakü’de o zamanlar bilim ve sanat adına hiçbir şey yapılabilecek durumda değildi. Bu imkansızlık Remziye Hisar’ı daha çok hırslandırmaktaydı, öğretmenlik bile yapılamayan bu ortamda eğitim aşkıyla tutuşan Remziye Hisar bu durumda eğitim ve öğretime daha çok ihtiyaç duyulduğuna inanmaktaydı. Remziye Hisar, tüm bu imkansızlıkların içerisinde bir Erkek Öğretmen Okulu bünyesinde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Öğretmenlik yaptığı bu süreçte Bakü’de bağımsızlık ilan edildi, Remziye Hisar orada tanıştığı Doktor Reşit Süreyya Gürsey ile dünya evine girdi ve İstanbul’a geldi.

Azerbaycan’dan İstanbul’a akın eden Sovyetler iç karışıklık yaratmıştı. Remziye Hisar, tüm bu olan bitene aldırmadan bilim ve sanata kendini adayarak Adana’da olan Kız Öğretmen Okulu’nda müdür olarak çalışmaya başlamıştı. Remziye Hisar, çalıştığı dönemde oldukça küçük yaştaki Feza’yı annesine bırakıyordu. Vatanına ve milletine oldukça bağlı bu değerli kadın, oğlunu yine annesinin kanatları altında bırakarak memleketteki sorunlara aldırış etmeden ülkenin bir diğer ucuna çalışmaya gitti.

Remziye Hisar Hayatı

Remziye Hisar’ın çalıştığı süreçte talihsizlikler peşini bırakmıyordu, eşi oldukça rahatsızlandığı bir dönemden geçiyordu. Rahatsızlığı nedeniyle tedavi görmek için Paris’e gitmek durumunda kalmıştı. Remziye Hisar, hem sevgili eşini yalnız bırakmamak hem de kendini bir adım daha öteye taşımak adına eşi ile birlikte Paris’e gitmişti. 

Remziye Hisar, Paris’e gidişi ile birlikte Sorbonne Üniversitesi’nin Kimya bölümünde öğrenim görmeye başladı. Sorbonne Üniversitesi bünyesinde bulunan ünlü fizikçi Paul Langevin ve Madam Curie gibi önemli bireylerden ders alabilmek, Remziye Hisar adına oldukça büyük bir tecrübeydi. Bu kıymetli isimlerden ders alabilmek Remziye Hisar’ı daha çok hırslandırıyordu. Remziye Hisar, biyokimya sertifikasına sahip olması nedeniyle Paris Maarif Vekaleti tarafından burs alıyordu, doktora eğitiminin başladığı sırada bu bursun kesilmesi sebebiyle Remziye Hisar İstanbul’a dönmek zorunda kaldı.

Remziye Hisar, İstanbula’a dönüşünün ardından tekrar hızla işe koyuldu. İstanbul Erenköy Lisesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlayan Hisar, burada uzun bir süre geçiremedi. Öğrendiği kıymetli bilgileri öğrencilerine özveri ile aktaramadığı düşüncesine kapılması sebebiyle tayinini Zonguldak bünyesinde bulunan Maden Lisesi’ne istedi. O dönemin değerli isimlerinden biri olan ilk iktisatçi ayrıca Milli Eğitim Bakanı görevinde bulunan Cemal Hüsnü Taray, Remziye Hisar’ı fark etti. Remziye Hisar’ın Paris’e dönme mücadelesine desteğini hiç esirgemeden sonuna dek veren Taray, 1930 yılında Remziye Hisar’ın Paris’e dönmesini sağladı. Uzun yıllardan sonra ve zorlu geçen doktora eğitiminin ardından Remziye Hisar ve eşi Doktor Reşit Süreyya Gürsey arasında bazı olumsuz hadiseler yaşandı. Reşit Süreyya Gürsey, Amerika’ya yerleşme kararı almıştı ancak bu karar çiftin arasında anlaşmazlığa sebep oldu. Bu anlaşmazlık doğrultusunda boşanma kararı alan çift maalesef yollarını ayırdı.

Remziye Hisar, 1933 senesinde doktora eğitimini bitirerek İstanbul’a geri döndü. Paris’te süren doktora sürecinde ve İstanbul’a döndüğü zaman diliminde de birçok makale yazısı yayınladı. İstanbul’a döndüğü, doktora eğitimini bitirdiği aynı yıl doçentlik unvanı aldı. İstanbul Üniversitesi bünyesinde Fizikokimya ve Kimya bölümlerinde doçent olarak eğitim verdi. Aradan geçen 3 yıl sonrasında Halk Sağlığı Enstitüsü’nde Biyokimya uzmanı olarak görev yaptı. Uzun yıllardan sonra 1947 yılında Remziye Hisar İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Makine ve Kimya alanlarında doçent unvanı ile görev aldı. 1949 senesinde Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’ni kuran bireyler arasında bulundu.

Remziye Hisar Eğitim ve Çalışma Hayatı

Remziye Hisar Çalışmaları

Çalışmaları ile oldukça adı duyulan Remziye Hisar, yurt dışında da tanınır hale gelmişti. Oldukça ileri düzeye taşıdığı çalışmaları ile Fransa’da da adı duyulan Remziye Hisar, 1956 yılında Fransa Hükümeti tarafından “Akademik Memur” unvanına layık görülmüştür. Bu olumlu durumların 3 yıl sonrasında yani 1959 senesinde Remziye Hisar tam teşekküllü bir profesör haline gelmişti. Profesör unvanını alması ile yaptığı çalışmalarıyla artık dünyaya adını duyurmuştu. Remziye Hisar bir süre daha çalıştıktan sonra 1973 senesinden sonra emekli olmaya karar verdi.

  • Remziye Hisar, dördü çeviri olmak üzere beş adet ders kitabı yayımlamıştır. 
  • Kimya alanında buluşlarını içeren 16 adet bildiri, Fransa’da yayımlanmıştır.
  • Siirt dağlarında yetişen bir bitkinin etkilerini içeren bir bildirisi Fransa’da yayımlanarak bilim dünyasına sunulmuştur.
  • Edebiyat’a da ilgisi olan Remziye Hisar’ın yazdığı bazı şiirleri “Bir Kadın Sesi” adı altındaki bir kitapta birleştirilerek yayımlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Kimya Nedir? Organik Kimya ve Diğer Anabilim Dalları Nelerdir?

Dwayne Johnson Kimdir? Filmleri ve Profesyonel Güreşçilikten Oyunculuk Kariyerine Geçişi

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN