Yemek ve İçecek

Nar Nasıl Yetişir? Nar Suyunun Faydaları ve Zararları Nelerdir? Bebekler için Nar Suyu Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Nar Nasıl Yetişir? Nar Suyunun Faydaları ve Zararları Nelerdir? Bebekler için Nar Suyu Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Başlıklar

Türk ve dünya mutfağında sıkça kullanılan bir meyve olan narın tüketimi noktasında sanal platformlarda aratılan konuların başında nar suyunun zararları ve faydaları gelmektedir. Bu yazımızda siz değerli okurlarımıza bu konu hakkındaki araştırmalarımızı sunmaktayız.

Latince’ de ki karşılığı ‘punica granatum’ olan nar meyvesi, kınagiller familyası içerisinde sınıflandırılmaktadır. Türk bilmece kültüründe içerisinde birçok küçük tanecik bulunması sebebiyle popüler bir meyve olan narın tadı hafif mayhoş veya tatlıdır.

Nar nasıl yetiştirilir?

Nar Nasıl Yetişir?

Nar bitkisi, Akdeniz iklimine uyum sağlamıştır. 1000 m yükseklikte, -8 dereceye kadar dayanabilen, bol güneşli ortamları seven bir bitkidir. Nar yetiştiriciliğinde Akdeniz ikliminin yağış rejimine yakın olan bölgelerde bol verim alınabilmektedir. Yıl boyu yağışın bulunduğu bölgelerde bulunan nar ağaçlarının çeşitli hastalıklar sonucu köklerinde mantar oluşumu veya çürümeler şeklinde kuruduğu bilinmektedir.

Nar meyvesi yıllık 500 mm yağış rejimine sahip yerlerde yetişebilmektedir. Kuraklığa dayanıklılığı sebebiyle çok eski dönemlerinde ekildiğinden tarihi kayıtlarda nar bitkisi ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Ülkemizde özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Türkiye’de nar bitkisinden elde edilen ticaret hacminin büyük bir çoğunluğunu Denizli ilimizdeki Irlıganlı kasabası sakinleri elde etmektedir. Granada (İspanya) ve Side ilçemiz ismini nar bitkisinden almıştır.

Nar İpek yolu bölgesindeki birçok ülkede yetiştirilmektedir. Türkiye, İran, Hindistan, Çin, İtalya, Afganistan, Filistin, Amerika, Afrika’daki tropikal bölgeler, Kıbrıs ve Ermenistan gibi ülkeler nar yetiştiriciliğinde başı çeken ülkelerdir. Ülkemiz dünyadaki 4. büyük nar yetiştiricisidir. 1789310 ton nar üretimi sağlayan Hindistan dünyadaki en çok nar üreten ülkedir.

Nar bitkisi ülkemizde genellikle süs bitkisi olarak üretilmekteyken son yıllarda ihracatta önemli bir yeri olan meyvelerden birisi haline gelmiştir. Nar bitkisi erken meyve vermektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açması nedeniyle meyvelerin uygun iklim koşulları olduğunda yanması gibi bir sorun görülmemektedir. Nar bitkisi kısa boylu bir bitkidir. Bir nar meyvesinde 500’e yakın tohum bulunur.

Nar, ilaç yapımında, kahvaltılarda ve yemek aralarında meyve suyu olarak, salatalarda nar ekşisi halinde sos malzemesi olarak, ilaçlarda hammadde olarak, boya ve sirke olarak, kabukları hayvan yemi olarak, pekmez ve güzellik ürünlerinde esans olarak kullanılmaktadır. Akdeniz iklimi denildiğinde akla ilk gelen illerden birisi olan Antalya ülkemizde nar üretiminde % 18’lik bir oranla birinci sırada yer almaktadır.

Avrupa’da popüler bir meyve olan nar, kar marjinalinin yüksek olması sebebiyle son yıllarda değer kazanan bir bitkidir. Yakın zamanda birçok yatırımcı nar yetiştirmek amacıyla kapalı tarım yöntemini seçmektedir. Wonderful nar çeşidinin kilosu 5 Euro gibi bir fiyat etmektedir. Para birimi eurodan düşük olan ülkeler Akdeniz’e kıyısı olmasa bile ihracat noktasında nar bitkisini tercih etmektedir.

Nar bitkisinin köklerinde tanen, nişasta ve pelletierin bulunmaktadır.

Nar Suyunun Yararları

Hepimiz sağlıklı ve konforlu bir hayatı sürdürürken ağzımıza layık lezzetler tüketmekten de geri kalmak istemeyiz. Tadına doyum olmayan nar suyu özellikle kahvaltılarda ve özel günlerdeki toplantılarda yazınsa serinlemek amacıyla soğutularak tüketilmektedir.

 Refahınızı artıracak bir lezzet olan nar suyunun yararları,

  • A, C ve E vitaminleri açısından zengindir.
  • Antiviral bir içeriğe ve anti-tümör özelliklere sahiptir. İçeriğindeki nar, çinko, potasyum, fosfor ve demir bileşenleri sayesinde tıp sektöründe sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Ancak şeker içeriğine dikkat edilmelidir. Nar suyu anti tümör özelliği ile vücutta çeşitli hastalıklar sonucunda oluşan tümörler ve özellikle kanser hastalıklarının başlıca düşmanıdır. 
  • Nar suyu yüksek tansiyonun dengelenmesinde etkili bir bitkidir. Kalbin yüksek miktarda kan pompalaması sonucunda damarlardaki basıncın artmasıyla gelişen bir rahatsız olan yüksek tansiyonun doğal yöntemler kullanılarak kontrol altına alınması noktasında araştırma yapan bilim adamları 3 hafta arayla düzenli bir şekilde nar suyu tüketen kişilerde yüksek tansiyonun kolayca kontrol altına alınabildiğini gözlemlemişlerdir.
  • Nar suyu kalp sağlığına faydalı bir içecektir. İçeriğindeki yüksek antioksidan sayesinde nar suyu tüketenlerin kalp krizine karşı daha dayanıklı olduğu bilinmektedir. Özellikle damar sağlığında etkisi bilinen bir içecek olan nar suyu kalp sağlığının korunması adına uzmanlarca tavsiye edilmektedir.
  • Soğuk algınlığı, boyun ağrısı gibi viral hastalıklarda antiviral özelliği ile savunma mekanizmasının daha sağlıklı işleve sahip olmasını sağlar.
  • Şeker hastalıklarında etkili tedavi sağlar. Kan şekerinin düşmesindeki etkisi sayesinde insülin direncinin düşürülmesine pozitif etkisi bulunur.
  • Vücudu içten besleyerek anti ageing etkisi göstermesiyle tüketenlerin genç kalmasına öncü olan bir içecek olan nar suyu, kokusuyla da ağızlardaki rahatsızlık kaynaklı oluşabilecek istenmedik kokuları bastırmaktadır. 
  • Potasyum eksikliğine bağlı rahatsızlıklar yaşayan kişilerin nar tüketmesinde fayda vardır. Kalp, kas ve kemik sağlığında önemli bir etken olan potasyum, nar bitkisinde bolca bulunmaktadır.
  • Kan hücrelerinin oluşumunu sağlayan folik asitlerin oluşumu noktasında ihtiyaç olan bileşenler narda bulunmaktadır. Hücre sağlığı için nar suyu bolca tüketilmesi gereken bir meyvedir.
  • Kötü kolesterolün azaltılmasında nar suyunun yararlı olduğu bilinmektedir.
  • Nar, vücudun hormon dengesinin kontrolünde etkili bir meyvedir. Özellikle regl dönemleri ve menopoz sırasında nar suyu tüketimi sıklıkla tercih edilmelidir.
  • Nar anti-aterosklerotik içerikteki malzemeleri içerir. Bu sebeple tüm vücuda yarar sağlayarak gençleşmeye öncü bir içecektir.
  • Nar, sindirim sisteminin güçlenmesini sağlar. İshalli hastalıklarda nar suyu önerilmektedir. Midedeki fazla gazın bastırılmasında nar suyunun faydalı olduğu bilinmektedir.
  • Doğumdan sonraki süreçte nar kullanımı anne sütünü artırdığı ortaya konmuştur.

Nar suyu faydaları ve zararları nelerdir?

Nar ve Nar Suyunun Zararları

Nar ve nar suyu kullanımının yararlarının yanında bazı zararları bulunmaktadır. Bunlar;

  • Nar suyuna karşı duyarlılığı olan insanlarda genellikle tahriş, kaşıntı ve kurdeşen gibi tedavi edilebilir yan etkiler oluşmaktadır. 
  • İlaçlarla birlikte nar suyu tüketilmesi önerilmemektedir. 
  • Bazı insanlarda nar suyu tükettikten sonra nefes darlığı benzeri tepkiler görülmektedir.
  • Nar suyunun antifilaktik şoka sebep olabildiği biliniyor.
  • Alerjik bünyelerde dil şişmesine sebep olan nar suyu bebeklerde kullanılmadan önce alerjik etkisi düşünülmelidir. Bayılma gibi durumlara sebep olabilmektedir.

Bebeklerde Nar Suyu Tüketimi

Nar birçok irili ufaklı taneye sahip kalın kabuklu bir meyvedir. Kan yapımındaki ve midede sakinleştirici etkisi olması sayesinde bebeklerde kullanımı tavsiye edilmektedir. Nar bebeklerde boğaza takılabileceği için kesinlikle katı bir şekilde tüketilmesi önerilmeyen bir meyvedir. Bebeklerde nar suyu tüketimine 6 ay sonrasında başlanmalıdır. Bebeklerde gaz problemi ve ishal gibi hastalıklar gözlemlendiğinde küçük miktarlarda nar suyu tüketilmesi doğru bir tercih olmaktadır.

İlginizi çekebilir: Mango Meyvesi Nedir, Sağlığa Faydaları Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN