Bitkiler

Karabaş Otu Nedir, Faydaları Nelerdir, Zararı Var mıdır?

Karabaş Otu Nedir, Faydaları Nelerdir, Zararı Var mıdır?

Lavanta olarak da bilinen karabaş otu, Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir. Çiçekleri hoş kokulu ve mavi, yaprakları ise yeşil ve dikdörtgendir. Çok hoş bir kokusu olan karabaş otu, çok eski dönemlerden beri bilhassa ruh ve sinir hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Ayrıca güneş çarpması ve baş ağrıları gibi durumlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır. 2. Dünya Savaşı sırasında yaralı askerlerin tedavi edilmesi ve yaraların dezenfekte edilmesi amacıyla kullanılmıştır. A ve C vitaminleriyle birlikte, demir ve kalsiyum da içeren karabaş otu, birçok açıdan sağlığa faydalı olan bir bitkidir.

Karabaş otunun henüz ergenlik çağına girmemiş çocuklarda, cilt hastalıklarının tedavisi için kullanılması önerilmez. Çocuklarda karabaş otu tüketimi, ayrıca hormon bozukluklarına da yol açabilir. Bazı durumlarda ise, bilhassa erkek çocuklarda meme büyümesi sorununa neden olabilir. Gebelik dönemindeki anne adayları içinse, karabaş otunun ne kadar güvenli olduğu bilinmemektedir. Bu nedenle, gebelik döneminde bu bitkinin tüketimine ara vermek en doğru tercih olacaktır. Bunların dışında, merkezi sinir sistemini yavaşlatabileceği için cerrahi operasyon öncesinde ve sonrasında, verilen diğer ilaçlarla birlikte kombine halinde kullanılabilir. Ameliyatlardan en az 2 hafta evvel, karabaş otunun tüketimi durdurulmalıdır.

Karabaş Otunun Faydaları Nelerdir?

Cilt sağlığına faydaları: Karabaş otunun, cilt sağlığına geniş bir yelpazede faydaları vardır. Birçok cilt sorununa iyi gelir ve bu özelliğinden dolayı cilt bakım malzemelerinde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca aknelerin tedavisinde de kullanılan karabaş otu, ciltte oluşan şişlik ve kızarıklıklara karşı iyi gelmektedir. Egzama hastalığı için de oldukça etkili sonuçlar veren bu bitkinin, kaşıntıları önlediği de bilinmektedir.

Karabaş otu, yaraları dezenfekte ederek iyileştirme sürecini hızlandıran bir bitkidir. Ayrıca ciltte oluşan kırışıklıkları gidererek, yaşlanma sürecini yavaşlatır. Cildinizde yara olan kısma 3 damla karabaş yağı damlatarak masaj yapabilir ve kısa sürede iyileşme sağlayabilirsiniz.

Kan sağlığına faydaları: Karabaş otu tomurcuklarını bir bardak kaynamış suya koyun ve demlenmeye bırakın. Yaklaşık 1 saat bekledikten sonra karışımı için. Bu işlem, kan hücrelerinin sağlığı için oldukça etkili bir yöntemdir ve kanda oksijen taşıyan hücrelerin kuvvetlenmesini sağlar. Bu karışımla yüzünüzü de yıkayabilir ve cilt sağlığınızın korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

Karabaş otu yanıklara iyi gelir: Karabaş otunu yanıklara karşı kullanabilmek için, yanığın olduğu bölgeye 2 damla karabaş otu yağı damlatın ve masaj uygulayın. Bu uygulama, ayrıca derinin diğer bölgelerinde, ellerde ve dudaklarda meydana gelen çatlaklara karşı da iyi gelmektedir. Aynı zamanda böcek ısırıklarının tedavisi edilmesine de yardımcı olmaktadır. Karabaş otu tomurcuklarını, aşırı miktarda olmamak kaydıyla cildinize uygulayabilirsiniz.

Saçlara faydası: Cilt sağlığının dışında, saç bakımı amacıyla da kullanılabilen karabaş otu, özellikle saçların yıpranmasına karşı etkilidir. Saçlarınızın yumuşamasını sağlar ve doğal bir parlaklık katar. Aynı zamanda bit ve kepek sorunlarına karşı da oldukça etkilidir, saçların uzamasına yardımcı olur ve saç sağlığını korur.

Karabaş Otu Nedir

Uyku sorunları: Aşırı miktarda esansiyel yağlar içeren karabaş otu, ruh ve sinir hastalıklarına karşı etkilidir. Uyku sorununuzu çözmek için, yatmadan önce elbisenize ya da yastığınıza bir miktar karabaş otu sürebilirsiniz.

Stres ve depresyon: Karabaş otunun içeriğinde bulunan yağlar, sinir sistemi üzerinde oldukça etkilidir ve sakinleştirici bir özelliği vardır. Odanızın bir köşesine, kavanoz içerisinde karabaş otu bulundurabilir ve bu sayede ruh sağlığınızın korunmasına yardımcı olabilirsiniz. Karabaş otunun yaydığı koku ve aroması, stres sorunlarınızın çözülmesine katkı sağlayabilir.

Baş ağrısı: Karabaş otunun migren ve baş ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. Karabaş otu yağının boyun kısmına ve baş çevresine uygulanması, baş çevresinde meydana gelen ağrıları giderebileceği gibi migren ağrılarına da iyi gelir.

Karabaş otu sindirime iyi gelir: Bitkinin tomurcuklarından hazırlanan çayın tüketilmesi, genel olarak sindirim sisteminin sağlığı için yararlıdır. Bununla birlikte bağırsak hareketlerini arttırır, kabızlık sorunlarını giderir, kilo vermenize yardımcı olur ve hazımsızlığı önler. Gaz sorunlarına karşı etkili bir çözüm üretmek de, karabaş otu sayesinde mümkündür.

Kas ağrılarına iyi gelir: Strese karşı oldukça etkili olan karabaş otu, ayrıca mental ve fiziki yorgunlukların giderilmesine de yardımcı olur. Bunun yanında fiziki nedenlerden dolayı ortaya çıkan kas yorulmalarını da giderir.

Tüm bunların dışında karabaş otunun antiseptik özelliği, yaraların tedavi edilmesine yardımcı olur. Ayrıca hücre sağlığını koruyan bu bitki, bazı yara ve kesiklerden geriye kalan izleri de giderebilir. Karabaş otu yağını cildinize uygulayacaksanız, uygulamaya geçmeden önce bal veya su ile inceltmenizi tavsiye ederiz.

Karabaş otu deri, cilt ve vücutta bulunan mikropları, bakterileri etkisiz hale getirebilir. Parfüm olarak kullanırsanız, sinir sisteminiz üzerindeki olumlu etkilerini görebilirsiniz. Ayrıca kanamalara, gebelik sırasında kabızlık ve benzer sorunlara iyi geldiği bilinmektedir. Buna rağmen, konumuzun başında da belirttiğimiz üzere, gebelik döneminde kullanmanızı önermiyoruz.

Karabaş Otu Faydaları

Karabaş Otunun Zararı Var mıdır?

Bitkinin, genel olarak sağlık açısından herhangi bir tehdit oluşturmadığını söylemek mümkündür. Buna rağmen oral yollarla kullanıldığında iştah artışı, baş ağrısı ve kabızlık gibi yan etkileri olabilir. Bundan dolayı doktora danışmadan ağız yoluyla (çiğ olarak) tüketmenizi önermiyoruz. Karabaş otu hakkında bilmeniz gereken diğer bir husus; yanlış ve aşırı kullanım sonucu cildi tahriş ve tahrip edebileceğidir. Ayrıca merkezi sinir sistemi üzerindeki etkileri nedeniyle epilepsi hastalarının da doktora başvurmadan bu bitkiyi tüketmemeleri gerekir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN