Bilim

İnsan Gözü Kaç Megapikseldir?

İnsan Gözü Kaç Megapikseldir?

İnsanların gözlerinin kaç mega piksel olduğu Android telefonlar ortaya çıktığından bu yana merak edilmektedir. Bu telefonlarda bulunan görüntü kaliteleri rakamlar aracılığı ile ifade edilir ve bu rakamlarda insan gözü ile eşleştirilmeye çalışılır. Gözün mega piksel açıdan ölçümünün yapılması mümkün değildir ama insanların gözleri harikulade bir yapıya sahiptir. Gözler görme ile alakalı olan işlevlerini beyinden gelecek olan sinyaller eşliğinde algılamaktadır. Bundan kaynaklı olarak insanların gözlerinin mega piksel yönünden rakamını ortaya çıkartmak için beynin sunduğu yardımı da göz ardı etmemek gerekir.

Beyin içinde yer alan görme merkezi gözden gelecek olan ışınları tam olarak algılaması mümkün değildir. Beyine gelmiş olan ışınlar beyin tarafından algılandığı gibi tasarlanarak görüntüye döner. Bir dizde 30 FSB olan bir değeri gözün algılaması mümkündür ama gözün bu algılamayı 30 FSB olarak gördüğü anlamına da gelmez. İnsanların gözlerinin bir eşiği bulunur, bu eşikten hızlı bir şekilde geçen cisme bakılırsa cismi yakalamak mümkün olmayacaktır. Son teknoloji yardımı ile geliştirilmiş olan çekim gücü yüksek kameralar mermilerin milisaniyelik olan hareketlerini bile yakalayabilir. Bunu insandan beklemek biraz yanlış olacaktır.

insan gözü kaç megapikseldir

Beyin olmadan gözün algılaması mümkün değildir, beyin yardımı ile görme işlemi yapan gözler için test yapılabilir bu teste;

Tüp yardımı ile çalışan bilgisayarların monitörünü dikey bir şekilde tarama frekansını 60Hz’ye ayarlamak gerekmektedir, sonrasında ekranda oluşan görüntüye 30 cm’lik açıdan bakılmalıdır. Bu sırada monitörün yan kısımlarında var olan bir nesneye odaklanılmalı ve göz ucu ile de monitöre bakılmalıdır. Her zaman yaptığınız ekran yenilenmesini yukarıdan aşağıya doğru görmek mümkündür.

Gözlerde bulunan retinada ışık algıları bulunur ve retina tamamen sinirsel bir yapıdan meydana gelmiştir. Retinada yer alan sinirsel yapıların sayılması mümkündür, retinanın üst kısmına düşmekte olan ışınlar sıkıştırılma işlemleri ile beyin bölgesine itilmektedir. Bundan kaynaklı olarak insanların gözleri duruma göre bazı oyunlarda oynayabilmektedir. Yani, oluşan olayları ya da şekilleri aslında var olmadığı gibi algılamak mümkündür. Görüntünün beyinde tamamlanmasından kaynaklı olarak görme ile alakalı problemler yaşanmaz, hatta tek göz ile gören kişilerde çözünürlük azalmamaktadır.

İnsan gözü hayatta var olan en üst düzey mercek ile kıyas edilmeyecek bir yapıya sahiptir. İnsanların retinasında beş milyon tane koni reseptörü bulunur, bunlar renkli olan görüntüleri algılamak ile alakalı görevler üstlenmektedir. Ayrıca insan gözünde yüz milyon tane renkli ve tek olan çubuk reseptörleri bulunur.  Koni reseptörleri 5 MP bir dilime denk gelirken, diğer reseptörler 100 MP’lik bir dilime denk gelir. Ortaya 105 MP’lik bir değer çıkar bununla insan gözünü tanımlamak doğru olmaz. Çünkü insanlarda iki tane göz bulunur, insanların yatay görüş bölgeleri 60 derece, dikey olan görüş bölgesi de 120 derece olarak ele alınırsa 576 MP ortaya çıkmaktadır.

İnsanların bazılarının gözlerinde yakalama hızı diğer insanlara göre farklılıklar gösterebilir. Gözleri ile iş yapan ve bu işi dikkatli olmaktan geçen kişilerde detaylar ile alakalı şeyleri algılamak daha hızlı şekilde gelişir. Bazı kişilerde ise gözlerde bulunan refleksler oldukça yavaştır. İnsanların gözlerini tembelliğe alıştırması reflekslerinin yavaşlamasına sebebiyet vermektedir, bazı insanların görüntüleri daha iyi ve daha hızlı algılaması da tamamen refleksler ile alakalı bir durumdur. Gözlerde bulunan görme bozukluklarının mega piksel ile alakası kesinlikle bulunmaz. İnsanların gözlerinin kaç mega piksel olduğu tam olarak ortaya çıkartılamamıştır. Yapılmakta olan araştırmalar halen devam etmekte ve her yeni gün bir başka bilginin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN