Nedir

Hidrosfer Nedir? Su Küre'nin Özellikleri

Hidrosfer Nedir? Su Küre'nin Özellikleri

Başlıklar

Su Küre (Hidrosfer) Nedir?

Su küre dediğimiz hidrosfer tabakası, Dünya’nın yapısını oluşturan parçalar arasında yer almaktadır. Dünya yüzeyinde ya da yakınında bulunan kesikli su tabakasıdır. Dünya’nın yüzeyinde en bol miktarda bulunan su, sıvı ya da katı (buz) olarak yaklaşık 1,4 milyar kilometre küp hacim kaplar. Bu su akarsuları, buzulları, yeraltı sularını, gölleri ve okyanusları kapsar. Dünya yüzeyinin ortalama %71’i su ile kaplıdır.

Su Küre (Hidrosfer) Nedir?

Güney Yarım Kürede su yüzeyin %81’ini oluştururken Kuzey Yarım Kürede bu oran %61 olmaktadır. Dünya’da bulunan her su molekülü, aynı zamanda su kürenin bir parçasıdır. Dünya’da bulunan suyun %97’sini denizler ve okyanus, %2’sini buzullar ve %1’ini de bütün yerüstü ve yeraltı tatlı suları oluşturmaktadır. Dünya’da su yüzeyleri ortalama 360 milyon kilometrekaredir. Bunun da ortalama 350 milyon kilometrekaresini tuzlu sular meydana getirmektedir. Geri kalanını ise tatlı su yüzeyleri oluşturmaktadır.

Su Küre’nin Özellikleri

Su Küre’nin Özellikleri

Su Küre’nin özellikleri şu şekildedir:

  • Hidrosfer, suyun sıvı, katı ya da gaz halinde bulunduğu tüm dünya ortamlarına denmektedir.
  • Dünya yüzeyinin 3 / 4 ‘ü sularla kaplıdır.
  • Yeryüzünde en çok bulunan madde sudur.
  • Hidrosferde bulunan yeraltı suları, buzullar, akarsular, göller ve okyanuslar yaklaşık 1,4 milyar metreküp su oluşturur.
  • Hidrosferin %97’si tuzlu su ve %3’ü tatlı sudur.
  • Dünyadan rahat bir şekilde gözlemlenebilen katmanlardan biridir.
  • Canlıların yaşamları için gerekli su ihtiyacını su katmanı gidermektedir. Su, insanların kan dolaşımının, sindirim sistemlerinin ve boşaltım sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlar.
  • Su katmanı yeraltı ve yerüstü sularından oluşur. Su katmanı içinde buzullar, akarsular, göller, denizler ve okyanuslar bulunur.
  • Su kürede su bir döngü içerisindedir. Suyun korunması doğa için çok önemlidir. Güneş ısısının yardımı ile su buharlaşır ve su, kar, yağmur ve dolu gibi yağış çeşitleri ile yeryüzüne iner. Yeryüzüne inen suyun bir kısmı yeraltı ve yerüstü sularına karışır.

İlginizi çekebilir: Pirosfer Nedir? Ateş Küre'nin Özellikleri

Litosfer Nedir? Yer Kabuğu Özellikleri ve Levhaları

Coğrafya'da Barisfer Nedir? Katmanları ve Özellikleri

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN