Nedir

Doğal Taş Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Ne İşe Yararlar?

Doğal Taş Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Ne İşe Yararlar?

Başlıklar

Doğal Taş Nedir?

Değerli taşlar olarak da bilinen doğal taşlar, mücevher veya diğer süs eşyaları yapmak için kesilip parlatılan mineral kristal parçalarıdır. Bununla birlikte, mücevher yapımında bazı kayalar ve mineral olmayan organik malzemeler kullanılmaktadır. Bu nedenle genellikle değerli taşlar olarak kabul edilirler. Çoğu değerli taş serttir ancak bazı yumuşak mineraller mücevherlerde parlaklıkları veya estetik değeri olan diğer fiziksel özellikleri için kullanılır. Bu taşlar nadir bulunmaları, işçilikleri ve diğer nedenlerle birbirlerinden farklı şekilde sınıflandırılır ve ücretlendirilirler.

Değerli taşların evrensel olarak kabul edilmiş bir derecelendirme sistemi yoktur. Elmaslar, 1950'lerin başında Amerika'da bulunan bir enstitü tarafından geliştirilen bir sistem kullanılarak derecelendirilir. Değerli taşların genel kabul edilmiş bir derecelendirme sistemi yoktur. Ancak elmaslar 1950'lerin başında Amerika'da bulunan bir enstitü tarafından geliştirilen bir sistem kullanılarak derecelendirilir. Örneğin bir pırlantayı derecelendirmek için kullanılan faktörleri tanımlamaya yardımcı olmak için renk, kesim, berraklık ve karat gibi değerleri ölçen bir cihaz kullanılmakta. Pırlantalarda kesim değerin birincil belirleyicisidir, ardından berraklık ve renk gelir. İdeal kesim pırlanta ışığı oluşturan gökkuşağı renklerine ayırılması ve parıldamasıyla göze iletilecektir. İşlenmemiş kristal formunda bir elmas bunların hiçbirini yapmaz. Uygun şekillendirme gerektirir ve buna "kesme" denir. Değerli taşlarda rengin saflığı ve güzelliği genel kalitenin birincil belirleyicisidir.

Doğal Taş Nedir?

Doğal Taşların Özellikleri Nelerdir?

Bazı doğal, değerli taşlar ve özellikleri şu şekildedir:

  • 1. Garnet

Garnet çakraları temizlediği ve yeniden enerji verdiği söylendiğinden, bağışıklık sistemi ve enerji seviyeleri ile de ilişkilendirilen kırmızı renkte değerli taştır. Sevgiye ve bağlılığa ilham verdiği söylenerek, aynı zamanda özgüven, cesaret ve umut duygusunu güçlendirir. Fiziksel düzeyde, garnet kemik bozukluklarını tedavi eder ve DNA'yı yeniler. Ocak ayının doğum taşıdır. Garnet kişiye romantik aşka, tutkuya, istikrara, duygusallığa, cinselliğe, yakınlığa, olumlu düşüncelere, ilhama, enerjiye, kişisel başarıya, kariyer başarısına, sosyal popülerliğe, özgüvene, doğurganlığa, sebat, dayanıklılık, hayatta kalma, tutku, samimiyet, güç, güçlendirme, ilham verir.

  • 2. Ametist

Ametist stres ve kaygıyı azaltan ve bunu yaparken bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bir sakinleştirici görevi gören güzel bir mor taştır. Şubat ayının doğum taşıdır. Uykusuzluğu gidermek için kullanılan ametistin vücuttaki hormonların üretimine yardımcı olarak metabolizmanın dengelenmesine de yardımcı olduğu söylenmektedir. Ayrıca kanı temizleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir.

  • 3. Akuamarin

Mart ayı doğum taşı akuamarin, kafa karışıklığını azaltma yeteneği sayesinde cesaret ve sakinlikle ilişkilendirilir. Taş ayrıca meditasyon için iyi çalışır ve kendini ifade etmeyi destekler. Fiziksel sağlık için, taş sindirim, göz ve dişlerle ilgili sorunlara iyi gelir. Ayrıca alerjileri giderir. Anne ve bebeğin sağlığını desteklediği ve düşük yapma riskini azalttığı için hamilelik sırasında oldukça koruyucu bir taştır.

  • 4. Elmas

Nisan ayının doğum taşı olan elmaslar için eski tarihlerde bazı doğaüstü güçlere sahip olduğu iddia edilmiştir: Bir elmas mücevheri sol tarafında taşıyan kişiye, düşman sayısı ne olursa olsun zafer kazandıracağına inanılmıştır. Kadınların en iyi arkadaşı olarak adlandırılan elmaslar inancı, aşkı, masumiyeti, güzelliği, duruluğu ve saflığı temsil eder. akraları dengelemek, yaratıcığı arttırmak gibi özelliklerinden dolayı da tercih edilmektedir. Kişinin pisişik yeteneklerini arttırdığı söylenir. Uyum sağlamaya, kişinin ortamla arasındaki dengeyi korumasına ve stresinin azalması gibi vücudu iyi yönde etkileyen özellikleri bulunur. 

  • 5. Zümrüt

Zümrüt özellikle kalp, omurga, akciğer veya kas sistemini etkileyen hastalıkları olanlar için iyileştirici güçlere sahip olduğuna inanılan yeşil bir değerli taştır. Mayıs ayının doğum taşıdır. Zümrütün depresyonu kaldırabileceğine, uykusuzluğu iyileştirebileceğine inanılıyor. Zümrüt ayrıca diyabetten kaynaklanan komplikasyonları azaltabilir ve genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

  • 6. İnci

Güzel inciler haziran ayının doğum taşıdır. Doğal olarak hem tuzlu suda hem de tatlı istiridyelerinde bulunur. En değerli inciler yuvarlak ve beyaz olmasına rağmen, bu organik değerli taşlar birçok renk, şekil ve boyutta olabilir. Tüm vücudu dengeleyerek kullananda olumlu, mutlu duygular yarattığı söylenir. Geleneksel Asya tıbbi sistemlerinde inciler, sindirim sistemi bozukluklarını, doğurganlık sorunlarını ve kalp problemlerini tedavi etmek için kullanılmıştır. Günümüzde makyajda parlak bir cilt elde etmek için inci tozu kullanılmaktadır.

Doğal Taşların Özellikleri Nelerdir?

  • 7. Yakut

Temmuz ayının doğum taşı olan Yakut tutkunun ve arzunun mücevheridir. Eskiler, parlak kırmızı renginin sönmeyen bir iç ateşten kaynaklandığını düşündükleri için, yakut aynı zamanda cesaret ve güçle de ilişkilendirilirdi. Kişiye sağlık, bilgelik, zenginlik ve başarı getirir. Duyuların uyanmasına ve enerji düzeyinin arttırmasına olumlu etkileri vardır. Yakut takmak insana güç ve liderlik nitelikleri getirir. Yüzük, küpe ve kolye olarak kullanıldığınızda ateşlenme ve enfeksiyon tedavisinde iyi bir destekçidir. Yakutun negatif enerjiyi silme gücü vardır.

  • 8. Peridot

Peridot rahatlık, sağlık, zenginlik, uyku, gevşeme, iyileşme yetenekleri, rahatlık ve sezgisel güç sağlar. Gece bie parlayan açık yeşil bir renge sahiptir. Ağustos ayı taşı olan peridot kişinin stresinin azalması, uyuşukluğunun giderilmesi ve vücudunun temizlenmesini sağlar. Ayrıca bağışıklık sistemi, akciğer, safra kesesi sağlığını korur.

  • 9. Safir

Safir gerçeğin, samimiyetin ve sabitliğin sembolü kadife mavisi bir taştır. Peygamber Çiçeği mavisi rengiyle de bilinir. Safir sonsuz bir mavi renk paleti içerdiğinden, eskiler dünyanın dev bir safir üzerinde durduğuna ve yansımasının gökyüzünü renklendirdiğine inanıyorlardı. Aşk, cömertlik, ve sadakatin simgesidir. Eylül ayının doğum taşıdır. Bu taş aynı zamanda ruhsal gelişim ile ilişkilidir. Safir kişinin gerginliğine ve depresyonuna karşı koruma sağlar. Ayrıca vücuttaki kan hücrelerinde ki bozukluğunun tedavisine de iyi gelir.

  • 10. Opal

Ekim ayı burç taşı olan Opal kalbinizden geçenleri iletme yeteneğinizi geliştirir. Kendinize yaptığınız zararlı şeylerin üstesinden gelmenize yardımcı olur. Denize ve deniz canlılarına yakınlık kazandırır. Pek çok rengi içinde barındırır. Kişinin ruh haliyle alakadar olan bir taştır. Parlak renkleri kişinin olumlu duygularını öne çıkartır.

  • 11. Sitrin

Sarıdan kırmızımsı turuncuya değişen kuvars çeşidi olan sitrin, “toprak tonlu” mücevherlere olan ilginin yeniden artmasıyla birlikte popülaritesinde bir artış yaşadı. Ancak bugün piyasadaki çoğu sitrin bu renklerle topraktan çıkmaz. Kasım ayının doğum taşı  Sitrin takı takmanın duygusal esenliği desteklediği ve pozitif enerjiyi artırdığı söylenir. Kişinin işitme güçlüklerinde, sindirim rahatsızlıklarında, uyku problemlerinde ve ağrıları için faydalıdır. Olumlu faydalarını artırmak için mümkünse doğal haliyle kullanılmalıdır.

  • 12. Turkuaz

Aralık ayının doğum taşı Turkuaz'ın koruma, enerji verme, dinginlik kazandırma, kendini ifade etmede başarı, yaratıcılık, gönül rahatlığı, duygusal denge, iyi şans, manevi topraklama, dostluk, sevgi ve sadakat gibi olumlu kazandırımları vardır. Olumsuzluklara karşı korur. Doğal taşların en yönlü olanlarından biridir. Bu yüzden turkuaz boğaz çakrasında çalışır yani iletişim becerilerini geliştirir. Ruh sağlığı ve ruhta derin bir şifa arayanlar turkuaz giymeli. Kalp Çakrasını vermek/almak için faydalıdır. Kişinin doğal güçler geliştirmesine yardımcı olur. Mükemmel topraklama gücü olan şifalı bir taştır.

Doğal Taşlar Ne İşe Yararlar?

Doğal Taşlar Ne İşe Yararlar?

Günümüzde değerli taşlar gemoloji alanına özgü teknik terminolojiyi kullanarak değerli taşları ve özelliklerini tanımlayan gemologlar tarafından tanımlanır. Bir gemoloğun değerli taşı tanımlamak için kullanacağı ilk özelliği taşın kimyasal bileşimidir. Örneğin, elmaslar karbondan (C) ve yakutlar alüminyum oksitten (Al) yapılır. Birçok mücevher kristal sistemlerine göre kübik veya trigonal veya monoklinik gibi sınıflandırılan kristallerdir.

Renkli bir taşı değerli yapan fiziksel özellikleri renk, berraklık, kesim, renk dağılımı gibi taş içindeki olağandışı optik fenomenler ve asteria olarak sıralanabilir. Elmas, yakut, safir ve zümrüt dışında; inci ve opal gibi taşlarda değerli olarak kabul edilmiştir. 19. yüzyıldaki ametist keşiflerinden önce ametist eski Yunan kültüründe "değerli bir taş" olarak kabul ediliyordu. Günümüzde genellikle tasarımcı markaya, moda trendlerine, pazar arzına bağlı olarak birçok üründe değerli taş kullanılmaktadır. Bununla birlikte elmaslar, yakutlar, safirler ve zümrütler hala diğer değerli taşlardan fazla üne sahiptir. Değerli taş fiyatlandırması yani değeri, taşın kalitesindeki özellikler ile belirlenir. Bu özellikler arasında berraklık, nadirlik, kusursuzluk, taşın güzelliği ve bu tür taşlara olan talep sayılabilir. Renkli değerli taşlar ve pırlantalar için farklı fiyatlandırma faktörleri vardır.

Mücevherlerin yanı sıra en eski antik çağlardan itibaren oymalı değerli taşlar ve bardak gibi sert taş oymalar başlıca lüks sanat eşyalarıydı. Modern kullanımda değerli taşlar zümrüt, yakut, safir ve pırlantadır ve diğer tüm değerli taşlar yarı değerlidir. Bu ayrım esasında antik çağlardaki taşların nadirliğini ve kalitelerini belirlenmek için konuşmuştur. Renksiz elmas hariç hepsi en saf formlarında ince renkli ve yarı saydamdır ve Mohs ölçeğinde 8 ila 10 arası sertlikte çok serttir. Elmas haricinde kalan taşlar renklerine yarı saydamlıklarına ve sertliklerine göre sınıflandırılır. Geleneksel ayrım mutlaka modern değerleri yansıtmaz.

Doğal taşlar aynı zamanda kişilerin burçlarına, doğdukları aylara özel olarak enerji vermesi açısından kullanılır. Bir çok kişi tarafından çeşitli aksesuar ve ev eşyası olmak üzere hayatlarında kullandıkları ve onlara çeşitli fayda sağladıklarını düşünen insanlar var. Bir bakıma yüzyıllarca, binyıllarca yeryüzünde olan doğal taşlar eskiden günümüze çeşitli faydalar sağlamıştır. Birebir tıbbi bir yaradan öte doğal olan bir çok şey gibi bedenimize iyi geldiğini düşünebiliriz. 

İlginizi çekebilir: Obsidyen Taşı Nedir? Faydaları ve Özellikleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN