Nedir

Çamur Yağmuru Nedir? Neden Yağar ve Zararları Nelerdir?

Çamur Yağmuru Nedir? Neden Yağar ve Zararları Nelerdir?

Başlıklar

Çamur Yağmuru Nedir?

Çamur yağmurları, çöllerden rüzgarla taşınan kumların denize atılması veya gökyüzünde bir yağmur bulutu varsa o bulutun içinde ıslanarak yağmuru çamura çevirmesiyle oluşur. Bu yağmurlar ilkbahar ve yaz aylarında çok yaygındır. Ancak yılın herhangi bir zamanında meydana gelebilecek meteorolojik bir olaydır. Oluşmalarının nedeni Afrika çöllerinden gelen tozlardır. Gökyüzündeki toz, higroskopik yoğunlaşma çekirdekleri olarak hareket ettiğinde, yağmur bulutlarının oluşumuna katkıda bulunur. 

Atmosferik istikrarsızlık ve değişen rüzgar eşliğinde, bu çamur yağmurlarının formülü ortaya çıkmış olur. Bu yağışlar meydana geldiğinde hem gökyüzü hem de arabalar kahverengimsi renklere ve çamura bulanır. Çamur yağmurundaki toz çok alkalidir. Büyük parçacıkların bazıları, sodyum, klor ve magnezyum gibi kimyasal karışımlar içerir.

Toz taşınımı nedeniyle meydana gelen bu yağışlar için meteoroloji müdürlükleri sarı ve turuncu kodlarla uyarılarda bulunur ve vaat edenleri bilgilendirir.
Yetkililer, toz taşınımı nedeniyle oluşabilecek görüş mesafesinin azalması, hava kalitesinin düşmesi, çamur şeklinde yağış ihtimali olan yerlerde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini söylemekteler.

Çamur Yağmuru Nedir?

Çamur Yağmurlarının Nedenleri Nelerdir?

Bu yağışlar genellikle uydu görüntüleri sayesinde tahmin edilebilir. Uydudan elde edilen görüntülerle, bir toz bulutunu sürükleyen çöküntünün sarmalını görebilirsiniz. Bir yerde atmosfer basıncı düştüğünde, hava o alçak basınç bölgesinde hareket edecektir. O zaman, bulunduğumuz yarımküreye bağlı olarak, söz konusu hava, alçak basınç bölgesi üzerinde bir daire içinde saat yönünde veya saat yönünün tersine hareket edecektir.

Çamur yağışı tek seferlik olmak zorunda değil, günlerce sürebilir. Bütün bunlar rüzgarlardaki ve yönlerdeki koşullara bağlıdır. Yağış bulutlarının oluşturduğu atmosferik istikrarsızlık birkaç gün devam ederse ve rüzgar beraberinde daha fazla tozu getirirse meydana gelen yağışların tamamı çamur olacaktır. Bu fenomen yılın herhangi bir zamanında gerçekleşebilir. Ancak yaz ve bahar aylarında daha sık görülür. Genellikle atmosferdeki tozun asılı kalması 24 ile 60 saat arasında sürebilmektedir. Ondan sonra kaybolmaya başlar.

Dünyadaki tüm tozların %70'inin Sahra Çölü'nden geldiğini unutmayın. Bu, tüm gezegenin ekosistemleri üzerindeki etkisini bilmek için dikkate alınması gereken çok önemli bir bilgidir. 

 Çamur Yağmurlarının Zararları Nelerdir?

Çamur Yağmurlarının Zararları Nelerdir?

  • Bu çamur sadece sokaklarımızı ve arabalarımızı kirletmekle kalmıyor, aynı zamanda kara ve okyanuslara da besin sağlıyor. Askıya alınmış mineraller, bakteriler, sporlar ve polenler, toz ve Sahra altı kumunun yanında seyahat eder. Bir bütün olarak, en olası yerlere ulaşmak için büyük mesafeleri aşmayı başarırlar.
  • Çamur yağmurlarının etkisi arabalar üzerinde belkide en açık haliyle görülebilmekte. Kahverengiye boyanmış arabalar sanki bir çamur bataklığından geçmiş gibi gözükeceklerdir. Olay sadece arabalarda değil sokaklardaki herhangi bir yerde ve hatta ağaçların yapraklarında da görülebilmekte. O günlerde gökyüzüne bakarsanız, bulutların tonunun beyaz değil, daha koyu renklerde olduğunu görebilirsiniz.
  • Bu yağmurların yaz mevsiminde meydana geldiklerinde meydana getirdiği etkilerden biri de sıcaklığın artmasıdır. Bunun nedeni Sahra tozunun getirdiği havanın yarımadadakinden daha sıcak olmasıdır.
  • Araştırmalar sonucu çamur yağmurlarının sağlığa olumsuz etkileri olduğu ortaya konuldu. Çöl tozları, doğa kaynaklı hava kirliliğinin nedenlerinden biridir. Dünyamızdaki başlıca toz kaynakları olarak Asya, Afrika, Arap Yarımadası, Avustralya ve Güney Amerika çöllerini gösterebiliriz. Bunlar arasında Afrika'daki Sahra Çölü ve Asya'daki Gobi ve Taklamakan çölleri en bilinenleridir. Bu bölgelerden çıkan tozlar atmosferimizin üst katmanlarına ulaşabilir ve binlerce kilometre uzağa ulaşabilir. Ülkemize gelen tozların kaynağı Afrika ve Ortadoğu'dur. Özellikle Irak ve Suriye ile olan sınırımızdan dolayı Güneydoğu bölgesi tozdan en çok etkilenen bölgedir. Ancak çöl tozlarının etkileri burayla sınırlı kalmayarak yayılımına devam ederek batı bölgelerinde de görülmektedir.
  • Öte yandan hava kirliliği olan şehirlerde sağlık sorunlarına neden olan çöl tozu, silikoz hastalığını tetikleyebilmektedir.
  • Gelen tozların bulutlar ile bululması sonrası çamur yağmuru normaldir. Ancak solunum ve kalp hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar bu dönemlerde dikkatli olmalıdır. Mümkünse, toza ve bu yağmura maruz kalma süresi azaltılmalıdır. Sağlıklı insanlar da dahil olmak üzere açık havada yapılacak çoğu aktivite egzersizler bile olsa bir süre ara vermek daha sağlıklı olacaktır.

 Çamur Yağmurlarının Zararları Nelerdir?

Çamur Yağmurlarının Faydaları Nelerdir?

  • Eskilerin söylediklerine bakacak olursak Türkiye'deki nisan ayında daha etkili olan çöl tozları için "balıklar için inci, yılanlar için zehir, insanlar için şifadır" demişlerdir.
  • Çöl tozu içeren yağmurların faydaları arasında içerdiği mineraller ile bitkilerin gelişmesine ve verimliliğin artmasında katkıda bulunması ve ayrıca toprak verimliliğinin artması sayılabilir.
  • Ayrıca çöl tozu, demir gibi deniz yaşamının temel ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir role sahiptir. Denizlerdeki doğal besin zincirinin temeli olan planktonlar için oldukça faydalıdır. Planktonlar ile beslenen küçük balıklar ve küçük balıklarla beslenen büyük balıklardan oluşan bu zincir ile denizlerdeki ekosisteme faydası olduğunu söylemek mümkündür.
  • Çöl tozunda bulunan demir oksalat adlı maddenin faydalı bir madde olarak nitrojen görevi görmektedir. Yapay gübre olarak toprağın verimini de arttırır. Çiftçiler bu çöl tozlarından bu yüzden çok memnundur.
  • Yağmur tozunun taşıdığı partiküller, büyük ölçüde toprak erozyonunun etkilerine karşı koyan uzun vadeli toprak oluşumu için önemlidir. 
  • Sahra tozu, yağmur suyunun pH'ını önemli ölçüde artırır. Bu, asit yağmurunun etkilerine karşı koyabilir.

İlginizi çekebilir: Troposfer Nedir? Özellikleri ve Tabaka Bilgisi

Sel Nedir, Neden Olur, Sel Çeşitleri Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN