Bitkiler

Areka Palmiyesi Bakımı Nasıldır? Zarar Verebilecek Haşere Türleri Nelerdir? Özellikleri ve Faydaları

Areka Palmiyesi Bakımı Nasıldır? Zarar Verebilecek Haşere Türleri Nelerdir? Özellikleri ve Faydaları

Başlıklar

Areka Palmiyesi Bakımı

Ev dekorasyonunda doğal bir görüntü elde etmek isteyen çoğu insan ev bitkilerine yönelir. Ev bitkileri, evin hem daha temiz bir havaya sahip olmasını sağlar hem de hoş bir görünüme kavuşmasını sağlar. Bu nedenle birçok insan bu bitkilere yönelmektedir. Ev bitkileri de tıpkı doğal habitattaki bitkiler gibi farklı türlere ve özelliklere sahiptir. Her bir bitki türü bambaşka bir yarar sağlar. Bu nedenle eviniz için en doğru bitkiyi bulmanız gerekir. Bu doğruluk tamamen sizin isteklerinize ve zevklerinize göre şekillenir. Ev bitkileri arasında en çok tercih edilen türlerden biri de areka palmiyesidir. Bodur bir palmiye görünümüne sahip olan bu bitki dayanıklı bir yapıya ve hoş bir görüntüye sahiptir. Başlıca tercih sebepleri arasında kolay yetiştirilmesi ve zahmetsiz bakımı gelmektedir. Birçok bitki gibi teferruatlı bakıma ihtiyaç duymaz. Areka palmiyesi bakımı herhangi bir uzmanlık istemediği gibi standartların üstünde bir masrafa da neden olmaz.

Areka Palmiyesinin Genel Özellikleri

Areka palmiyesi bir çeşit palmiye ağacıdır. Ana vatanı Madagaskar adasıdır. Yoğun ve ince uzun yapraklara sahiptir. Tropikal bir bitki olduğundan mütevellit yeşil yapraklıdır. Ev ve ofislerde kuru havayı nemlendirmek için kullanılabilir. Ayrıca bulunduğu ortamın havasını da temizleyerek daha sağlıklı nefes almanızı sağlamaktadır.

Bakımı ne denli iyi olursa o kadar büyüme sağlamaktadır. Ev ortamında düzenli bakım ve budama sonucunda boyunu kısa tutabilirsiniz. Bahçe dekorasyonunda da kullanmak isterseniz yerinde bakım ile boyunu 12 metreye kadar büyütebilirsiniz. Saksıda yetiştirebileceğiniz gibi doğrudan toprakta da yetiştirebilirsiniz. Areka palmiyesi narin bir bitki değildir. Fakat bu onun hoyrat bir bakımla da yaşayabileceği anlamına gelmez. Her bitki gibi doğal ortamına en yakın koşulların sağlanması gerekir. Bu sayede areka en sağlıklı şekilde saksıda yaşayabilir.

Birçok bitki gibi areka da haşerelere karşı savunmasızdır. Bu bitki için düzenli olarak ilaçlama işlemleri de yapılmalıdır. Son yıllarda ev ve ofislerde daha da yaygınlaşan bir tür olması hasebiyle kamuoyunda hakkında bir hayli bilgi paylaşımı yaşanmaktadır. Fakat fazla bilgi akışının arasında doğru olmayan yanlış bakım tekniklerine aldanmamak gerekir. Yoksa areka palmiyesi için kötü bir son yaşanabilir.

Areka Palmiyesi Bakımı Nasıldır?

Areka Palmiyesi Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Areka palmiyesi düzenli ve dikkatli bir bakıma maruz kaldığı vakit uzun yıllar boyunca yaşayabilir. Ayrıca sağlıklı bir şekilde evin havasını temizlemeye de devam eder. Bu durumu sağlamak için belli başlı bakım koşullarını gerçekleştirmek gerekir;

  • Sulama son derece hassas yapılmalıdır. Dayanıklı bir bitki olduğu için az su ile de hayatta kalabilir. Fakat susuz kalmamasına özen gösterilmelidir. Saksının veya toprağın her daim nemli olması gerekir. Sulama esnasında su saksıdan taşmayacak derecede sulanmalıdır. Sulama periyodunu haftalık olarak ayarlamak daha sağlıklı olacaktır.
  • Bu bitkinin ev içerisindeki konumlandırılmasına da dikkat edilmelidir. Saksının duracağı bölge direkt olarak güneşe maruz kalmamalıdır. Fakat bitki gün ışığından da mahrum kalmamalıdır. Gün ışığının mekân için yetersiz olması halinde aydınlatma ışıkları da gereken işlevi görmektedir. Areka palmiyesi güneş ışığına fazlaca bağımlı bir bitki değildir. Bu nedenle doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Oda veya ofis içerisinde yeri sürekli olarak değişmemelidir. Sabit bir yerde kalması bitkinin daha uzun yıllar hayatta kalmasını sağlar. Ani yer değişiklikleri bitkinin sararmasına veya yaprak dökmesine neden olur. Saksının yerinden oynatılmaması ve yeterli ışık kaynağına maruz kalması son derece önemlidir.
  • Saksı ve toprak bakımı bitkinizin ömrünü uzatmada elzemdir. Yılda bir kere yapılması gereken saksı değişimi bitkiyi daha uzun yıllar hayatta tutar. Toprak bitkilerin kökleri sayesinde içindeki mineral ve besinleri aldıkları bir kaynaktır. Bitki toprağının asidik değeri ortalama olmalıdır ve Ph değeri 7 seviyesine yaklaşık olmalıdır. Uzun yıllar bitkinin aynı toprak içerisinde bulunması zamanla toprağın verimini azaltır. Verimin azalması da bitkinin daha az beslenmesine neden olur. Yılda bir kez yapılacak toprak değişimi bitki için besin takviyesi işlevi görür. Kaliteli ve mineral seviyesi yüksek toprak kullanımı son derece önemlidir. Bunun için piyasa araştırması yapmalı ve bitkiniz için en faydalı seçimi yapmalısınız. Bazen de toprak değişimine gerek kalmadan saksıya ilave edeceğiniz ek mineraller de benzer işlevi görmektedir. Bu durumda saksı ve toprak değişimi için size en uygun yöntemi seçmeniz gerekir.
  • Bitkinin bulunduğu ortamın ısı değeri iyi ayarlanmalıdır. Sıcak iklim bitkisi olsa da areka palmiyesi bir hayli dayanıklıdır. Fakat daha sağlıklı olması için oda sıcaklığının altına inmeyen ortamlarda tutulmalıdır. Kışın bitkinizin ani sıcaklık değişimlerine maruz kalmaması gerekir. Isı değerinin stabilizasyonunu sağlamak areka palmiyelerinin ömrünü uzatmaktadır.
  • Eğer bitkinizin yaşadığı ortam haşerelerin yoğun yaşadığı bir ortam ise önleminizi önceden almanız gerekir. Pek çok farklı haşerenin areka palmiyelerine zararı dokunmaktadır. Bu nedenle ilaçlama işlemlerinin yapılması bitkinizi çeşitli böceklere karşı koruyacaktır. Fakat ilaçların her çeşidi bitkinizi koruyamayabilir. Bazı ilaçlar böceklere zarar verirken aynı zamanda bitkinizi de yıpratmaktadır. Uzman görüşüne başvurarak bu sıkıntıyı aşabilirsiniz.

Areka Palmiyelerine Zarar Verebilecek Haşere Türleri

Areka Palmiyesinin Faydaları

Areka palmiyesi tropikal bir bitki olması hasebiyle daha yoğun bir fotosentez işlemi gerçekleştirir. Bu fotosentez esnasında havayı temizlediği gibi daha çok nem salınımı yapar. 

Havadar ortamlarda tam potansiyelini gerçekleştiren arekalar, ortam havasını değiştirmede çokça tercih edilmektedir. Oksijen salınımının yüksek olması bu bitkiyi çokça tercih edilir hale getirmektedir.  Kuru havaların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri kanıtlanmış vaziyettedir. Pek çok hastalığın tetikçisi olan kuru havalarla başa çıkmanın yolu evinize veya ofisinize havayı nemlendirecek bir bitki almaktır. Areka palmiyesi tam da bu noktada fayda sağlamaktadır. Yapraklarında depoladığı suyun büyük bir kısmını gün içinde havaya salar ve nem dengesini korumuş olur. Sağlık açısından daha pek çok faydası olan bu bitki son yıllarda daha popüler hale gelmiştir. Çalışma ortamları yoğun tempo ve stres içerdiği için insan sağlığı için olumsuz sonuçlar doğurur. Tüm gün kapalı ortamda kalan çalışanlar için temiz hava oldukça elzemdir. Kapalı ortamda temiz havayı sağlamak için areka palmiyelerinin kullanımı son derece isabetli olmaktadır.

Areka Palmiyelerine Zarar Verebilecek Haşere Türleri

Bitkilerin en büyük düşmanları şüphesiz ki haşerelerdir. Parazit yaşam ilişkisi içerisindeki bu tek taraflı yaşam formları bitkilerin yaralanmasına ve ölmesine neden olur. Bu haşerelerden bazıları şöyledir;

  • Unlu bitler, vücut renkleri sarı olsa da çoğu zaman beyaz bit olarak isimlendirilir. Salgıladıkları zararlı enzimler arekayı yaralar ve kimi zaman ölmesine sebep olur. Etkilerini yaprakların sararması ve dökülmesi olarak gösterir. Eğer önlem alınmaz ise bitkinin temelli ölmesi kaçınılmazdır. Çabuk çoğalan ve zarar veren bir yapısı olduğu için bir bitkiden başka bir bitkiye bulaşabilmektedir. Bu nedenle hasta bitkilerinizi diğer bitkilere fazla yaklaştırmamaya özen göstermeniz gerekir.
  • Kabuklu bitler, diğer adı koşnildir. Doğada pek çok farklı renkte bulunmaktadırlar. Bu renklerin başlıca olanları sarı kırmızı ve kahverengidir. Bitkiye zarar verme yöntemi farklıdır. Sahip olduğu ince uzun hortumu sayesinde bitkinin özünü emer. Bundan dolayı bitkinin yapraklarında sararma ve dökülme baş gösterir. Salgıladığı enzimler yüzünden arekanın yapraklarında mantar türevi bir salgın baş gösterir ve bu salgın zamanla tüm bitkiyi kaplar. Bunun sonucunda bitkinin ölmesi yüksek ihtimal dahilindedir.
  • Kalkanlar, havanın fazla kuru olması durumunda ortaya çıkarlar. Milimetrik canlılardır ve renkleri kahverengidir. Arekanın saplarında ve yapraklarında kahverengi ufak noktalar olarak tezahür ederler.
  • Örümcek akarı; küçük kırmızı renktedirler ve areka için çok zararlıdırlar. Zamanla yapraklar üzerinde sarı hatlar olarak hastalık baş gösterir.

Bu gibi durumlarda bir uzmana başvurmak gerekir. Böcekleri defederken arekaya en az zararı verecek ilaçları tercih etmek gerekir. Bu sayede bitkinizin yaşamını uzatabilir kalitesini arttırabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Hatmi Çiçeği Nedir, Nasıl Kullanılır? Yararları ve Zararları Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN