Tarih

Sazlıdere Savaşı Kimler Arasında Gerçekleşti? Sebepleri, Sonuçları ve Önemi

Sazlıdere Savaşı Kimler Arasında Gerçekleşti? Sebepleri, Sonuçları ve Önemi

Başlıklar

Sazlıdere Savaşı

Sazlıdere Savaşı, Osmanlı ile Bizans arasında gerçekleşen son meydan muharebesi olarak bilinmektedir. 1329 yılında gerçekleşen bu savaş I. Murat döneminde yapılmıştır. Savaşın taraftarları Bizans ve Bulgar güçleri - Osmanlıdır. Tarihte Osmanlı ile Bizans arasında yapılan birçok savaş kayıtlıdır. Sazlıdere Savaşı da bunlardan bir tanesidir. Tarihte önemli bir yere sahip olan Sazlıdere Savaşı uzun yıllar devam etmiştir. Uzun süre devam eden savaş, Osmanlı'nın sürdürdüğü büyük savaşlardan biri olarak bilinmektedir.

Sazlıdere Savaşı Kimler Arasında Gerçekleşti?

Sazlıdere Savaşı, Osmanlı'nın içinde olduğu savaşlardan biridir. Edirne'nin fethi olarak da bilinen bu savaş tarihi kaynaklara göre 10 yıl sürmüştür. Bizans ordusu ve Bulgar güçlerine karşı Osmanlı devleti arasında gerçekleşen bir savaştır. 10 yıl süren savaştan kaynaklı her iki tarafta da kayıplar verilmiştir. Tarihte önemli bir yere sahip olan bu savaş, Osmanlı ile Bizans arasında gerçekleşen son meydan muharebesidir.

Sazlıdere Savaşı

Sazlıdere Savaşı Neden Çıktı?

Osmanlı İmparatorluğunun Balkan fetihlerini hızlandırmak için girmiş olduğu savaş, Sazlıdere Savaşı olarak bilinir. Osmanlı, savaşla birlikte Balkan fetihlerini hızlandırmıştır. Osmanlı İmparatorluğu girmiş olduğu bu savaşla amacına ulaşmış, Balkan fetihlerini hızlandırmıştır. Bu nedenle Sazlıdere Savaşı imparatorluk için önemli bir yere sahiptir. Savaş, Osmanlı'nın yükselme döneminde gerçekleşen savaşlardan biridir. Sazlıdere Savaşı'nın gerçekleşmesi için önemli iki neden vardır. Savaşın önemli nedenleri:

  • Osmanlı İmparatorluğunun Edirne'yi tehdit etmesi
  • Bizans ve Bulgar güçlerinin Osmanlı Devleti'ni durdurmak istemesi

Bizans ve Bulgar güçleri Osmanlı Devleti'ni durdurmak istiyor. Osmanlı Devleti'nin durdurulması için Sazlıdere Savaşı çözüm olarak görülüyor. Aynı zamanda Osmanlı, Edirne'yi tehdit ediyor. Bu iki önemli nedene bağlı olarak savaş gerçekleşiyor. Savaşın bitmesi ise 10 yıl kadar sürüyor.

Sazlıdere Savaşı Sonuçları Neler?

Osmanlı - Bizans ordusu ve Bulgar güçleri arasında gerçekleşen savaş sonrasında bazı önemli sonuçlar ortaya çıkıyor. Tarihte önemli bir yere sahip olan Sazlıdere Savaşı aynı zamanda Edirne'nin fethi olarak biliniyor. Önemli bir yere sahip olan bu olay sonrasında yaşananlar:

  • Bizans İmparatorluğunun elinde olan Edirne alındı ve Osmanlı'nın başkenti ilan edildi. 
  • Osmanlı, Bizans güçlerine karşı kesin zafer ilan etti.
  • Balkanlar ile Bizans arasındaki bağ kesildi. Bu bağın kesilmesinde Gümülcine ve Filibe'nin alınması etkili oldu. 
  • Balkan Devletleri Osmanlı İmparatorluğunun gücünü kesin olarak gördü.

Sazlıdere Savaşı Ne Zaman Yapıldı?

Sazlıdere Savaşı toplamda 10 yıl sürmüş bir savaştır. Osmanlı Devleti'nin uzun süreli savaşlarından biridir. Bu savaşın başlangıç tarihi 1361'dir ve 1371 yılına kadar sürmüştür. Tarihin önemli savaşlarından biri olan Sazlıdere Savaşı, günümüz Edirne topraklarında gerçekleşmiş bir savaştır. Bu savaş iki imparatorluk arasında gerçekleşmiştir. Osmanlı ile Bizans arasında gerçekleşmiş savaştan Osmanlı galip gelmiştir.

Sazlıdere Savaşı Sonuçları Neler?

Sazlıdere Savaşı Neden Önemli?

Tarihte Osmanlı ile Bizans arasında birçok muharebe gerçekleşmiştir. İki imparatorluk arasında gerçekleşen son muharebe ise Sazlıdere Savaşı olarak bilinmektedir. Gerçekleşen bu savaş sayesinde Osmanlı imparatorluğu Balkanlarda ilerleme imkanı bulmuştur. Savaş, Osmanlı'nın Balkanlarda ilerlemesini sağladığı için önemli bir yere sahiptir. Gerçekleşen bu savaş Balkan fetihleri için de önemli bir yere sahiptir. İki imparatorluk arasında yapılan savaşla Edirne kazanılmıştır ve Edirne, Osmanlı'nın başkenti ilan edilmiştir. Balkan devletleriyle Bizans imparatorluğu arasındaki bağ bu savaş sayesinde tamamen kesilmiştir. Bu sayede Osmanlı Devleti güç kazanmıştır.

Sazlıdere Savaşı Hakkında Kısa Bilgi

Osmanlı Devleti Balkanlarda ilerlemeyi sürdürmek istiyordu. Osmanlı'nın Balkanlarda ilerlemesi için Edirne'yi alması gerekiyordu. Aksi takdirde ilerleme kaydedemeyecekti. O dönemde Edirne, Balkanlara erişmek için en önemli şehir olarak görülüyordu. Balkanlarda hakimiyeti sağlamak isteyen Osmanlı da Edirne'yi kuşatmaya karar verdi. Kuşatma başladığında Bizans ordusu hazırlıksız yakalandı. Osmanlı I. Murat döneminde fetih hareketlerini hızlandırdı ve büyük bir orduyla Edirne kapılarına dayandı.

Bizans imparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğunu kendi egemenliğine güçlü bir tehdit olarak görüyordu. Bulgar güçlerini de etkileyen Bizans, Edirne'yi savunmaları gerektiğine karar verdi. Bizans ordusu ve Bulgar güçleri birlikte Osmanlı İmparatorluğuna güçlü bir direniş gösterdi. Savaş, Osmanlı için kolay olmayacak bir savaştı. Osmanlı ordusu karşı tarafta beklemediği bir direniş görünce ilerlemeyi yavaşlatmak zorunda kaldı. Bu nedenle savaş ilan edildikten sonra 10 yıl sürdü. 10 yılın ardından hem Osmanlı hem de Bizans ağır kayıplar verdi. Fakat en çok kayıp Bizans tarafında yaşandı. Bizans, gerçekleşen bu savaşı kaybetti.

İlginizi çekebilir: Navarin Olayı Nedir? Navarin Nerede? Navarin Olayının Nedenleri

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN