Sağlık

Neden Uyuruz ve Ne Kadar Uyumalıyız?

Neden Uyuruz ve Ne Kadar Uyumalıyız?

Her insanın beslenmek ve nefes almak gibi uykuya da ihtiyacı vardır. Bazı insanlar sekiz saat uykuya ihtiyaç duyarken, bazıları da dört saatle zinde ve dinamik olabiliyor, fakat bilim adamları bunun neden olduğunu hala çözebilmiş değiller! Konuyla ilgili çok ilginç teori ve ipuçları mevcut, örneğin; yeteri kadar uyuyan bir kişi kendisini iyi hissederken uykusuz kalan bir kişi hem kendisini kötü hisseder hem de yorgun ve halsiz. Uyku, insanlık tarihinin başlangıcından beri yaşamın bir parçası ve vazgeçilmez unsurlardan birisi olmuştur. Uyku problemleri nedeniyle ciddi rahatsızlıklar ve ruhsal bozukluklar ortaya çıkabilir. İşte bu gibi olumsuzlukları önlemek için, her insan uykuya ihtiyaç duyar.

Uyku Nasıl Oluşur ve Evreleri Nelerdir?

Uykunun aşamaları ve nasıl oluştuğu konusuyla ilgili, ilk defa Loomis ve arkadaşları bir fikir ortaya koymuş ve uykunun 5 değişik evreden oluştuğunu savunmuşlardır. Bu iddia; a, b, c, d ve e fazlarından meydana gelen uykunun, a’dan e’ye gidene kadar derinleştiği düşüncesidir. Bu grubun ardından, 20. Yüzyıl’da Kleitman ve Aserinsky adlı araştırmacılar tarafından da uyku incelenmiştir. İncelemeler sonucunda saptanan hızlı göz küresi hareketi ile bir önceki iddiaya, yeni bir uyku evresi daha eklenmiştir. Sakin uyanıklık denilen evre, uykuya geçiş aşaması olarak tanımlanır ve bu evrede insan çevresinde olup bitenlerin farkındadır. Kasların gevşemeye başlar, fakat bilinç tamamen kapanmaz.

Neden Uyuruz

Non-REM uykusu olarak adlandırılan yavaş uyku, derin ve yüzeysel olmak üzere 2 döneme ayrılır. Toplam olarak dört evreden oluşan Non-REM, uykunun esas fazlarını oluşturmaktadır. Yüzeysel yavaş uyku 1 ve 2. dönem olarak tanımlanırken, derin yavaş uyku 3. ve 4. Faz olarak tanımlanır. 5 evreden oluşan uyku durumu içerisinde, her bir fazın önemi vardır. Bu fazlardan herhangi birisi verimsiz olursa, uykunun kalitesi düşer. Örnek olarak 5. fazda uyanan birisi yeniden uyumak isterse, aradan geçen zamana da bağlı olacak şekilde, Non-REM uykusu ya da sakin uyanıklık evrelerinin birinden başlayacaktır.

Ne Kadar Uyumak Gerekir?

Bir insanın günde sekiz saat uyuduğu düşünülürse, ömrünün üçte birini uyuyarak geçirmiş olacaktır. Bu da, 72 yıl olan ortalama insan ömrünün 24 yılının uyuyarak geçirildiği anlamına gelir. 5 yaşa kadar olan çocukluk zamanındaki uzun uyku saatleri ve yaşlılıkta uykuya daha fazla ihtiyaç duyulması durumları da eklenirse, ortalama olarak bir insan ömrünün sadece 40 yılını uyanık olarak geçirilmiş olur. Bu süre oldukça fazla görülmekle beraber, doktorlar tarafından tavsiye edilen uyku saatleri 4 ile 11 arasında değişir. Sağlıklı bir insan günde en az 4 saat uyumalıdır. Uyku süresi her insanın yaşına, çalışma koşullarına, aktivite sıklığına ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Uyumak

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre, uyku saatinin 1 haftayı geçmemek kaydıyla kısaltılması, kişilerde performans eksikliğine neden olmaktadır. Bunun yanında, hafıza bozuklukları gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Genç bireyler üzerinde yapılan bu araştırmada, uyku süresinin standardize edilmemesi halinde, dikkat bozukluğu ve yorgunluk sorunlarının da ortaya çıkacağı belirtilmiştir. Buna rağmen, bahsedilen süre iki saate kadar olan kısaltmaları kapsamamaktadır. Uyku süresinde aniden yapılan kısaltmalar (özellikle 2 saatten daha fazla) çok önemli performans bozukluklarına neden olabilir. Genç ve sağlıklı bir kişi için dört saatlik uyku yeterli olabileceği gibi, günde sekiz saat uyuyan bir yetişkin için bu süre her ay birer saat kısaltılabilir ve dört ay sonunda da günde 4 saatlik uykuyla rahatlıkla yaşayabilir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN