Bitkiler

Mikro Yeşillik (Microgreen) Nedir? Nasıl Yetiştirilir ve Faydaları Nelerdir?

Mikro Yeşillik (Microgreen) Nedir? Nasıl Yetiştirilir ve Faydaları Nelerdir?

Başlıklar

Mikro Yeşillik (Microgreen) Nedir?

Mikro yeşillikler yenelebilir sebzelerin ve bitkilerin olgunlaşmadan önceki genç yapraklarıdır. Büyümesi haftalar veya aylar süren daha büyük otlar ile sebzelerin aksine mikro yeşillikler kotiledon yani tohum içindeki embriyonun bir parçasıyla yapraklar geliştikten bir hafta ila 10 gün sonra hasat edilebilir ve yenebilirler.

Sadece birkaç santime kadar büyüyen mikro yeşilliklerin 50 ila 60 farklı çeşiti bulunabilir. Mikro yeşillikler yüksek maliyetleri nedeniyle başlangıçta süslü yemek tabakları ve butik marketlerle sınırlıydı. Her hasattan sonra yetiştiriciler büyüme sürecini tekrarlamak için taze toprağa, tohuma ve sterilize edilmiş bir kaba veya yetiştirme matına ihtiyaç duyarlar. Bu maliyetler başlangıçta kesildikten veya budandıktan sonra tekrar büyüyen olgun otlar ve sebzelerle karşılaştırıldığında artar. Mikro yeşilliklerin kullanımı artık evde yetiştirilebildiği için genişledi. Çiçek kontrastı sağlamak için onları bir salataya ekleyebilir, bir sandviçin üzerine koyabilir veya bir bifteğin veya balığın üstüne koyabilirsiniz.

Mikro yeşillikleri filizlerle karıştırmayın. Filizler az gelişmiş yapraklar üretmek için bir veya iki gün boyunca toprakta değil suda çimlenir. Mikro yeşillikler toprakta ve güneş ışığında büyür ve yaprak üretmesi en az bir hafta sürer.

Mikro Yeşillik (Microgreen) Nedir?

Mikro Yeşillik Nasıl Yetiştirilir?

Mikro yeşillikler marketlerde ne kadar pahalı olsa da onları kendi mutfağınızda veya dışarıda bir bahçede kolayca yetiştirebilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan tohumlar, ışık, bir kap, toprak ve su. Tohum boyutuna bağlı olarak bazılarının ekmeden önce suda beklemesi gerekebilir. Lahana ve bezelye gibi mikro yeşillikler daha büyük tohumlara sahipken roka, fesleğen ve hardal orta tohumlardır. Kekik, nane, tarhun ve adaçayı gibi bitkilerin hepsinin küçük tohumları vardır.

Mikro yeşillikler yaklaşık 2,5–7,5 cm. boyunda genç sebze yeşillikleridir. Çeşitli renk ve dokularda gelirler. Mikro yeşillikler filiz ve bebek yeşillikler arasında bir yere düşen bebek bitkileri olarak kabul edilir. Bununla birlikte yaprakları olmayan filizlerle karıştırılmamalıdır. Filizler ayrıca 2-7 günlük çok daha kısa bir büyüme döngüsüne sahiptir, oysa mikro yeşillikler genellikle bitkinin ilk gerçek yaprakları ortaya çıktıktan sonra çimlenmeden 7-21 gün sonra hasat edilir. Mikro yeşillik bir çok açıdan bebek yeşilliklere benzer. Sadece sapları ve yaprakları yenilebilmektedir. Ancak bebek yeşilliklerinden farklı olarak boyut olarak çok daha küçüktürler ve hasat edilmeden önce satılabilirler. Mikro yeşillikler, açık havada, seralarda ve hatta pencere eşikleri dahil olmak üzere çeşitli yerlerde yetiştirilebildikleri için büyümek için çok uygundur.

Mikro yeşillikler birçok farklı tohum türünden yetiştirilebilir. En popüler çeşitleri ise aşağıdaki bitki ailelerinin tohumları kullanılarak üretilir:

  • Brassicaceae: Karnabahar, brokoli, lahana, su teresi, turp ve roka
  • Asteraceae: Marul, hindiba, hindiba ve radicchio
  • Apiaceae: Dereotu, havuç, rezene ve kereviz
  • Amaryllidaceae: Sarımsak, soğan, pırasa
  • Amaranthaceae: Amaranth, kinoa pazı, pancar ve ıspanak
  • Cucurbitaceae: Kavun, salatalık ve kabak
  • Ayrıca pirinç, yulaf, buğday, mısır ve arpa gibi tahılların yanı sıra nohut, fasulye ve mercimek gibi baklagiller de bazen mikro yeşilliklere dönüştürülür.

Mikro Yeşillik için tohumlardan bazıları şunlardır:

  • Kara Lahana
  • Roka
  • Ispanak
  • Turp
  • Su Teresi
  • Bezelye
  • Lahana
  • Reyhan

Mikro Yeşillik Nasıl Yetiştirilir?

Tohumlar hakkında bilgi edindiğinize göre nasıl yetiştirildiğine geçelim.

Yetiştirmek için ihtiyaç duyacaklarınız şu şekildedir:

  • Kaliteli tohumlar,
  • Satın alabileceğiniz saksı toprağı ya da evde yaptığınız kompost ile dolu bir kap. 
  • Uygun aydınlatma için güneş ışığı veya ultraviyole aydınlatma ideal olarak günde 12-16 saat

Öncelikle kullandığınız kabınızı aşırı doldurarak sıkıştırmamaya özen gösterin. Kabınızı dikkatlice toprakla doldurun ve hafifçe sulayın. Tohumları elinizden geldiğince eşit bir şekilde yaymalısınız. Tohumlarınızıda hafifçe suyla ıslatın ve kabınızı bir kapakla kapatın. Günlük olarak kontrol edin. Tohumları nemli tutmak için gerektiği kadar sulayın. Tohumlar çimlendikten birkaç gün sonra, onları ışığa maruz bırakmak için plastik kapağı çıkarabilirsiniz. Mikro yeşillikleriniz büyürken ve renk kazanırken günde bir kez sulayın. 7-10 gün sonra mikro yeşillikleriniz hasat için hazır olmalıdır.

Mikro Yeşilliklerin Faydaları Nelerdir?

Sebze yemek, birçok hastalık riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılıdır. Bu muhtemelen içerdikleri yüksek miktarda vitamin, mineral ve faydalı bitki bileşikleri sayesindedir. Mikro yeşillikler bu besinlerden olgun yeşilliklere benzer ve genellikle daha fazla miktarda içerir. Bazı hastalıklara karşı faydaları:

  • Bazı kanser türleri: Antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzeler, özellikle polifenoller açısından zengin olanlar, çeşitli kanser türlerinin riskini azaltabilir. Polifenol bakımından zengin mikro yeşilliklerin de benzer etkilere sahip olması beklenebilir.
  • Alzheimer hastalığı: Yüksek miktarda polifenol içerenler de dahil olmak üzere antioksidan bakımından zengin gıdalar, Alzheimer hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılı olabilir.
  • Kalp hastalığı: Mikro yeşillikler, daha düşük kalp hastalığı riskine bağlı bir antioksidan sınıfı olan zengin bir polifenol kaynağıdır. Hayvan çalışmaları, mikro yeşilliklerin trigliserit ve kötü kolesterol seviyelerini düşürebileceğini gösteriyor.
  • Diyabet: Şekerin hücrelere düzgün bir şekilde girmesini engelleyebilecek stres türünü azaltmaya yardımcı olan antioksidan laboratuvar çalışmalarında bazı mikro yeşilliklerinin hücresel şeker alımını %25-44 oranında artırdığı anlaşılmıştır.

İlginizi çekebilir: Yaz Mevsimi Çiçekleri Nelerdir? Nasıl Bakılır ve İsimleri Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN