Kimdir

Ludwig Van Beethoven Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Ludwig Van Beethoven Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Ludwig Van Beethoven

Ludwig Van Beethoven, klasik müzik türüne hizmet veren bir dahidir. Müzik Beethoven için bir tutkuydu ve bu tutkuyu hayata geçirmek kelimeler ile anlatılamaz bir büyüyü temsil ediyordu. Beethoven ailesindeki müzik atmosferinden çok etkilenmiş ve müziğe erken yaşta bir ilgi duymaya başlamıştı. Viyana klasiği adı verilen hafif klasik müzik türünün öncülerinden biri olarak bilinirdi. Yaptığı klasik müzik çalışmaları “romantizm” ve “romantik” müzik türünün oluşmasına büyük etki sağlamıştır. Beethoven, müziğin damarlarını oluşturduğunu ve müziği olmadan bu damarlarda kan akamayacağını savunmaktaydı.  Beethoven, yüzünün kalıbını dönemin ünlü heykeltıraşlarından birine teslim etmiş ve büstünün yapılmasını talep etmiştir. Beethoven, şarkı tonlarını ve bestelerini piyano üzerinden yapmayı tercih etmiştir. Bestelediği tüm şarkıları piyano aracılığı ile kontrol etmiştir. Hayattaki çoğu şeyin doğru kulaklar için müzik olduğunu savunmaktadır. Beethoven hayatının geri kalanını Avusturya’nın Viyana şehrinde geçirmiş ve burada hayatını kaybetmiştir. Viyana, Beethoven’e göre insanın dış dünyadan uzak bir şekilde fikir üretmesine yardımcı olan bir şehirdir. Beethoven eserlerinde Türk müziğinin etkileri açık olarak görülür.

Ludwig Van Beethoven

Ludwig Van Beethoven 'ın Hayatı;

Ludwig Van Beethoven,17 Aralık 1770 yılında doğmuştu. Ölümünün 26 Mart 1927 yılına denk geldiği düşünülmektedir. Ailesinde müzik ile ilgilenen bireyler bulunmaktaydı. Özellikle kendisine çok yakın gördüğü dedesi aynı ada sahip Ludwig Van Beethoven ünlü bir opera sanatçısıydı. Dönemin en ünlü orkestralarından biri olan Bonn’da orkestra şefi olarak çalışmalar yapmıştır. Beethoven’in babası, dedesi ile aynı orkestrada tenor olarak müzik çalışmalarında bulunuştur. Beethoven’in babasının, dönemin en prestijli müzik okullarında müzik öğretmenliği yaptığı da bilinenler arasındadır. 12 Kasım 1767 yılında babası ilk evliliğini yapmış ve bu evlilikten 4 çocuk sahibi olmuştur. Fakat çocuklardan biri dönemde yaygın olan bir bebek hastalığından dolayı hayatını kaybetmiştir. Beethoven’in Kaspar Karl ve Nikolaus Johann adında iki kardeşi bulunmaktadır. Beethoven’in babasının sihirli olarak nitelendirdiği kulaklarını keşfetmesi ile yoğun bir müzik eğitimine tabii tutulmuştur. Babasının Beethoven’e piyano dersleri süresince katı ve sert davrandığı kaynaklara geçmiştir. Ailesinin maddi zorluklar geçirdiği bir dönemde, Beethoven kilise korosunda para karşılığı piyano çalmaya başlamıştır.

1787 yılında büyük bir hayranlık duyduğu Mozart ile çalışmak üzere Viyana’ya gitti. Bu süreç boyunca Mozart ve Beethoven birçok besteye imza attılar. Bu besteler klasik müzik tarihinde büyük izler bırakmış olan bestelerdi. Fakat Beethoven’in uzun süredir düşlediği bu yolculuk uzun sürmedi. Annesi ağır bir hastalıktan muzdaripti bu sebeple Doğup büyüdüğü Bonn’a geri dönmek zorunda kaldı. Beethoven, annesinin 1792 yılında hayatını kaybetmesi üzerine büyük bir yıkım yaşadı. Aynı yıl içerisinde çok sevdiği Mozart ile tekrardan çalışmak üzere Viyana’ya geri döndü. Fakat Mozart hayatını kaybetmişti. Bu haber Beethoven’i büyük bir buhrana sürükledi. Aynı yıl içerisinde Beethoven klasik müziğin ünlü bestecilerinden biri olan Joseph Haydn ile çalışmaya başladı. Haydn, çok kısa bir süre içerisinde Beethoven’in üstün yeteneklerini keşfetti. Haydn, Beethoven’e uzun süre destek oldu. İlk başlarda halk Beethoven’in beste yeteneğinden haberdar değildi. Beethoven piyano üzerindeki yetenekleri ile ön plana çıktı. Fakat Beethoven’in şiirsel kabiliyeti çok yüksekti. Besteleri sözsüzdü fakat notaların sesler yerine konuştuğunu düşünüyordu.

Yaptığı besteler 19. yüzyıla kadarki tüm klasik müzik sanatçılarına örnek oldu ve etkisi 19. yüzyılın sonuna kadar devam etti. Beethoven yaşadığı süre boyunca dokuz senfoni,6 piyano konçertosu, çeşitli keman konçertoları, bir üçlü konçertosu, 40’a yakın piyano sonatı ve birçok modern içerikli oda müziği eseri üretmiştir. İlk bestesini 18000 yılında halka duyurmuştur. Özellikle yoğun bir siyasi mesaj taşıyan 3. senfonisi Napolyon’un demokratik tutumunu betimlemek amacıyla bestelenmiştir. Napolyon’un kendisini imparator ilan etmesi Beethoven’in bu senfoniyi değiştirmesine neden olmuştur. 9. senfonisi ise duyguları somutlaştıran bir senfoni olarak bilinir. Bu senfoni insanların kızgın yüreklerine adanmıştır. Yaşamı boyunca birçok sağlık problemi çekmiş ve çok değer verdiği işitme yetisini 1817 yılında kaybetmiştir. 9. senfoni Beethoven’in ağır işitme problemleri geçirdiği dönemlerde bestelediği bir senfonidir. Fakat Beethoven’in sağırlığı müzik kariyerini etkilememiştir. 1827 yılında daha henüz 56 yaşındayken klasik müzik dünyasında çığır açmış bir bestekâr olarak siroz hastalığı nedeni ile hayatını kaybetmiştir. Cenazesine 50 bine yakın Beethoven severin katıldığı tahmin edilmektedir. Ludwig Van Beethoven’in doğup büyüdüğü Bonn’daki ev günümüzde halka açık bir müzedir.

Ludwig Van Beethoven Kimdir

Ludwig Van Beethoven’ın Eserlerinden Örnekler;

  • 5. Senfoni, 3. hareket
  • 5. Senfoni, 4. hareket
  • Pathetique Sonata hareket. 1 ve 2
  • Sonata Opus 111-1
  • Sonata Opus 111-2
  • Opus30-1
  • Opus30-2
  • Opus 30-3
  • Opus 47-1
  • Concerto 4-2
  • Für Elise
  • Moonlight Sontana 1.hareket
  • 9. Senfoni 4 hareket
  • 13. Quaetet, Presto

Beethoven ve Türkler;

Beethoven, Türk kültürüne ve Türk ezgilerine olan hayranlığını her fırsatta dile getirmiştir. O dönemin Osmanlı hanedanlığı Beethoven’in ilgisini çekiyordu. Özellikle eserlerinde Mehter Marşı ona ilham kaynağı olmuştu. Beethoven’e göre Mehter Marşı Türk kültüründen bir parçaydı. Türklerin coşkulu mizaçları bu marş ile tüm dünyaya yayılıyordu. Bu kültüre büyük bir ilgi besleyen Beethoven, Türklerin karakteristik özelliklerini betimleyebilecek yeni bir marş bestelemiştir. Beethoven çok geçmeden Osmanlı tarafından Türk dostu olarak adlandırılmaya başlamıştır.

Beethoven Hakkında İlginç Bilgiler

  • Van Beethoven soyadı, ailenin bulunduğu bölgedeki saygınlığı ile alakalıydı. O dönemlerde insanlar bulundukları bölgenin ismini soyadı olarak alıyorlardı. Pancar tarlalarının yoğun olduğu Beethoven köyü Van Beethoven soyadı için ilham kaynağı olmuştur. Nesiller boyunca Van Beethoven soyadının farklı versiyonlarını kullanan Beethoven’lerin soyadının en yalın hali Van Beethoven olarak bilinir.  
  • Beethoven’in babası, içkiye düşkün ve kibirli bir adamdı. Fakat müzik kariyerinde ilerlemek babası için çok zordu. Hayatı boyunca bir tutku olarak ele aldığı müzik konusunda başarısız bir kariyere sahipti. Babası, Beethoven’in müzik yeteneğini keşfettiğinde büyük bir hırsa kapıldı. Çocuğunun başarısını kendi lehine çevirmek üzere uğraşan Johann, oğlunu eğitirken acımasız ve akıl almaz yöntemlere başvurmuştur. Beethoven henüz 5 yaşındayken babası onu gün ağrıyana kadar piyano çalmaya zorlardı. Babası Johann eve erken geldiği sıralarda Beethoven’i uykusundan uyandırır ve tekrar çalışmaya zorlardı. Beethoven babası Johann’ın bu tutumundan dolayı müzikten nefret etmenin eşiğine geldiğini açık sözler ile ifade etmiştir.
  • Beethoven’in okul yıllarında aşırı duygusal ve utangaç tavırlar sergilediğinden hiç arkadaşı yoktu. Garip davranışları ve eski kıyafetlere olan takıntısı onu diğer çocuklardan uzaklaştırıyordu. Beethoven çocukluk yıllarında oynanan oyunlardan hiçbirini bilmemektedir.
  • Beethoven bazı kaynaklara göre fazlasıyla içine kapanık ve en coşkulu anlarda dahi mutsuz görünen bir adamdı. Fakat bazı insanlar Beethoven’in şık giyimli, sevecen ve samimi olduğunu dile getirmiştir
  • Beethoven hayatında sadece bir kere âşık olmuştur. Fakat çok sevdiği aşkına hiçbir zaman açılamamıştır.
  • Beethoven, Alman yazar Goethe ile Telpliz bölgesinde kaplı tedavisi sırasında tanışmıştır.
  • Kaynaklara göre Beethoven, sinirsel psikolojik rahatsızlıkların yanında bölgesel ağrılar, romatizma, ateşli romatizma ve tehlikeli çıban hastalıklarından muzdaripti. Dinlenmek adına sıkça kaplıcalara giderdi.
  • Beethoven beste yapmadan önce kafasını soğuk su dolu bir kovaya sokardı.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN