Sağlık

Kulakta Sivilce Neden Çıkar? Şişlik ve Ucu Olmayan Sivilce Nasıl Geçer?

Kulakta Sivilce Neden Çıkar? Şişlik ve Ucu Olmayan Sivilce Nasıl Geçer?

Başlıklar

Kulakta Sivilce Neden Çıkar?

Sivilce tüm insanların ortak bir problemidir. Kulakta sivilce neden çıkar sorusunun cevabına ulaşabilmek için öncelikle sivilcenin nasıl ve neden oluştuğunu bilmek gerekir. İnsanlar sivilce oluşumunun neden ve nasıl oluştuğuna anlam veremese de bu durum çoğunlukla kişisel alışkanlıklarımızla bağlantılıdır. Sivilce kıl köklerinin veya yağ bezlerinin tıkanması sonucunda vücudun birçok bölgesinde meydana gelen içi sıvı dolu şişkinlik ve çoğu zaman acı ile karakterize bir tür cilt sorunudur. Genellikle yüzün alın veya yanak bölgelerinde, omuzlarda, sırtta ve nadiren de olsa kulakta görülebilir.

Sivilce her yaş grubunda görülebilen, en az bebeklerde en sık ergenlik döneminde bulunan gençlerde ortaya çıkan gerekli müdahaleler yapıldığında kolayca sona erdirilebilecek bir cilt sorunudur. Vücutta üretilen çok miktarda yağ, oluşma aşamasındaki sivilceyi beslemekte ve yeni sivilcelerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Sadece yağ değil kullanılan ilaçlar, tüketilen yiyecek içecekler, paketli gıdalar, yaş ve cilt özelliği gibi birçok etkenin de sivilcenin oluşumunda rolü vardır. Sigara ve alkol kullanımının da sivilceyi tetiklediğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış bazı deneyler mevcuttur.

Kulakta Sivilce Neden Çıkar?

Sivilce Oluşumunu Tetikleyen Unsurlar

Karbonhidrat yönünden zengin ürünler, işlenmiş şeker ve tahıllar, süt ürünleri, fast food çeşitleri, zararlı atıştırmalıklar ve aşırı yağlı yiyecekler gibi birçok gıda ergenlik döneminde tanıştığımız ayrıca ömrümüzün sonuna dek sık sık tükettiğimiz gıda ürünleridir. Kuruyemişler ve omega-6 yönünden zengin yiyecekler de sivilce oluşumunda büyük rol oynamaktadır. Omega-3 yönünden yumurta, fındık, tuzlu su balıkları; omega-6 yönünden balkabağı çekirdeği, margarin, keten tohumu yağı ve soya yağı içeren gıdalar sivilce riskini fazlasıyla arttırmaktadır.

Ergenlik döneminde sık sık değişkenlik gösteren hormon seviyeleri ve sebum dengesinin bozulması sebebi ile sivilceler farklı boyutlarda ve farklı bölgelerde oluşum gösterebilir. Sadece ergenlik ile alakalı olmayan, stresin de yüksek oranda etkilediği sivilce oluşumu büyük dert olabiliyor. Gün içinde yaşadıklarımız, stres, kaygı ve endişe durumu gibi unsurlar sivilce oluşumunu destekleyicidir. Dış dünya ile sıkı iletişimi olan ellerimizi sürekli olarak yüzümüze değdirmemiz de sivilce oluşumunda büyük rol oynar. Genetik yatkınlık, kötü alışkanlıklar, güvenli sağlık testlerinden geçmeyen cilt bakım ürünleri kullanımı, sık sık makyaj ve kozmetik ürünü kullanımı gibi rutinler de cildi tahriş ederek sivilce oluşumuna sebep olabilir.

Sivilce birçok bölgede çıkabilir, farklı bölgelerde çıkan sivilcelerin bizlere ne anlatmak istediğini hiç merak ettiniz mi? Yanaklarda çıkan sivilceler gün içerisinde alınması gereken şeker miktarının aşıldığını, akciğerlerde ya da solunum yollarında bir problem olduğunu, telefon ve teknolojik aletleri çok sık kullandığınızı, yastık kılıfınızın yeteri kadar temiz olmadığını anlatır. Çene bölgesinde çıkan sivilceler hormonal dengenizin yeteri kadar sağlıklı olmadığını, beslenme düzeninizi değiştirmeniz gerektiğini söyler. Alında çıkan sivilceler aşırı yağ üretimi ve stresle ilgilidir. Burun üzerinde ve çevresinde çıkan sivilceler de kozmetik ürün kalıntıları ve aşırı yağ üretimi ile alakalıdır. Uyumadan önce cildinizi hijyenik ve sağlıklı ürünlerle temizleyebilir, uzman bir danışmandan destek alabilirsiniz.

Kısaca sivilce oluşumunu tetikleyen unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hormonal dengesizlikler
  • Sağlıksız beslenme düzeni, sağlıksız cilt rutini
  • Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar
  • Stres, kaygı, endişe
  • Genetik yatkınlık

Kulak İçerisinde Sivilce Neden ve Nasıl Oluşur?

Bunların bilincinde olan, sağlıklı beslenen ve spor yapan, sağlıklı rutinleri hayatında uygulayan bir bireyin de cildinde elbette sivilce oluşabilir. Her geçen gün vücudumuzun dengesi değişiyor. Bu dengeyi sağlayabilmek ve sabit tutabilmek her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle sivilce ile mücadele etmek her insanın yaşayacağı bir durumdur ve kaçınılması zordur. Yüzümüzde ve birçok bölgemizde oluşum gösteren sivilceleri engellediğimizi var sayalım. Hiç olmayacak bir yerde tekrar oluşum gösterebilen sivilce kulak içerisinde de gelişebiliyor. Sürekli göz önünde bulunan bir organımız olmadığı sebebiyle kulak bölgesinde ve içerisinde oluşan sivilceyi fark etmek pek mümkün değil. Acı ile karakterize sivilce size kendini belli ettiğinde onu fark edebilmek mümkün oluyor. Bu durumda sivilce büyüyüp gelişmiş bulunduğu noktaya yerleşmiş bulunduğundan çıplak elle buna müdahale etmek çok yanlış bir hareket.

Kulaktaki yağ bezlerinin çok fazla yağ üretmesi, kirli kulaklık kullanımı, kulak içerisine steril olmayan cisimler ile müdahale etmek, kulağa kirli elle dokunmak, kirli su ile kulağın teması, kulak içerisinde veya çevresinde kalan şampuan ve kozmetik ürün kalıntısı, hormonsal dengesizlikler, aşırı stres, uzun bir süre kulağa temas eden aksesuarlar kullanmak kulak içerisinde sivilce çıkmasını tetikleyen durumlardır. Kulak sağlığı için kulağa sürekli olarak ellerimizle veya farklı bir cisim ile temas etmemek, hijyenik olmayan ürünleri kullanmamak ve düzenli olarak temizliğini yapmak gerekir.

Kulak İçerisinde Sivilce Neden ve Nasıl Oluşur?

Kulakta Oluşan Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?

Kulakta oluşan sivilce nasıl geçer sorusunun cevabını araştıran herkes için kolay yollarla kulaktaki sivilceyi geçirebileceğiniz birkaç yöntemi sizlerle paylaşacağız. Öncelikle kesinlikle steril bir ortamda tedavi yapılmalı, tedavi esnasında rahat ve sakin olunmalı. Gerekirse uzman bir kişiye danışılmalı, ortada uzman bir kişiden yardım alınacak kadar büyük bir durum yoksa dikkatle aşağıda verilecek olan rutinler uygulanmalıdır.

  • Sıcak Kompres Uygulaması

Temiz ve steril bir bez sıcak suda ıslatılır, kulağa 5 dakika aralıklarla uygulanır. Kulağa su kaçmayacak şekilde kulak yıkanır ve temizlenir. Sıcak kompres sayesinde sivilce yumuşatılarak kolayca yok edilebilir. Isı sivilce problemlerinde büyük bir yardımcıdır.

  • Elma Sirkesi

Elma sirkesi ve biraz su karıştırılır, pamuk yardımıyla kulaktaki, sivilceye doğrudan temas ettirilir. 10-15 dakika bekletilir, ıslak pamuk ile bölge temizlenir. Hızlı sonuç için günde 2-3 kez uygulanmalıdır. Elma sirkesi antibakteriyel bir ürün olması sebebiyle sivilce oluşumuna müdahalede rahatlıkla kullanılabilir ancak dikkatli olunması gerekir. 

  • Çay Ağacı Yağı

Biraz su ile yağı karıştırdıktan sonra pamuk yardımıyla sivilcenin bulunduğu noktaya uygulanır. Günde 2-3 defa bu uygulamayı yaparak verimli sonuç alabilirsiniz. Sadece kulakta oluşan sivilceye değil, vücuttaki her bölgede oluşan sivilceye çay ağacı yağı uygulaması yapabilir kısa süre içerisinde sivilce sorununuzu çözebilirsiniz.

  • Bal

Biraz pamuğa bal damlatıp sivilce üzerine direkt olarak uygulayın. Uzun bir süre bekleyin, bölgeyi yıkayın. Günde bir iki kez bu uygulamayı yaparak sivilceyi yumuşatabilir, bölgeyi daha rahat temizleyebilirsiniz.

  • Diş Macunu

Sivilceleri söndürmek veya hızlıca geçirebilmek için diş macunu kullanımı bazı kişiler için zararlı olabilse de bünyeden bünyeye değişiklik gösterebilecek bir uygulamadır. Uyumadan önce sivilce üzerine diş macunu sürüp ertesi sabah nemli bir bez yardımıyla macunu temizleyin. Sivilcenin acısının dindiğini ve hafiflediğini göreceksiniz.

Kulak Sağlığını Korumak İçin Yapılması Gerekenler

Kulak Sağlığını Korumak İçin Yapılması Gerekenler

Kulak sağlığını korumak elbette çok kolay bir durumdur. Kulak sağlığı duyma işlevimiz ve vücut sağlığımız için ciddi önem taşır. Öneminin bilincinde olarak kulak sağlığımızı elimizden geldiğince korumalı, herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına önlemler almalıyız. Bu önlemleri kısaca sizler için sıraladık:

  • Elinizden geldiğince kulak çubuğu kullanmamaya çalışın, kulak çubuğu kulağın dışına çıkması gereken sıvıları daha içeriye iterek kulak hastalıklarına yol açabilmektedir.
  • Kulağınızın içerisinde su olduğunu düşünüyorsanız hafif ayarda fön makinesiyle kulak neminizi alabilir veya kulağınızdan suyun tahliye olacağı pozisyonda birkaç dakika bekleyerek sorunu çözebilirsiniz.
  • Duştan sonra kulağınızın nemini mutlaka almaya özen gösterin, ıslak kalması bakterilerin üremesi için çok müsait bir durumdur.
  • Düzenli olarak kulak temizletme yöntemine başvurun.
  • Kulağınızda oluşan herhangi bir sorun karşısında uzman bir kişiye danışmadan kendiniz tedavi uygulamayın.
  • Herhangi bir kulak rahatsızlığınız varsa tedavilerinizi aksatmayın, düzenli olarak kontrole gidin.
  • Kulak içerisinde oluşan sivilceler her zaman önemsiz olmayabilir, mutlaka uzman bir kişiye danışarak duruma müdahale edin.

İlginizi çekebilir: Akne (Sivilce) Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN