Sağlık

Kulak Deldirdikten Sonra Bakımı Nasıl Yapılır? Bebeklerde Kulak Deldirme Sonrası Bakım

Kulak Deldirdikten Sonra Bakımı Nasıl Yapılır? Bebeklerde Kulak Deldirme Sonrası Bakım

Başlıklar

Kulak Deldirdikten Sonra Bakımı

Bireyler, daha estetik ve havalı bir görünüm kazanmak için kulak deldirme işlemine başvurmaktadırlar. Kulağın birçok delinebilir bölgesi vardır, kulak delme işlemi için bu noktalar tercih edilmektedir. Kulak deldirme işleminden sonra bireyler her zamankinden daha dikkatli ve özenli olmalıdırlar. Aksi takdirde delinen bölge kolayca enfeksiyon kapabilir, kişiye rahatsızlık verebilir. Kulak, deldirildikten birkaç saat sonra acımaya başlayıp açılan deliği kapatmaya çalışacaktır. Vücudun yarayı kapatma mekanizmaları hızla işe koyulacak ve eğer deldirdiğiniz noktada küpe yoksa kulaktaki delik kısa süre içerisinde kapanacaktır. Bu nedenle kulak deldirildikten sonra deldirilen noktadaki küpenin çıkarılmaması önerilir. Bunun dışında dikkat edilmesi ve uyulması gereken bazı bakım kuralları vardır.

  • Deldirdiğiniz kulak deliğiniz kapanmaya oldukça müsaittir. Taze yara olması sebebiyle vücut çok hızlı bir şekilde o yarayı kapatmaya odaklı reaksiyonlar gösterecektir. Bu nedenle deldirdiğiniz kulak deliğinizdeki küpeyi çıkarmamaya özen gösterin. İlk 1 ay boyunca küpeyi çıkarmamaya özen gösterin, hatta ilk haftalarda kesinlikle çıkarmayın. Eğer 24 saatten uzun süre küpeyi çıkarırsanız, deliğin kapanması oldukça kolaylaşacaktır. Bu nedenle ilk günler ve haftalarda takılan küpeyi çıkarmamaya özen gösterin.
  • Deldirdiğiniz kulaktan küpenizi yaklaşık 1 ay veya 1,5 ay sonra çıkarmalısınız. Kulak deliği iyice kendini tamamladıktan ve ağrısı durduktan sonra çıkarmanız hem sizin hem de kulağınızın sağlığı için en doğrusu olacaktır. Eğer kulağınızdaki küpeyi hemen çıkarırsanız kısa süre içerisinde kapanacaktır fakat 1 ay sonra çıkarırsanız kulak deliğiniz artık tamamen 
  • Kulağınızı oldukça temiz tutun ve kirli herhangi bir madde ile temasından kaçının. Örneğin kulağınızı yeni deldirdiyseniz, toplu yüzme havuzlarına girmeniz pek de sağlıklı olmayacaktır. Çünkü havuzlar bakteri ile doludur, yeni açılan delik enfeksiyon kapmaya oldukça müsait olduğundan çok hızlı bir şekilde yara meydana gelebilir.
  • Kulak deliğinize dokunmanız veya küpe takıp çıkarmanız gerekirse mutlaka kulak deliğinize dokunmadan önce ellerinizi yıkayıp dezenfekte etmelisiniz. Gün içerisinde birçok noktaya temas etmeniz sebebiyle ellerinizde bulunan bakteriler, enfeksiyon kapmaya oldukça müsait olan kulak deliğinizi enfekte edebilir.

Kulak Deldirdikten Sonra Bakımı

  • Gün içerisinde sürekli olarak deldirdiğiniz kulak deliği ile temas etmeyin, dokunmayın. Sürekli olarak temas etmeniz deliğin sürekli olarak hasar almasını, kanamasını veya sıvı akıtmasına neden olacaktır.
  • Kulağın delinmesi işleminin gerçekleştirildiği gün veya 1-2 gün sonrasında kulakta kızarma, şişkinlik, kaşıntı, ağrı gibi belirtiler baş gösterebilir. Sakın endişelenmeyin, bunlar kulakta bir hasar meydana gelmesinden kaynaklı olarak yara mekanizmalarının çalışması sebebiyle meydana gelen belirtilerdir. Ancak deldirdiğiniz kulak deliğinden anormal akıntı, kan vb. sıvı geliyor ise enfeksiyon kapmış olabileceğinden uzman destek almanız gerekebilir.
  • Özellikle kulağınızı deldirdiğiniz ilk haftalarda ağır ve büyük küpeler takmaktan kaçınmanızı öneririz. Çünkü ağır küpeler kulak deliğini aşağıya çekmekte, bu da kulak deliğinin yırtılmasına sebep olabilmektedir.
  • Eğer kulak deliğinizde yırtılma, kopma meydana gelirse direkt olarak doktora başvurmalı ve uzman destek almalısınız. Aksi takdirde kanamayı durduramayabilir ve çok daha ağır sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman destek almalı, kulak deliğinin ve yarasının bakımını nasıl yapacağınıza dair bilgiler almalısınız.
  • Yeni deldirdiğiniz kulak deliğinize oldukça hassas ve dikkatli davranmalısınız. Bu nedenle geceleri uyurken yeni deldirdiğiniz kulağın üstüne değil, diğer tarafa veya sırt üstü pozisyonda yatmayı tercih edebilirsiniz. Aksi takdirde deldirdiğiniz kulak deliği hava alamaz, nem ve bakterileri saklayarak enfeksiyon oluşmasına zemin hazırlar. Bu nedenle kulak deliğinizin oldukça hava alacağı ve acımayacağı şekilde yatmanız sizler için oldukça konforlu olacaktır.
  • Yeni deldirdiğiniz kulak deliğinize küpe takacağınızda, takmak istediğiniz küpe hiç kullanılmamış dahi olsa dezenfekte etmeden kullanmaktan kaçınmalısınız. Bulunduğu kutu içerisinde toza maruz kalmış olabilir ya da oraya konarken farklı bir elden bakteri taşıyor olabilir. Bu nedenle mutlaka küpeleri dezenfekte ederek kullanmalısınız.
  • Özellikle doğal taş ve madenlerden yapılmayan, diğer bir tabirle sahte küpeler alerjik reaksiyon meydana getirebilir. Alerji, kızarıklık ve ağrı meydana getirmeden hızla iyileşmesi için ilk aylarda altın küpe kullanımı daha sağlıklıdır.
  • Kulaklarınızın bakımını ve temizliğini yaparken, küpelerinizi sağa sola veya yukarı aşağı doğru oynatmanız kulak deliğinizin kapanmasını engelleyecektir. Bu şekilde kulak deliğinizin kapanmasını engelleyebilir, daha uzun süreli kullanım sağlayabilirsiniz.

Kulak deldirildikten sonra bütün bu kurallar doğrultusunda varılabilecek en kesin ve kısa sonuç, mutlak kulak temizliği. Kulak temizliği sağlanmaz, belirli kurallara uyulmaz ise enfeksiyon riski oldukça yüksek seviyeye ulaşabilmektedir. Bu riski önlemek ve kulak temizliğini daha ön planda tutmak adına yapılabilecek birkaç temizlik yöntemi vardır. Örneğin bir çay bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz atarak tuzlu su elde ettikten sonra, steril pamuklar ile deldirdiğiniz kulak deliğine silme işlemi uygulayabilirsiniz. Bu işlemi birkaç gün tekrar edebilirsiniz. Bu sayede kulak deliğiniz enfeksiyon risklerine karşı daha korunaklı olacaktır. Bunun dışında kulak deliğinizi temizlemek için sadece su veya sabunlu su da tercih edebilirsiniz.

Bebeklerde Kulak Deldirdikten Sonra Bakım

Bebeklerde Kulak Deldirdikten Sonra Bakım

Bebeklerde kulak deldirme hakkında birçok yaygın bilgi mevcut, ancak anneler bu bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliği konusunda oldukça endişeli. Siz değerli anne ve babalar, bebekleriniz için kulak deldirme işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız ama kararsızsanız, bu yazımız tam size göre.  Bebeklerin kemik ve dokuları oldukça taze ve yumuşaktır. Bu nedenle kulak deldirme işlemi yetişkinlere göre bebeklerde daha acısız ve ağrısız olmaktadır. Bebeklerde yaklaşık 1 veya 2 hafta süren deliğin kendini tamamlaması dönemi yetişkinlere göre daha kısa ve gelişim süreci hızlı bir dönemdir. Yeni doğanlarda kulak delme işlemi ne kadar acısız olursa olsun kesinlikle önerilmemektedir. Henüz aşıları tamamlanmayan ve alerjik reaksiyonları hesap edilemeyen bebeklerin aşıları tamamlanmadan kulaklarının delinmesi önerilmemektedir. Bebeklerin aşıları 2. Yaşlarının sonunda tamamlanmaktadır, bebeklerinin kulağını deldirmek isteyen ebeveynler 2. Yaş sonunda veya 4. Yaşında bu işlemi gerçekleştirmek için hazır olabilirler.

Bebeğinizin kulağını deldirdikten sonra hemen her gün parmak uçlarınızla veya bir pamuk yardımıyla kulak deliğine biraz alkol ve nemlendirici krem uygulayabilirsiniz. Bu kulak deliğinin kurumasını, tahriş olmasını engeller ve daha az acı duymasını sağlar. Kulaktan küpeyi çıkardığınızda veya taktığınızda kulak deliğini antiseptik ürünle temizlemeli, kalıntı kalmadığından emin olmalısınız. Aksi takdirde enfeksiyon riskine karşı zemin hazırlamış olursunuz. Bebeğinizin kulaklarındaki küpeleri gün içerisinde 3 veya 4 kez çevirmeli sağa sola hareket ettirmelisiniz. Kulak deliğinin küçülmesini engellemek adına bu işlem oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca kulaktaki küpeyi takıp çıkarttığınızda çok fazla sıkıştırmamaya özen göstermelisiniz, aksi takdirde morarma ve kızarma meydana gelebilir. Bebeğinizin kulağına has altın veya gümüş küpeler takmalısınız. Aksi takdirde alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Bebeğinizin kulağındaki küpeyi yaklaşık 4 veya 6. Aylarda çıkarabilirsiniz. Farklı bir küpe takmak için 1 ve 1,5 ay beklemeniz gerekmektedir.

Bazı sağlık kuruluşları ve uzmanlar, bebeğinizin sağlıklı iletişim kurabildiği yaşta ve dönemde kulağının deldirilmesi gerektiği kanaatinde. Bu da 4. Yaş dönemine denk gelmektedir. Eğer çocuğunuzun fikir ve düşüncelerine ortak olarak, birlikte karar vermek isterseniz onunla sağlıklı bir iletişim kurabildiğiniz zamanı beklemeniz gerekmektedir. Çocuğunuza kulağını deldirip deldirmek istemediğini, biraz acıyabileceğini fakat daha sonra iyileşeceğini söyleyerek aranızdaki güven bağını güçlendirebilirsiniz ve yalan söylemenize gerek kalmaz. Ancak bebeklik döneminde kulak deldirme işlemini gerçekleştirmek isterseniz, pek tabii bu siz ebeveynlerin elinde.

Kulak Deldirdikten Sonra Oluşan Enfeksiyon Tedavisi

Kulak Deldirdikten Sonra Oluşan Enfeksiyon Tedavisi

Kulağınız da deldirdiğiniz noktaya gereken bakımı vermezseniz ve düzenli olarak dezenfekte etmezseniz kulak deliğinizde enfeksiyon oluşması kaçınılmazdır. Belirli kural ve noktalara uymazsanız kulak deliğinizde oluşan enfeksiyon ilerleyebilir. Eğer bu durumu erken fark ettiyseniz korkulacak bir durum yoktur ancak kulağınızdaki enfeksiyon ilerlediyse uzman bir kişiden tedavi almanız gerekebilir. Eğer kulağınız kızarıyorsa, haddinden fazla ağrı yapıyorsa, kan ve sıvı akıtıyorsa enfeksiyon kapmış olabilir. Sizlere deldirdiğiniz kulak deliğinizin enfeksiyon kapması durumunda uygulayacağınız birkaç uygulama basamağından bahsedeceğiz.

  • Küpeye ve kulak deliğine dokunmadan önce mutlaka ellerinizi bol su ve sabun ile yıkayın, dezenfekte edin.
  • Küpe ve kulak deliği etrafını günde üç dört kez steril solüsyonlar ile temizleyin.
  • Deliğin kapanmaması, enfeksiyon kapmaması ve tahriş olmaması adına sık sık elinizle dokunmayın, kurcalamayın.
  • İyileşme sürecinin uzamasını istemiyorsanız doktorunuzun önermediği hiçbir krem ve merhemi kullanmayın.
  • Kulak deliğiniz iyileşmiş bile olsa, bu basamakları 1,5 ay daha uygulamaya devam etmelisiniz.

Kulak deliğiniz enfeksiyon kaptıysa küpenizi kesinlikle çıkarmamalısınız. Aksi takdirde küpenizi çıkardığınızda enfeksiyon deri içine nüfus ederek daha acılı bir enfeksiyon dönemi yaşamanıza sebep olabilir. Bu nedenle herhangi bir uzmandan tavsiye ve fikir almadıkça kulağınızdaki küpeyi çıkarmamaya özen göstermelisiniz.

İlginizi çekebilir: Kulakta Sivilce Neden Çıkar? Şişlik ve Ucu Olmayan Sivilce Nasıl Geçer?

 Kulak Ağrısı İçin Ne Yapılır? Bitkisel Çözümler Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN