Ekonomi

Konut Kredisi (Mortgage) Nedir, Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Konut Kredisi (Mortgage) Nedir, Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Başlıklar

Konut kredisi, krediye mevzu olan evin teminat altına alınması şartıyla bankalarca verilen bir kredi türüdür. Şayet herhangi bir birikiminiz yoksa geleceğinize yatırım yapmak ve ev almak için öncelikle borçlanmanız gerekecektir. Ev sahibi olmaya karar verdikten sonra, bütçenize uygun ev ilanlarını inceleyebilir ve bu ilanlarda belirtilen fiyatlara göre konut kredilerini detaylı olarak araştırmaya başlayabilirsiniz. Konut kredilerinin vadesi genel olarak sabit faiz oranlarıyla 5 ile 30 yıl arasında farklılık gösterebiliyor. Konut kredisine başvurmak amacıyla satın alacağınız konuta karar verdikten sonra, kredi imkânları sağlayan bankaları araştırmanız gerekiyor. Bütçenize en uygun faiz oranlarını sunan bankalar hakkında bilgi sahibi olmanız ve ardından başvuruda bulunmanız gerekir.

Kredi başvuru işlemleri onaylandıktan sonra gayrimenkul değerlendirme uzmanları devreye girecektir. Bu uzmanların satın alacağınız evin değerini belirlemelerinden sonra, o değerin dörtte birini peşin olarak ödemeniz gerekmektedir. Yasalara göre belirlenen Ekspertiz (uzmanlar tarafından satın alınacak gayrimenkule yönelik değerin ne olduğunun belirlenmesi) değerinin ortalama %70-75’ine kadar konut kredisi verilebilmektedir. Geriye kalan %25-30’luk ücreti için peşinatınız olması gerekiyor. Ödemelerinizi, sözleşme süresince belirlenen vade ve faiz oranı üzerinden aylık olarak yapabilirsiniz.

Konut Kredisi

Konut Kredisi Almak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Yapılan kredi başvurusu için ön onay alındığında, ikinci aşama olarak gerekli belgelerle beraber ilgili bankaya gidilmelidir. Bankanız tarafından konut kredisi için ikametgâh belgesi, nüfus cüzdanı ve gelir beyanı şeklinde üç temel belge istenir. Başvurunun onaylanma ihtimali gelir durumuna göre değişkenlik gösterir, yani düzenli bir gelirin olması halinde bu ihtimal oldukça yüksektir. Önceki dönemlerde yaşanan kredi borcu nedeniyle hakkında banka takip kararı çıkmış olan bireylerin kredi başvuruları reddedilir. Konut kredilerinde ipotek uygulaması gerçekleştirildiği için herhangi bir kefil istenmez, ancak kredi başvurusu yapan kişinin yeterli bir geliri yoksa bu durumda kefil istenebilir. Konut kredisinin alınamayacağı durumlar şunlardır;

  • Konut kredisi alabilmek için, satın alınacak olan gayrimenkul niteliğinin mesken olarak geçmesi gerekir. Dükkân, arsa, depo vb. özelliklere sahip olan tapulara konut kredisi verilmez.
  • Satın alınacak gayrimenkul kanun ve yönetmeliklere uygun olarak yapılmamışsa konut kredisi çekilemez. Bundan dolayı kat mülkiyetine sahip olması önemli bir konudur, ayrıca evin kat irtifakı mevcutsa “yapı kullanma izin belgesi” olması gerekir.
  • Söz konusu gayrimenkul akrabadan satın alınacaksa, konut kredisi çekilemez, çünkü gerçekleşen satış finansman olarak görülür. Bankaların çözüm olarak sundukları bireysel finansman kredisi mevcuttur.
  • Gayrimenkulün değerlendirilmesi için gelen değerlendirme uzmanı, evin tamamlanıp tamamlanmadığını da kontrol eder. Uzman raporunda konutun tamamlanmış olarak belirtilmesi, konut kredisi çekebilmek için önemlidir ve alınacak konutun en az %80’inin tamamlanmış olması gerekir. Tamamlanma, konutun dış kaplaması, çatısı, kapı ve pencereleri şeklinde ifade edilebilir.

Konut Kredisi Nedir?

Konut Kredisine Uygun Olan Evler Hangileridir?

Konut kredisi alabilmek için satın alınacak olan evin kat mülkiyet tapusunun bulunması gerekir. Proje ya da inşaattan satın alınacak konutlar içinse “kat irtifakı tapusu” koşulu aranır. Konut kredisi çekilerek alınan ev banka tarafından ipotekli olduğu için, sadece üzerindeki ipotekle birlikte satılabilir. Birçok vergiden muaf tutulan konut kredisi oldukça avantajlı bir kredi türüdür. Alınacak kredinin kısa zamanda ödenmesi, kişinin daha az faiz ödemesini sağlar, bu nedenle kredinin ödeme günleri gelir durumuna göre belirlenmelidir. Farklı bir konut için tekrar kredi çekmek mümkündür, fakat bu konu bankaların takdirine göre değişkenlik göstermektedir. Konut kredisi hakkında dikkat edilmesi gereken diğer hususlar;

  • Konut Kredisi Limiti; konut kredileri genel olarak ilgili gayrimenkulün %80’ine kadar kullandırılır. Başka bir ifadeyle, alınacak konutun %20’si peşin ödenirse, %80’ine konut kredisi alınabilir.
  • Konut Kredisi Şartları; Konut kredileri, ipotek (konutun teminat altına alınması) koşuluyla verilmektedir. Kredi borcu tamamen ödendiğinde ipotek kalkar, ayrıca konut kredisi verilmeden önce kişilerde “kredibilite şartları” aranır.
  • Konut Kredisi Kefaleti; Gayrimenkul banka tarafından teminat altına alındığı için genel olarak kefil şartı aranmaz, fakat geri ödeme zorluğu olursa konuta el koyma hakkını gizli tutar.
  • Konut Kredisi Faizleri; Kredi veren bankalar sabit ya da değişken faiz uygulayabilir.

Ülkemizde uygulanan konut kredisi faizleri genel olarak sabittir, yani vade boyunca ödenecek olan kredinin taksit tutarı değişmez. Bu tür konut kredileri %2 erken ödeme cezasına tabi tutulur. Konut kredisi taksitlerine uygulanan faizin, belirlenen bir endekse göre değişkenlik göstermesi ise “değişken faizli konut kredisi” olarak ifade edilir. Böylece piyasada mevcut bulunan konut kredisi faizleri düşerse, aylık olarak ödenen taksitler de düşer. Bu durumun tersi olursa, yani faizler yükselirse taksitler de yükselir.

Değişken faizli konut kredisi çekebileceğiniz bankalar, faiz değişim riskini krediyi çeken şahsa yansıtırlar. Bundan dolayı değişken faizli konut kredisinin faiz oranları daha düşük olur, ayrıca bu tür konut kredisi erken ödeme cezasına tabi tutulmaz. Yüksek meblağlı olduğundan dolayı, konut kredilerinin faiz oranları ve kredi masrafları düşük olmalıdır. Bu nedenle kredi başvurusunda bulunmadan önce güncel konut kredi faizlerini kesinlikle takip etmenizi öneriyoruz.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN