Sağlık

Hipertansiyon Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tansiyon Nasıl Düşürülür?

Hipertansiyon Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tansiyon Nasıl Düşürülür?

Başlıklar

Atar damarların kan içindeki basıncına tansiyon denir. Kalbin damarlara kan pompalarken yaptığı basınç, tansiyon oranını belirlemektedir. Okuyucularımızdan gelen “Tansiyon nasıl düşürülür?” şeklindeki soruları araştırdık.

Hipertansiyon nedir?

Hipertansiyon Nedir?

Hipertansiyon, halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinmektedir. Doğumdan itibaren gelişen bir durum olan hipertansiyon 14/9 mmHg değerinin üzerindeki tansiyon değerlerini ifade etmektedir. Hepimiz sağlıklı bir ömrü konforlu bir şekilde yaşayabilmek adına gün içerisinde sağlığa yararlı birçok uygulama yapmaktayız. Bu noktada insan hayatının sonlanmasına kadar uzayan etkileri olan tansiyonun doktor kontrolü altında sürekli bir şekilde istendik değerlerde tutulması gerekmektedir.

Hipertansiyonun neden oluştuğu genellikle belirlenememektedir. Bu tansiyon türü genellikle zamanın getirmiş olduğu bir durum olarak bilinir ve primer (birincil) tansiyon adı verilmektedir. Nadiren de olsa altta yatan bir sebep nedeniyle gelişen ikincil tansiyonlarda bulunmaktadır.

  • Doğum kontrol hapları,
  • Genetik kusurlar, 
  • Böbrek rahatsızlıkları, 
  • Stres
  • Aşırı tuz tüketimi
  • Gebelik
  • Şeker hastalığı
  • Kalp hastalığı
  • Fazla ve kontrolsüz ilaç kullanımı,
  • Düzensiz beslenme,
  • Uyku apnesi,
  • Uyuşturucular gibi maddelerin yüksek tansiyonuna yol açtığı bilinmektedir.

Hipertansiyon kalıtsal olarak aktarılabildiğinden aynı ailede birçok bireyin yüksek tansiyon hastası olduğu sıklıkla görülmektedir. Yapılan araştırmalar Türkiye’deki her üç kişinden birinin yüksek tansiyon hastası olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. Dünyada ise hipertansiyona bağlı hastalıkların en çok yaşandığı kıta Afrika kıtasıdır.

Hipertansiyonun Belirtileri Nelerdir?

Yüksek tansiyonun belirtileri

  • Baş dönmesi,
  • Burun kanaması,
  • Yorgunluk,
  • Halsizlik,
  • Bacaklarda şişlik
  • Kalp ağrısı,
  • Burun ve göz kanaması,
  • Nefes darlığı, 
  • Kulak çınlaması,
  • Görme bozuklukları gibi rahatsızlıklardır.

Tansiyonu etkileyen önemli unsurlardan birisi gün içerisindeki hal ve davranışlarımızdır. Vücut kitle endeksinin çok üstünde olan kişilerin yüksek tansiyon sorunu yaşama ihtimalleri ideal beslenme düzenini oturtmuş kişilere göre daha fazladır. Gün içerisinde fazla beslenme ve hareketsiz bir yaşam nedeniyle vücudumuz daha fazla enerji gereği hissetmektedir. Kalbimiz bu noktada damarlarımıza daha fazla kan pompalayarak vücudumuzdaki hücrelerin gerekli işlemleri yapmasını sağlamaktadır. Bu süreçte kalbimizin fazla miktarda kan pompalaması sebebiyle yüksek basınç altında kalan damarlarımızın ölümcül sonuca varacak kadar zarar gördüğü durumlar gelişmektedir. Ayrıca sigara kullanımının da yüksek tansiyona sebep olduğu bilinmektedir.

Soframızdaki yemeklerimizde tuz kullanımı tansiyon üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Alkol, uyuşturucu madde kullanımı kalbin daralmasına sebep olması sebebiyle tansiyon oranını yükseltmektedir. Birçok hastalığın oluşmasında etkili olan stres, tansiyon oranını etkileyen unsurlardan birisidir.

Yüksek tansiyon, erkeklerde kadınlara göre daha erken yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Vücudumuz yaşlandıkça tansiyona bağlı hastalıklara yakalanma oranımız artmaktadır. Kalıtsal olarak geçen böbrek üstü kanseri gibi böbrek hastalıkları, doğuştan veya sonradan oluşan kalp hastalıkları da yüksek tansiyona neden olabilmektedir.

Yüksek tansiyon; beyin kanaması, inme, kısmi felç, böbrek hastalıkları, kalp krizi ve ölüm gibi ciddi sonuçlara ulaşabilecek bir hastalıktır. Aşırı çay ve kahve tüketimi, şeker kullanımı, tereyağı, margarin, tuz tüketimi, alkol gibi maddeler yüksek tansiyonu tetiklemektedir.

Yüksek tansiyon, ilaçsız bir şekilde kontrol altına tutulabilmektedir. Doktor kontrolünde yazılan tansiyon ilaçlarını düzenli bir şekilde gerekli saatler gözetilerek kullanmak, vücut kitle endeksinin 25’i çok fazla geçmemesi, spor, sigara ve alkol tüketmemek, aşırı tuzlu ve şekerli gıda tüketiminden uzak durmak, yemeklerde margarin ve tereyağı kullanımını azaltmak gibi yöntemler tansiyonu kontrol altında tutmanın anahtarı olarak gösterilmektedir.

Nasıl Evinizde Yüksek Tansiyonu Kontrol Altında Tutabilirsiniz?

Evinizde Yüksek Tansiyonu Kontrol Altında Tutabilirsiniz

İnsan sağlığı ve refahında yüksek tansiyonun yıkıcı etkileri bulunmaktadır. Modern tıbbın olmadığı dönemlerde kolayca ulaşılabilir malzemeler kullanarak tansiyonun etkilerini önlemeye çalışan insanların limon ve su karışımı ile yükselen tansiyonu kontrol altına tutmaya çalıştıkları bilinmektedir.

Narı, Salatalarınızda ve kahvaltı, aperatif veya özel günlerde misafirlerinize yaptığınız sunumlarınıza katarak tansiyonunuzu dengeleyebilirsiniz. Nar suyu tansiyonunuzun düşmesine yardımcı olmaktadır.

Yüksek tansiyon sonrası damarlardaki aşırı hareketlilik sebebiyle hastalarda baş ağrısı gelişebilmektedir. Bu gibi durumlarda soğuk suyla alınacak bir duşun tansiyonun etkilerini kırdığı gözlemlenmiştir. Greyfurt, tüketimi ile tansiyonu dengelemektedir.

Yoğurt tüketimi tansiyonun düşmesi noktasında faydalıdır. Tuzsuz ayran ve sarımsaklı yoğurt tüketimi sıklıkla yüksek tansiyon hastalarının beslenme diyetinde eksik etmemesi gereken besinlerdir. Yüksek tansiyon hastalarının beslenme düzeninde asla ayırmaması gereken şeylerden birisi de sarımsaktır. Sarımsak hızlı bir etki ile tansiyonun düşmesini sağlamaktadır.

İlginizi çekebilir: Vertigo Nedir? Vertigo Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN