Sağlık

Hıçkırık Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıldır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hıçkırık Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıldır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Başlıklar

Hıçkırık Nasıl Geçer?

Hıçkırık, vücudun doğal ve istemsiz bir refleksidir. Hıçkırık, göğüs boşluğu ve karın boşluğunun arasında bulunan diyafram kasının istem dışı ve ani olarak kasılmasına verilen isimdir. Hıçkırık tuttuğunda, bu kas tekrarlayan kasılmalar gerçekleştirir. Tekrarlayan kasılmalar ile meydana gelen hıçkırık, gırtlakta ses tellerinin bulunduğu boşluğun hızla aniden kapanması ve o anda alınan nefesin oluşturduğu ses ile beraber meydana gelir. Her kişide meydana gelebilen hıçkırık kendi kendine geçebilen bir durumdur.

Ciddi bir önem arz etmeyen hıçkırık, birçok farklı etkenden ötürü meydana gelebilir. Özellikle yemek yerken fark edilmeden yutulan hava sebebiyle hıçkırık meydana gelir. Aşırı gazlı ve acılı besinlerle beslenme, aşırı alkol alımı, reflü hastalığı, sigara veya rahatsız edici kokular sebebiyle akciğerlerin uyarılması, uzun süre sakız çiğneme, aşırı sevinme korkma veya heyecanlanma sebebiyle hıçkırık ortaya çıkar. Çok fazla ve hızlı yemek yeme, yemek borusu rahatsızlıkları, mide problemleri gibi birçok etken dolayısıyla meydana gelen hıçkırık kısa sürede geçebilir. Ancak geçmeyen inatçı hıçkırıkları kolayca atlatabilmek için birkaç doğal ve kolay yöntem vardır.

Hıçkırık nasıl oluşur, nasıl geçer?

  • Kişiyi hıçkırık tuttuğunda, buz yutmak veya soğuk su içmek hıçkırığın geçmesinde oldukça doğal ve geleneksel bir yöntemdir. Hıçkırık tuttuğunda buzlu su içmek, soğuk bir bardak su tüketmek hıçkırığın geçmesinde oldukça etkili bir yöntemdir. Eğer buzlu veya soğuk su içmek istemiyorsanız, gargara da yapabilirsiniz. Ayrıca gün içerisinde yeterince su içmemek de hıçkırık oluşumuna neden olur bu nedenle gün içerisinde yeterli miktarda su içildiğinden emin olunmalıdır.
  • Su içerken de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Hıçkırığı geçirmek için bir bardak ılık suyu hiç nefes vermeden, nefes almaya devam ederek içmelisiniz. Bu sayede hıçkırığın kısa sürede geçmesine destek olabilirsiniz.
  • Hıçkırığı geçirmek için bir diğer ve kolay yöntem nefes tutmaktır. En etkili yöntem olan nefes tutma 15-20 saniye içerisinde hıçkırığın geçmesini sağlar. Bir kez hıçkırdıktan sonra derin bir nefes alınır ve 15-20 saniye kadar tutulur. İçinizde tekrar hıçkırdığınızı hissettiğinizde nefesinizi bırakarak 20-30 saniye kadar bekleyin, eğer tekrar hıçkırmadıysanız hıçkırık geçmiş demektir.
  • Hıçkırık tuttuğunda geçirmek için yapabileceğiniz bir diğer yöntem hızlı nefes alıp vermektir. Hıçkırığı geçirmek için defalarca hızlı hızlı nefes alıp verirseniz, birkaç saniye sonra hıçkırığın kolayca geçtiğini göreceksiniz. Çünkü hızlı nefes alıp vermek diyaframın rahatlayacağı oranda karbondioksit birikimi sağlar, bu sayede hıçkırık kolayca geçer.
  • Eğer evde veya ev gibi bir ortamdaysanız, kolayca temin edebileceğiniz birkaç malzeme ile de hıçkırığı geçirebilirsiniz. Örneğin sirke, limon gibi keskin kokulu maddeleri birkaç dakika koklayarak hıçkırığı geçirme sürecini oldukça kısaltabilirsiniz. Sadece koklamayla yetinmeyerek, bir parça limon yiyerek de hıçkırığı geçirebilirsiniz.
  • Yine her evde ve ev benzeri ortamda bulunabilen malzemeler yardımıyla hıçkırığı geçirebilirsiniz lakin bu sefer limon ve sirke değil, toz şeker ve kuru ekmek kullanabilirsiniz. Kuru ekmek ve toz şeker hıçkırığın geçmesinde oldukça etkili gıdalardır.
  • Sizlere garip gelecek bir diğer yöntemi herhangi bir poşet yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz. Elinize alıp ağzında ufak bir boşluk bırakarak, dudaklarınız ile o kısımdan hava çıkmayacak şekilde poşet içerisine doğru nefes alıp verebilirsiniz. Poşetin içerisinde karbondioksit birikeceğinden içinize çektiğiniz karbondioksit oranı oldukça çoğalacak, diyaframın rahatlayacağı oranda çekilen karbondioksit sayesinde hıçkırık kısa sürede geçecektir.
  • Kendinizi rahatlatmak adına yüzünüzü soğuk su ile yıkayabilir veya duş alabilirsiniz. Duş vücudunuzu rahatlatarak hıçkırığın geçmesine yardımcı olacak, bu sayede hıçkırığın kısa sürede geçmesini sağlayacaktır.
  • Eğer uzun süren bir hıçkırık hikayeniz varsa, örneğin düzenli olarak hıçkırık tutması ve uzun süre geçmemesi gibi, sağlıklı ve dengeli beslenme ile hıçkırığı önleyebilirsiniz.
  • Bireyler hıçkırığı önlemek ve geçirmek için ani duygusal dalgalanmalardan uzak durmalı, aniden heyecanlanma ya da aniden korkma gibi durumlardan uzak kalmalıdır. Aksi takdirde hıçkırık inatçı ve sürekli bir hal alabilir.
  • Gece çok geç saatte uyunmamalı, sağlıklı bir uyku düzeni benimsenmelidir. Aksi takdirde bireyin dinlenme ve enerji düzeyi düşer bu nedenle gün içerisinde hıçkırık meydana gelebilir.

hıçkırınca sıkça yapılanlar

  • Yemek yerken, porsiyonları küçültmeli ayrıca hızlı yemek yememelisiniz. Hızlı yemek yemek hıçkırığı destekler, fark edilmeden hava yutulmasına neden olur. Bu da hıçkırık oluşumuna neden olur. Küçük lokmalarla yavaş şekilde yemek yenmelidir.
  • Bireyler aşırı asitli ve aşırı acılı yiyecek tüketmekten kesinlikle kaçınmalıdır. Asitli ve gazlı yiyecek içecekler hıçkırık oluşumunda büyük rol oynarlar. Ayrıca acılı yemek tüketimi de hıçkırık oluşumuna neden olur. Bu nedenle gazlı, acılı, asitli yiyecek ve içecekler kesinlikle sıklıkla tüketilmemelidir. Tüketilirken dikkatli olunmalıdır, aşırıya kaçılmamalıdır.
  • Gün içerisinde tüketilen şekerler ve sakızlar da hıçkırık oluşumunda büyük rol oynamaktadır bu nedenle sakız çiğnerken dikkatli olunmalıdır. Sakız çiğnerken ve şeker emerken yutulan hava sebebiyle meydana gelen hıçkırık bu sebeplerle de ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle gıdalar tüketilirken hava yutulmamasına ve yavaşça tüketmeye dikkat edilmelidir.
  • Sadece gıdaların tadı değil sıcak veya soğuk oluşu da hıçkırığı tetikleyen etkenlerdir. Örneğin çok sıcak olan bir çay, kahve, çorba veya su bile hıçkırık oluşmasında rol oynayan etkenlerdir. Sadece sıcak olması değil gıdaların soğuk oluşu da hıçkırığa neden olabilmektedir. Bu nedenle ne çok soğuk ne de çok sıcak gıdalar tüketilmemeli, oda sıcaklığında veya biraz daha sıcak veya soğuk şekilde tüketilmelidir. Çok sıcak veya çok soğuk gıdalar hıçkırığı tetiklemektedir.
  • Gün içerisinde kullanılan bazı ilaçlar da hıçkırığı tetiklemektedir. Bilinçsiz kullanılan veya vücudun reaksiyon vereceği tahmin edilemeyen ilaç türleri hıçkırığa sebebiyet verebilmektedir. Örneğin kortikosteroidler, barbitüratlar, benzodiazepinler, opiatlar gibi ilaç türleri hıçkırığa sebep olabilmektedir. Bu nedenle eğer kullanımı zorunluysa bu ilaçların türevlerini doktorunuzdan reçete etmesini isteyebilir, ilaç değişikliği yapabilirsiniz.
  • Göz kürelerini nazikçe ve hafifçe ovalamak da hıçkırığın geçmesinde yararlı bir yöntemdir. Gözlerinizi kapatıp, göz kapaklarınıza işaret parmaklarınızla hafifçe bastırarak daire çizercesine ovalamak hıçkırığın geçmesinde etkili bir yöntemdir.
  • Bir koltuk, sandalye veya yatağa oturarak sırtınızı duvara dayayın. Dizlerinizi kendinize doğru çekerek dizlerinize sıkıca sarılın ve birkaç dakika bu pozisyonda bekleyin. Bu pozisyon hıçkırığın geçmesinde oldukça etkili bir pozisyondur.
  • Hıçkırık diyafram sebebiyle oluşan bir sorundur. Diyaframınızı ve göğüs bölgenizi sıkıştırmak için öne doğru eğilmeniz ve göğüs bölgenizi kasmanız hıçkırığın kısa sürede geçmesini sağlar. Göğüs kemiğinin tam altına, halk arasında iman tahtası olarak bilinir, hafif hafif baskı uygulayabilirsiniz. Burası diyaframın bulunduğu ve en yakın olduğu yerdir. Buraya uygulayacağınız baskı sayesinde hıçkırığın geçme sürecini hızlandırabilirsiniz.
  • Taze nane, karabiber ve karanfil gibi malzemelerle de hıçkırığı geçirmek mümkün. Bu gibi taze tüketilebilir gıdaları ağzınıza atıp birkaç dakika çiğneyerek hıçkırığın geçmesini bekleyebilirsiniz. 
  • Bir kaşık fıstık ezmesi ve balın da hıçkırığı geçirmekte etkili olduğu söylenmektedir. Bazı bireylerde işe yarayan, bazen de olumsuz sonuç verebilen bu yöntem de hıçkırığın geçirilmesinde işe yarayabilen bir yöntemdir.
  • Bir tatlı kaşığı sirke ile de hıçkırığı geçirmek mümkün. Bir tatlı kaşığı elma veya üzüm sirkesini ağzınıza alıp birkaç saniye tuttuktan sonra yutabilir veya tükürebilirsiniz.

Hıçkırık Tedavisi

Hıçkırık Tedavisi

Hıçkırık her zaman kısa süreli ve geçici olmayabilir. İnatçı ve geçmeyen hıçkırıklar için birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Cerrahi işlemler de gerektirebilen hıçkırık çok ciddi boyutlara taşınabilir. Her zaman önemsiz olmayan hıçkırık kişilerde düzenli olarak ağır şekilde meydana gelebilir. Hıçkırık sebebiyle herhangi bir rahatsızlıktan şüphelenilirse göğüs röntgeni, MR ve bilgisayarlı tomografi çekilerek teşhis konulabilir.

İki günden uzun süren hıçkırıklarda cerrahi müdahaleler yapılabilir. Mide içine tüp yerleştirme işlemi bir diğer adıyla mide entübasyonu uygulanır. Mide yıkama işlemi bundan sonraki işlemler arasındadır. Net bir tanı koymak adına labaratuvar testleri de istenebilir. Endoskopik testler yardımıyla geçmeyen inatçı hıçkırıkların sebebi kolayca belirlenebilir. Akapunktur ve hipnoz tedavisi ile de ciddi inatçı hıçkırıklar tedavi edilebilir.

Hıçkırık Sorunu Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

  • Çok soğuk veya çok sıcak gıdalar tüketmemelidirler.
  • Aşırı acılı veya aşırı asitli yiyeceklerden uzak durmalıdırlar.
  • Yemek yerken çok hızlı davranmamalıdırlar. Yavaşça ve sindirerek yemelidirler.
  • Porsiyonlarını küçültmeli, büyük lokmalarla değil küçük lokmalarla yemek yemelidirler.
  • Gaz yapan yiyecekler tüketmemeli, aksine sindirimi kolay gıdalar tüketmelidirler.
  • Baharatlı ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmalıdırlar. 
  • Sigara ve alkolü bırakmalı, bırakılması uzun sürecekse günlük kullanım oranını en düşüğe çekmelidirler.
  • Sakız çiğnememelidirler, sakız hava yutulmasına sebebiyet verir.
  • Gazlı ve aşırı asitli gıdalar tüketilmemelidir, tüketilecekse de nadiren tüketilmelidir.

İlginizi çekebilir: Kulak Deldirdikten Sonra Bakımı Nasıl Yapılır? Bebeklerde Kulak Deldirme Sonrası Bakım

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN