Sağlık

Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir, Her Kadın İçin Geçerli midir?

Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir, Her Kadın İçin Geçerli midir?

Hamile kalmak isteyen ve güzel bir ilişkisi olan bütün çiftlerin beklediği en heyecanlı süreç, bebeklerinin olup olmayacağı haberidir. Bilhassa yeni evlenen çiftler, çocuk sahibi olacak ve bu sorumluluğu taşıyacak olgunluğa erişmiş iseler, çocuk sahibi olma isteği daha hat safhada oluyor. Adet gecikmeleri, halk arasında hamileliğin ilk belirtisi olarak görülüyor, ancak her adet gecikmesinin hamilelik belirtisi olmadığını bilmek gerekiyor. Adet gecikmesinden önce hamile kalındığını anlayabileceğiniz birçok belirti olabilir. Bu belirtiler her anne adayı için farklı olabileceği gibi, hamilelik dışında herhangi bir hastalığın belirtisi de olabilir.

Gebelik Hamilelik Belirtileri

Gebelik Belirtileri Her Kadın İçin Geçerli midir?

Gebelik belirtileri, her anne adayına özel bir seyir göstermektedir. Bundan dolayı anne adayı olan bayanlar, çevrelerindeki diğer anne adaylarının yaşadığı durumlardan olumlu ya da olumsuz etkilenmemelidirler. Hamile bir kadının bu dönemi, kendisine özel bir seyir gerçekleştirecek ve bu seyre göre hormonel dengeleri farklılıklara uğrayacaktır.

Bir anne adayında en belirgin olan gebelik belirtisi baş dönmesidir. Bazı hamileliklerde baş dönmesi oldukça şiddetli olabilir. Diğer yandan bazı gebelerde ise baş dönmesi çok hafif olabilir ya da hiç olmayabilir. Gebelikte meydana gelen baş dönmesinin sebebi ise, damarların genişlemesi nedeniyle tansiyon düşüklüğünün yaşanmasıdır. Anne adaylarının bir bölümünde, gebeliğin ilk aylarında şiddetli baş dönmesi yaşanır. Ayrıca baygınlıklarda yaşanabilir, fakat korkulacak herhangi bir durum yoktur. Anne adaylarının sürekli ayakta durmaması, doğru vitamin desteklerinin alınması ve oturup kalkarken ani hareketlerden kaçınması gibi önlemler ile sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmeleri mümkündür.

Hamilelik Belirtileri

Hamilelik (Gebelik) Belirtileri ve Nedenleri

Göğüslerde ağrı ve irileşme: Gebelik belirtileri arasında en sık yaşanan durumlardan biridir. Bu göğüs ağrıları, çiftler tarafından kalpte bir sorun olduğu şeklinde algılanabilmektedir. Halbuki bu durum tamamen hamilelikle alakalı olan bir erken belirtidir. Göğüs uçlarında sertleşme ve irileşme ile birlikte renk değişimi de olabilir. Gebelik döneminde göğüslerde oluşan ağrılar östrojen hormonu nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

İştah artışı: Anne adaylarının acıkmadığı halde sürekli yemek istemeleri, iştah artışı ve doymak nedir bilmemeleri gibi durumlar da gebelik belirtileri arasındadır. Anne adayının yediği şeylerden istediği tadı alamama ve farklı tatlar isteme gibi durumları, vücutta oluşan hormonel değişiklikler nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Yorgunluk hissi: Oturduğu yerden kalkmak istememe, bitkinlik ve halsizlik gibi durumların nedeni, yine hormonlarda meydana gelen değişikliklerdir. Bu değişimler vücutta yorgunluk ve bitkinlik oluşturmaktadır. Yorgunluk hissi, özellikle erken hamilelikte ortaya çıkan belirtiler arasında yer alır.

Depresyon: Gebeliğin ilk aylarında, hormonları aşırı aktif şekilde çalışmaya başlayan anne adayında ciddi hormonel değişiklikler yaşanır. Anne adayı bu değişimler sonucunda hem fiziki hem de psikolojik olarak farklılıklar gösterebilir. İyi ya da kötü, yaşadığı her duyguyu olması gerekenden daha fazla hissederek hassaslaşabilir. Hamileliğin ilk ayında bu durumdan henüz haberi olmayan bir anne adayı, farklı duygular yaşar, sebepsiz yere güler, ağlar ya da aniden sinirlenebilir.

Mide bulantısı ve kusma: Gebelik döneminde en sık rastlanan belirtilerden biri de mide bulantısı ve kusmadır. Aşerme durumuyla birlikte ortaya çıkan bu belirtiler, özellikle hamileliğin ikinci ayından itibaren başlamaktadır. Bazı gebeliklerde 2 ay süreyle devam edebilen mide bulantısı, kusma ve aşerme durumları, bazılarında daha fazla ya da daha az süreyle yaşanabilir. Belirtilerin yoğun olduğu zamanlarda, anne adayları önüne gelen her şeyden tiksinebilir. Gebelik döneminde ortaya çıkan mide bulantısının asıl amacı ise, bebeğin korunmasıdır. Dolayısıyla bir anne adayı, bebeğe zararı dokunabilecek her şeyden olumsuz etkilenir ve tiksinebilir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir

Sık idrara çıkma: Sürekli idrara çıkma durumu da gebeliğin belirtileri arasında yer almaktadır. Bazı durumlarda gebeliğin başlamasından bir hafta sonra bile idrara çıkma gereksinimi artış gösterebilir. İlk aylarda ortaya çıkan bu durum, ilerleyen zamanlarda daha şiddetli hale gelebilir ve anne adayı için zor bir süreç olabilir. Bu durumun nedeni ise, bebeğin büyüdükçe idrar kesesine yaptığı baskıdır. Bebeğin büyüklüğüne göre değişiklik gösterse de, genel olarak hamileliğin 6. ayından itibaren yaşanabilecek bir durumdur.

Kabızlık: Hamileliğin erken belirtileri arasında gösterebileceğimiz kabızlık, gebelik boyunca anne adayını fazlasıyla yoran ve üzebilen bir durumdur. Gebeliğin ilk ayından itibaren başlayabilir ve son ayına kadar devam edebilir. Buna rağmen bazı hamileliklerde hiç görülmeyen bir belirti de olabilir.

Vajinada lekelenme veya hafif kanama: Gebe kalan bir anne adayı henüz hamile olduğunu bilemezken, gebeliğin belirtisi olarak vajinada lekelenme ya da hafif kanamalar meydana gelebilir. Özellikle cinsel birleşmenin ardından oluşan döllenme sonunda, 12 ile 14 gün sonra lekelenme ve kanama oluşabilir. İlgili kanama, embriyonun yerleşmesi sırasında ortaya çıkan bir kanama durumudur ve endişe etmeye gerek yoktur. Çünkü gebelik belirtileri arasında bulunan bu kanama, kısa sürelidir ve adet kanamasına benzemeyen bir durumdur.

Tende renk koyulaşması: Gebelik boyunca ve sonrasında, vücudun farklı bölgelerinde renk koyulaşması ya da kahverengi hatların oluşması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Mesela; vajina ve çevresinde, göbek bölgesinde ya da göğüsler ve çevresinde koyulaşmalar olabilir. Gebelik süresince bu bölgelerde aşınma, tahribat ve yıpranma gibi durumlar olacağı için, bu bölgelerin güçlendirilmesi gerekir. Hamilelik dönemindeki bir anne adayı, bu duruma beden olarak da hazırlanmaktadır. Hamileliğin olumsuz gibi görünen bütün belirtileri, aslında tamamen bebeği ve anneyi korumaya yöneliktir. İlk günlerden itibaren, anne adaylarının yukarıda bahsettiğimiz bölgelerinde renk koyulaşması olur ve bazı bölgelerde de sertleşme meydana gelebilir.

Vücut ısısında artış: Gebelik döneminde erken belirtilerin arasında gösterebileceğimiz başka bir belirti de, vücut sıcaklığında artış olmasıdır. Anne adaylarının vücut ısıları genellikle 37 derece ve üstünde seyretmektedir. Normal bir kişinin vücut ısısı genel olarak 36 derece iken, hamilelik döneminde bu ısı 37 derecenin üzerinde olabilmektedir. Bilgi eksikliği veya kirliliğinden dolayı, anne adaylarının bu durumu bazen hastalığa ya da yüksek ateşe bağlanır. Böyle bir durumda bilmeniz gereken şey, herhangi bir hastalık belirtisinin olmadığıdır ve endişe duymaya da gerek yoktur. Buna rağmen anne adayları dikkatli olmalı ve çok kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmamalıdır. Özellikle alışveriş merkezleri ve hastane gibi mekanlarda mecbur olmadıkça durulmamalı ve dikkatli olunmalıdır. Bu tarz kalabalık yerlerde virüs kapma riski yüksek olabilir.

Hamilelik Testi

Kilo alma: Gebelik döneminde ortaya çıkan belirtilerden iştah artışına daha önce değinmiştik. Anne adaylarının hamilelik döneminde kilo almaları, iştah artışına bağlı olarak ortaya çıkan bir belirtidir. Buna rağmen aşerme döneminin ortalama 2 ay sürmesi ve daha sonra yok olmasına bağlı olarak, alınan kiloların hızlıca geri verileceğini bilmeniz gerekir. İlerleyen dönemlerde bir kez daha kilo artışlarının olabileceğini de bilmeniz gerekmektedir. Gebelik döneminde birçok anne adayı hamilelik sonrasında fazla kilolar ile çok ciddi mücadele etmektedirler. Şayet böyle bir endişeniz varsa, doğru beslenme adına doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Adet ve geleneklere göre “çift canlısın, daha fazla yemelisin” gibi bir yaklaşım söz konusudur. Bu tür yaklaşımlar aslında doğru değildir, çünkü anne adaylarının hangi gıdalara ihtiyacı varsa onları tüketmesi gerekmektedir.

İlginizi çekebilir:

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır, Sıklıkla Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?

Gebelik (Hamilelik) Döneminde Risk Taşıyan Faktörler ve Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Hamilelik Testi Nasıl Yapılır? Gebelik Testleri Nasıl Çalışmaktadır?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN