Başlıklar
Dudak şişmesi, dudakların dokusunda iltihap oluştuğunda ya da sıvı toplandığında ortaya çıkan bir durumdur. Dudakta şişlik rahatsızlık veren bir durum olsa da, genel olarak ciddi bir problem değildir. Ancak dudak şişmesiyle birlikte nefes alırken zorluk çekiyorsanız, zaman geçirmeden doktora başvurmanız gerekir. Alerjiler, enfeksiyonlar ve yaralanmalar dudak şişmesinin sıklıkla görülen nedenleridir.
Dudak Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?
Dudağı Yaralama: Dudağınızın herhangi bir nedenle yaralanması, dudakta şişliğe yol açabilir.
Alerjiler: Dudak şişmesinin en yaygın ikinci nedeni alerjilerdir. Bazı maddelere karşı alerjisi bulunan kişilerde, bu maddelere temas edilmesinin sonucu olarak dudak şişmesi oluşabilir.
Dudak Çatlaması ya da Güneş Yanığı: Çatlayan dudaklar da şişmeye yol açabilir. Dudakların çatlaması; güneşte uzun süre kalmak, aşırı dudak yalamak ya da kuru havaya maruz kalmak gibi nedenlerden oluşur.
Vitamin Eksikliği: Vitamin eksikliği de bazen dudak şişmesine neden olabilir. Özellikle B vitamini eksikliğinden dolayı dudaklarınız şişiyorsa, bu vitamini içeren besinler tüketmeniz gerekir.
Uçuk: Uçuklar dudağın kenarında veya üstünde olabilir. Bunun yanında herpes simplex adlı virüsün dudak dokularına müdahale etmesiyle de ortaya çıkabilir. Böyle bir durum sonucunda dudaklarınız iltihaplıymış gibi görünür ve küçük bir dokunuşla dahi ağrı yapabilir.
Anjiyo Ödem: Böcek ısırıklarına, ilaçlara ya da yiyeceklerinize karşı vücudun gösterdiği alerjik bir tepkimedir. Dilin, yüzün ve dudağın şişmesine yol açabilir.
Enfeksiyonlar: Virüs, bakteri veya mantar nedeniyle oluşan enfeksiyonlar dudağınızın şişmesine neden olabilir.
Dudak Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?
1-) Soğuk Kompres: Dudağınız şiştiği anda, şişliğin olduğu bölgeye soğuk buz uygulaması yapın. Bunun için ince bir havluya veya beze buz küplerini yerleştirin ve sarın. Alternatif olarak, bir torba soğuk bezelye veya nohutu ya da soğuk bir kaşığı kullanabilirsiniz. Soğuk kompresi 10 dakika boyunca uyguladıktan sonra ara verin, daha sonra tekrar başlayın. Bu uygulamaya ağrı dinene ve şişlik inmeye başlayana kadar devam edin. Sadece buzu cildinize uygulamayın, çünkü buz yanıklarına yol açabilir.
2-) Sıcak Kompres: Tıpkı soğuk kompres gibi sıcak kompres yapmak da şişliği indirmeye yardımcı olabilir. Sıcak kompres ile şişen bölgedeki kan toplaması azalacak ve dudaklarınızdaki kan akışı artacaktır. Öncelikle bir bezi sıcak suya batırın. Bezi sıktıktan sonra 10 dakika şişliğin olduğu bölgeye uygulayın. Bez soğursa tekrar sıcak suya batırın. Bu adımları bir saat boyunca tekrarlayabilirsiniz.
4-) Zerdeçal: İltihaplarla ve tozlu mikroplarla savaşma özelliği olan zerdeçaldan bir çay kaşığı alın ve bir miktar soğuk suyla karıştırın. Pamuk yardımıyla, karışımı şişen bölgeye uygulayın ve kuruyana kadar bekleyin. Ardından soğuk suyla bölgeyi yıkayın. Günde iki kere bu işlemi tekrarlayabilirsiniz. Zerdeçalın iyileştirici özelliği, enfeksiyon oluşumu ihtimalini de azaltacaktır.
5-) Tuz: Dudak şişliğiniz bir kesik sebebiyle oluştuysa, şişkinliği azaltabilmek için bir miktar tuz kullanabilirsiniz. Tuz, enfeksiyonlara yol açan mikropları kolayca öldürür ve doğal bir enfeksiyon önleyicidir. Biraz ılık suda bir yemek kaşığı tuzu eritin. Temiz bir pamuğu suya batırın ve yaranın olduğu yere sürün. Biraz yanma hissedebilirsiniz, fakat uygulamanız işe yaramaya başladığı zaman geçecektir.
6-) Bal: İyileştirici ve antibakteriyel bir özelliği olan bal, şişen dudakları da etkili bir şekilde tedavi edebilir. Temiz bir pamuğu, bir çorba kaşığı bala batırın ve şişen bölgelere direk olarak uygulayın. 20 dakika kadar bekledikten sonra soğuk suyla temizleyin. Bu işlemi günde 2-3 kere yapabilirsiniz. Balın en önemli özelliklerinden biri, enfeksiyonları önlemesi ve dudakları nemlendirmesidir. Bal ile tedavi, ayrıca ağrıyı ve iltihabı da azaltacaktır.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin