Sağlık

Diz Altı Bacak Kaşıntısı Nedenleri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Diz Altı Bacak Kaşıntısı Nedenleri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Başlıklar

Diz Altı Bacak Kaşıntısı Nedenleri

Diz altında oluşan kaşıntı her zaman önemsiz olmayabilir. Ciddi rahatsızlıkların ön belirtisi olabilecek diz altı bacak kaşıntısı hakkında bilgi edinebilmek için öncelikle kaşıntının ne olduğunu ve neden oluştuğunu bilmek gerekir. Kaşıntı, ciltte rahatsız edici bir his oluşturan ve sinir uçlarının çeşitli etkenler ile uyarılması sonucu meydana gelen hissiyat olarak tanımlanır. Hissiyatın geçmesine yönelik, kişide kaşıntının bulunduğu noktaya basınç veya temas etme isteği uyanır. Genelde cilt dokusunun yabancı maddeler tarafından uyarılması ya da tahriş olması sonucunda kaşıntı oluşur. Bazen bazı hastalıkların yol açtığı nedenlerle de vücutta kaşıntı oluşabilir. Kaşıntının birçok nedeni olabilir, bu nedenlerden bazıları aşağıda verilmiştir:

  • Stres ve sıkıntı
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Egzama, sedef gibi cilt rahatsızlıkları
  • Bazı kanser türleri
  • Karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları
  • Kuru cilt
  • Böcek ya da zararlı canlıların ısırıkları
  • Zehirli ve zararlı bitkilerin tahrişi
  • Diyabet
  • İlaçlara karşı alerjik reaksiyon

Bunlar ve bunlara benzer nedenler ile vücutta kaşıntı oluşabilir. Kaşıntı insana ciddi rahatsızlık hissi verebilen bir hisse dönüşebilir. Ciddi kaşıntı hissi sebebiyle cilde uygulanan basınç artar. Basıncın ve temasın etkisiyle ciltte tahriş etkisi oluşur, ilerleyen süreçte yaralara dönüşür. Bu gibi ciddi tahriş oluşturan kaşıntılar, uzman doktor eşliğinde kontrol altına alınmalıdır. Altında yatıyor olabilecek birçok sebep, kaşıntılarla ön belirti gösteren ciddi rahatsızlıklar olabilir.

Diz altında meydana gelen kaşınmaların birçoğu stres, şeker hastalığı, fazla egzersize bağlı ürtiker, alerjik reaksiyonlara bağlı olarak gelişir. Özellikle kış aylarında derinin nefessiz kalması ve sürekli olarak kapalı olması ciltte kuruluk hissine neden olmakta, sabunlar derinin kurumasına sebebiyet vermektedir. Sentetik kıyafetler, yanlış sabun ve duş jeli kullanımı, uzun çoraplar ve cildin nemsiz kalmasına sebep olan her tür durum diz altında kaşıntı oluşturabilir.

Bacaklarda kaşıntı sedef, egzama, ürtiker, kıl dönmesi, mantar enfeksiyonu, kılcal damar artışı gibi birçok sebepten görülebilir. Kaşımaya ısrarla devam etmek ise bu hastalıkların daha fazla artmasına yol açar. Fark edildikten itibaren en kısa sürede bir uzmana danışılmalı, gerekli tedaviye başlanmalıdır.

Diz Altı Bacak Kaşıntısı Nedenleri

Diz Altında Oluşan Kaşıntı Birçok Rahatsızlığın Haberci Belirtisi Olabilir!

Özellikle geceleri artan diz altı kaşıntısı karaciğer rahatsızlıklarının habercisi olabilir. Safra yollarında biriken safra tuzu birikimi ve cilt kuruluğu neticesinde diz altında kaşıntılar oluşur. İnsana ciddi anlamda rahatsızlık veren bu durum, geceleri daha sık olmasıyla kendini gösterir. Dermatologların test ve tedavileri sonucunda aydınlığa kavuşabilecek bu duruma kesin ve net bir teşhis koymak bir hayli zor. Uzman bir görüş almadan kesinlikle harekete geçilmemelidir. Demir eksikliği anemisi, karaciğer ve safra yolları rahatsızlıkları, böbrek yetmezliği, diyabet, lenfoma, lösemi, tiroid hastalıkları diz altında kaşıntıya sebebiyet verir. Kızarıklık ve kabarıklık ile de karakterize gelişebilen kaşıntı, bu hastalıkların habercisi olabilir. Kısa sürede uzman bir doktor tarafından görülmesi gereken kaşıntı problemlerinin tedavi ve teşhisinin erken yapılması sizleri birçok rahatsızlıktan korur.

Oturarak çalışanlarda ya da sürekli ayakta çalışan kişilerde daha fazla ortaya çıkan bu durum ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Kılcal damarların çoğalması, kan dolaşımının yavaşlaması ya da karıncalanma hissiyatı gibi durumlarda da kaşıntı meydana gelebilir. Diz altında uzun süren kaşıntı tehlike arz edebilir. Şeker hastalığı gibi şeker yükselmesine bağlı olarak vücutta oluşan cilt kuruluğu da dizlerde kaşıntıya sebebiyet verebilir. Diyabetik komplikasyon olarak da gelişebilen kaşıntı, sinir uçlarının hasar görmesi sonucunda diz altı dahil vücudun birçok bölgesinde kaşıntı durumu oluşturabilir. Diz altında kaşıntı her zaman önem arz etmeyebilir. Her zaman ciddi bir durum olmamakla birlikte diz altında oluşan kaşıntı için endişeye kapılmaya ve strese girmeye gerek yoktur. Belirli egzersiz ve tedavi yöntemleri ile bu durum kolayca çözülebilecek bir sorundur.

Kaşıntı olan bölgeye soğuk uygulama yaparak kaşıntının geçmesini desteklemek mümkün. Kaşınan noktaya soğuk bez ya da buzlu uygulama yapılabilir. Soğuk suyun direkt temas etmesi sağlanabilir, buz kürü ile diz altı bacağın rahatlatılması sağlanabilir. Yapılan araştırmalara göre kemik ve kan rahatsızlıklarının da kaşıntıya sebebiyet verebileceği ortaya çıkmıştır. Uzun ve güçlü kemiklerin daha çok bulunduğu bacaklarda kaşıntı hissiyatı daha sık görülmektedir.

İlerleyen yaşlarda menopoz nedeni ile ciltte kuruluk oluşması da diz ve diz altlarındaki kaşıntıyı tetikler. Vücudun tüm ağırlığını yüklenen bacaklarda kaşıntı durumu sinir kaslarındaki sinir hücrelerinin hasar görmesi ve uyarılması nedeni ile kaşıntı oluşturabilir. Kaşıntı sebebi ile geceleri yaşanan uykusuzluk, sürekli kaşınma ve sürekli kaşınmanın yarattığı tahribat vücutta birçok yaralanmaya neden olur. Geçmeyen kuru kaşıntı için veya kaşıntının yarattığı tahrişin verdiği rahatsızlık sebebi ile uzman dermatologlardan yardım alabilirsiniz.

Diz Altında Oluşan Kaşıntı İçin Neler Yapılabilir?

Diz Altında Oluşan Kaşıntı İçin Neler Yapılabilir?

Kaşıntı, deriyi etkileyen bir durumdur. Deri ve deri rahatsızlıklarına “Dermatoloji” bölümü bakmaktadır. Dermatoloji dalı altında çalışan uzman doktorlara “Dermatolog” adı verilir. Bacak altında oluşan sürekli kaşıntıya dermatologlar bakmakta, buna yönelik test ve tedaviler yaparak teşhis koymaktadırlar.

Uzman bir kişinin görmesini gerektirmeyecek kadar şiddetsiz ve önemsiz olduğu düşünülen kaşıntılar için evde uygulanabilecek kolay birkaç yöntem vardır. Bu yöntemler sayesinde kısa sürede diz altında oluşan kaşıntı geçirilebilir. Evde kolaylıkla müdahale edilebilecek şiddetsiz kaşıntılar için herkesin evinde bulunabilecek ürünler kullanılır.

  • Hindistan Cevizi Yağı
  • Aloe Vera
  • Karanfil Yağı
  • Nane Yağı
  • Bal
  • Defne Yaprağı
  • Soda
  • Limon Suyu
  • Yoğurt
  • Karbonatlı Su

Yukarıda verilen ürünler kullanılarak kaşıntı durumunu çözmek, kısa sürede müdahale etmek mümkün. Uzman bir kişinin görüşü her zaman daha önemli olmakla beraber sayılan ürünler sadece önemsiz kaşıntılarda uygulanabilecek yöntemlerdir. Israrcı ve geçmeyen kaşıntılar kesinlikle profesyonel bir dermatolog tarafından kontrol altına alınmalıdır. Dermatolog tarafından yapılacak test ve tedaviler sonucunda kaşıntı için belirli ilaçlar kullanabilir ya da doğal yöntemlerle kimyasaldan uzak çözümlere ulaşmak için çabalamaya devam edebilirsiniz. Özellikle alerjik diz altında oluşan kaşıntılar için dermatolog tarafından önerilen ilaçlar kullanılmalı, kesinlikle kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemelidir.

Gün içerisinde sık sık egzersiz yapma, koşma, diz altı kasları etkinleştirme egzersizleri gibi uygulamalarla bacaklara giden kan akışını hızlandırabilirsiniz. Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinden yardım alabilir, uzman kişilerden egzersiz bilgileri alarak hayatınıza geçirebilirsiniz. Sağlığınız için dikkat etmeniz gereken kaşıntı ve alerji durumlarında erken teşhis ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Alanında uzman bir dermatolog tarafından düzenli kontroller sağlandığında diz altı kaşıntılarınızın kesin bir çözüme kavuştuğuna şahit olacaksınız.

Egzersiz sırasında da vücutta işleyen bazı mekanizmalar tarafından diz altında kızarıklık ve kaşıntı meydana gelebilir. Vücuttan salınan aşırı Histamin ve bazı kimyasallar nedeni ile kaşıntı oluşabilir. Eğer kaşıntının şiddeti artış gösteriyorsa, iltihaplanma ve tahriş çok fazlaysa hızla uzman bir dermatoloğa başvurulmalıdır. Antihistaminik (Histaminin aşırı etkisini önleyici ilaçlar) tedavisi ile alerjik reaksiyonları ve kaşıntıyı kontrol altına alabilirsiniz. Birçok jel, krem, merhem şekillerinde ilaçlarla da tedavinizi gerçekleştirebilir hızla kaşıntıyı engelleyebilirsiniz. Diz altı kaşıntılarını engelleyebilmek için hem doğal hem de kimyasal tedavilere başvurabilir, uzman kişilerden profesyonel destek alabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kaynar Su Yanığına Ne iyi Gelir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN