Sağlık

CRP Yüksekliği Nedenleri Nelerdir? Tedavi Nasıldır ve Miktarı Nasıl Düşürülür?

CRP Yüksekliği Nedenleri Nelerdir? Tedavi Nasıldır ve Miktarı Nasıl Düşürülür?

Başlıklar

CRP Yüksekliği

İnsan, hayatı boyunca birçok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalır. Çevresel faktörler, yaşam temposu, stres gibi birçok etkenin sağlığımızın üzerinde oldukça büyük etkisi vardır. Çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmamız sonucunda uzman bir hekime başvurup, belirli değerlendirmelerden geçeriz. Bu tanı yöntemlerinden biri olan CRP kan testi, özellikle iltihaplı hastalıkların teşhis edilmesinde kullanılan oldukça önemli bir testtir. Uzmanlar, bireylerde iltihaplı ve yangısal hastalıklardan şüphelendiğinde ilk olarak bu teşhis yöntemine başvururlar.

CRP açılımı, C Reaktif Protein olan ve çeşitli sağlık problemlerinin değerlendirilmesinde oldukça önemli rol oynayan kanda ölçülerek teşhis sağlayan bir protein molekülüdür. İnsan vücudu her geçen gün sağlıkla büyüyüp gelişirken, vücuttaki kendi hücrelerini tanır ve benimser. Bu hücrelerin dışında kalan yabancı hücre ve bakterilere karşı reaksiyon gösterir. Bu mekanizma insan vücudunu sağlıklı ve dinç tutmak adına oldukça önem arz etmektedir. Vücuda bakteriyel veya iltihabi bir molekül girdiğinde, vücut bunu kısa sürede uzaklaştırarak vücuttan atar. Bu mekanizmanın sağlıklı çalışabilmesi ve iltihablı moleküllerin vücuttan uzaklaştırılabilmesi olaylarında oldukça önemli bir rolü olan C Reaktif Protein ciddi görevlere sahiptir.

CRP Yüksekliği Nedir?

Vücut, alışık olmadığı durumlar karşısında hızla yanıt verebilen ve yabancı maddelere karşı oldukça dirençli bir mekanizmaya sahiptir. Bu mekanizma her zaman her türlü hastalığa karşı hazırlıklı ve savaşa hazır şekilde beklemektedir. Örneğin vücutta enfeksiyon geliştiğinde vücudun ısısının yükselmesi buna örnek verilebilir, vücut bunu yaparak kendini korumaya çalışır. Bu olaylar gerçekleştiği sırada, bu olayların gerçekleşmesini sağlayan bir takım molekül grubu harekete geçer. İşte bu molekül grubuna akut faz reaktanı adı verilir. CRP, akut faz reaktanı grubunun içerisinde bulunan bir proteindir. Özellikle iltihablı rahatsızlıklarda akut faz reaktanlarının kandaki değeri artabilir veya azalabilir. CRP bir akut faz reaktanı olduğundan, miktarı da iltihabi durumlarda artmaktadır.

CRP’nin vücuttaki normal değeri ortalama 1.0 mg/L’dir. Vücudun yaşlanması ve olgunlaşması ile birlikte bu miktar 2.0 mg/L’ye çıkabilir. Sağlıklı bireylerde CRP miktarının 3.0 mg/L’nin altında olduğu bilinmektedir. 3 mg/L üzerindeki CRP miktarı değerinin normal olmadığı, herhangi bir hastalığın vücutta mevcut olduğu ve enfeksiyon varlığı saptanmıştır. CRP değeri enflamasyon ve enfeksiyon durumlarında artış gösterir. Vücut ısısının yükselmesi, halsizlik yorgunluk, lokal ısı artışı gibi durumlar CRP yükselmesi durumunda görülen ve vücutta enfeksiyon rahatsızlığı bulunduğuna dair bazı belirtilerdir. Sağlıklı bireylerde CRP miktarı oldukça alt sınırdadır, düşüktür. CRP değerinin yükselmesi vücutta enfeksiyon olduğuna, enflamasyon varlığına, yakın zamanda geçirilmiş kalp krizine, vücutta tümör varlığına, doku ölümüne işaret edebilir.

  • CRP miktarı 1–2,9 mg/L olarak olan bireylerde düşük risk,
  • CRP miktarı 3 mg/L üzerinde olan bireylerde orta risk,
  • CRP miktarı 10 mg/L üzerinde olan bireylerde yüksek oranda kalp damar hastalıkları ortaya çıkma olasılığı vardır.

CRP Yüksekliği

CRP Neden Yükselir?

CRP, vücutta enfeksiyon ve enflamasyon durumunda yükselmektedir. Bunların dışında da birçok durumda CRP miktarı yükselebilmektedir.

  • Kalp Krizi
  • Menenjit
  • İnme
  • Akut Pankreatit
  • Travma, Yanık ve Kırıklar 
  • Organ ve Doku Yıkımı
  • Cerrahi Girişimler Sonrası
  • Kanser
  • Enflamatuvar (Yangısal) Hastalıklar ve Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)

CRP Yükseldiğinde Tedavi

CRP miktarı yüksekliği kesin ve net şekilde teşhis edildikten sonra tedaviye başlanabilir. CRP yüksekliği teşhisi her zaman vücutta ciddi ve riskli bir hastalığın olduğuna işaret etmez. Grip ve soğuk algınlığı gibi ufak çaplı rahatsızlıklar da CRP miktarını arttırabilirken, ciddi bir enfeksiyon rahatsızlığı da CRP miktarını arttırabilir. Bu nedenle detaylı inceleme ve değerlendirme yapılmadan net bir karara varmak yanlış olabilir. Uzman kişinin ayrıntılı teşhis ve tetkikler sonrasında yaptığı değerlendirmenin sonucunda altta bulunan nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır.

CRP miktarı vücutta bulunan enfeksiyondan dolayı artış gösterir. Eğer CRP miktarı herhangi bir enfeksiyondan dolayı artış gösteriyor ise enfeksiyona yönelik tedavi uygulanır. CRP yükselişine yönelik semptomatik tedavi uygulanır. CRP artışı sebebi bağışıklık sistemine yönelik bir hastalık, kalp krizi veya inme gibi sebepler dolayısıyla da meydana gelebildiği için, bu hastalıklara ve durumlara göre  uygun ilaç tedavisi veya cerrahi girişim uygulanır. CRP miktarı, vücut tedaviye olumlu cevap verdikçe ve başarıya ulaştıkça azalma gösterecektir. Tedavi süresince rutin ve belirli aralıklarla CRP miktarı ölçülmeli, detaylı takip edilmelidir.

CRP Yüksekliği sonucu ne olur?

CRP Miktarı Nasıl Düşürülür?

CRP miktarının artışı, kalp damar hastalıkları ve diyabet nedeniyle de görülebilir. Kalp damar hastalıklarına karşı önlem alarak CRP artışını önlemek de mümkündür. Önlem olarak yaşam tarzını değiştirmek, sağlıklı ve dengeli bir yaşam biçimi benimsemek gerekir. Yaşamın temposuna ayak uydurmak için sağlık ilk başta gelen bir unsurdur. CRP miktarının yükselmesini önlemek ve farklı hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar:

  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • Fazla kilo almamaya dikkat etmek.
  • Yüksek kalorili gıdalardan ve doymuş yağlardan uzak durmak.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek, her gıda türünden yeterince almak.
  • Yüksek miktarda trans yağ içeren gıdalardan uzak durmak.
  • Yiyeceklerin pişirilme şekilleri de iltihap oluşumunu tetikleyebilir. Doğal ateşte ve kömürde pişirme, kızartma ile pişirme yerine haşlama veya fırında pişirme yöntemleri ile pişirme önerilmektedir.
  • İşlenmiş gıdalardan uzak durulmalı, organik besinler tüketilmelidir.
  • Aşırı yağlı, aşırı baharatlı, aşırı asitli yiyecek ve içecekler yerine doğal ürünler tüketilmelidir.
  • Aşırı kırmızı et tüketimini azaltmak gerekir. Haftada 1-2 kez kırmızı et tüketilmeli bunun dışında beyaz et ve balık eti tercih edilmelidir.
  • Hayvansal ürünler yerine sebze, baklagil ve tahıl gibi gıdalar tercih edilmelidir.
  • Süt, peynir, yoğurt gibi ürünler yağsız veya az yağlı olarak tercih edilmeli ve tüketilmelidir. 
  • Omega-3 açısından zengin besinler tüketilmelidir.
  • Düzenli spor hayatı oluşturmak ve egzersiz yapmak gerekir.
  • Kolesterolü önlemek için posa yönünden zengin gıdalar tercih edilmelidir. Örneğin arpa, çavdar, pirinç, bezelye, fasulye, ıspanak, nohut, kuru fasulye gibi türler tercih edilmelidir.

İlginizi çekebilir: CRP Nedir? CRP Normal Değerleri Nasıl Olmalı? CRP Testi Nasıl Yapılmalıdır?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN