Bitkiler

Ahtapot Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Çoğaltılır ve Özellikleri Nelerdir?

Ahtapot Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Çoğaltılır ve Özellikleri Nelerdir?

Başlıklar

Ahtapot Çiçeği

Ahtapot çiçeği aynı zamanda dev telgraf çiçeği olarak da bilinmektedir. Callisia fragrans çiçeğinin ana vatanı Güney Amerika ve Meksika olarak bilinmektedir. Çiçek, dış ülkelerde farklı isimlerle anılmaktadır. Tıpkı ahtapot kollarını anımsatan çiçek her yöne sürgünler uzatabilir. Bu sürgünler bir süre sonra uzaklarda yeni bir çiçeğin oluşmasını sağlar.

Ahtapot Çiçeği

Ahtapot Çiçeği Özellikleri

Ahtapot çiçeğinin farklı özellikleri vardır. Halk arasında çiçeğe aynalı telgraf çiçeği de denilmektedir. Fakat aynalı telgraf çiçeği ile ahtapot çiçeği birbirinden farklıdır. Dışarıdan bakıldığında iki çiçek türü de birbirine benzeyebilir. Oysa ikisi de aynı çiçek değildir. Çiçek her yöne sürgünler uzatır ve bir süre sonra yeni çiçeklerin uzaklarda yetişmesini sağlar. Ahtapot çiçeğinin iki türlü gelişim özelliği vardır. Bunlar;

  • Ana gövde ile uzama
  • Yapraksız, ince dallarla uzama

Ana gövdeyle uzayan çiçek biraz daha kalın dallarla uzar. Ana gövdeyle uzayan çiçeğin uzunluğu 25 cm ile 1 m arasında değişmektedir. Bu tür gelişen çiçekler asla dik duramazlar. Bu nedenle çiçeğin dik durması için bir çubuk kullanılmalıdır. Çiçeğin gövdesi çubuğa bağlanmalı ve bu şekilde dik durması sağlanmalıdır. Aynı zamanda çiçek yapraksız, ince dallarla uzayabilir. Dallarla sürgün veren çiçek daha uzaklarda yeni çiçeklerin çıkmasını sağlamak için bu yöntemi kullanır. Sürgünler ince ve yapraksız dallardır. Sürgün dalların uzunluğu 30 cm ile 150 cm arasında değişebilir. Her bir sürgün dalın ucunda bir adet ahtapot çiçeği fidesi oluşur.

Aynalı telgraf çiçeği ile ahtapot çiçeği birbirine benzetilir. Yukarıda yer alan özellikler sadece ahtapot çiçeğine aittir. Aynı zamanda aynalı telgraf çiçeği ile ahtapot çiçeğinin yaprakları birbirinden farklıdır. Aynalı telgraf çiçeğinin yaprakları daha oval şeklindedir. Ahtapot çiçeğinin yaprakları ise oval değildir. Ovale benzeyen veya oval yapraklı olan çiçek aynalı telgraf çiçeğidir. Ahtapot çiçeğinin yaprakları hem biraz daha dar hem de biraz daha uzundur. Çiçeğin yaprakları gölgede yeşildir. Fakat yarı gölge yarı güneş yerlerde yeşil yaprakların üzerinde mor - kırmızı arası renk geçişlerinin olduğu görülür.

Ahtapot Çiçeği Nasıl Çiçek Açar?

Ahtapot çiçeği çoğunluğu yeşil yapraklı bir bitki türüdür. Çok küçük çiçekler açan bu türün çiçekleri hafif ve rahatlatıcı bir kokuya sahiptir. Çiçekler kış sonuna doğru açar. Çiçekler gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Bu nedenle çiçeklere yakından bakmak gerekir. Çiçeklerin kokusu badem kokusuna benzetilmektedir. Ahtapot çiçeği kolay kolay çiçek açan bir çiçek değildir. Çiçek açması için kış mevsiminin sonlarında doğru tamamen susuz kalması ve üşümesi gerekir. Kış sonunda çiçeğin tepesinde çiçek sapları uzatılır. Bu saplar çok sayıda yan saplara ayrılır. Her sap üzerinde binlerce minik çiçek açar. Eğer kış sonunda çiçek açmazsa gelecek kışı beklemek gerekir.

Ahtapot Çiçeği Nasıl Çiçek Açar?

Ahtapot Çiçeği Bakımı

Ahtapot çiçeği Türkiye'de Ege bölgesinde ve Akdeniz bölgesinde sıklıkla yetiştirilir. Bahçelerde hızla büyür ve bulunduğu alanı kaplar. Bu özelliğiyle bahçe dekorasyonunda kullanılan bitkiler arasındadır. Ahtapot çiçeği;

  • Yarı gölge ve yarı güneş alan yerlerde daha güzel gelişir. 
  • Açık havayı sever. 
  • Yaz boyunca dışarıda kaldığında daha gür gelişir. 
  • Güneş almayan yerde olduğunda şifa özelliğini kaybetmeye başlar.
  • Yazları öğle güneşinden korunmalıdır.
  • Yaz sonunda içeriye alınabilir. 
  • Kış aylarında güneş alması sağlanmalıdır.

Çiçeğin bakımı yazın ve kışın özen ister. Bahçede bakılacak ise yazları doğrudan güneş ışığı alması önlenmelidir. Özellikle öğle güneşinden korunmalıdır. Aksi takdirde öğle güneşi çiçeğin yapraklarına zarar verebilir. Çiçek kış aylarında güneşe ihtiyaç duyar. Çiçek kışları aşırı soğuk olmayan don olaylarına karşı dayanıklıdır.

Ahtapot Çiçeği Toprak Seçimi ve Sulama

Ahtapot çiçeği toprak seçen bir çiçek değildir. Kullanılan toprağın süzekliği iyi olmalıdır. Ağır killi toprakların olmaması faydalıdır. Torf topraklarda yetiştirilebilir. Sulama sıklığı ise normaldir. Yaz aylarında hava sıcaklığına bağlı olarak sulama sıklığı arttırılabilir. Kış aylarında ise hava soğuk olduğu için çok sulama yapılmamalıdır. Eğer toprak kuruysa sulama yapılmalıdır.

Ahtapot Çiçeği Toprak Seçimi ve Sulama

Ahtapot Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Ahtapot çiçeği çoğaltmak istiyorsanız çiçeğin sürgün vermesini bekleyin. Çiçek kendi kendine sürgün vermeye başlayacaktır. Sürgün dalların üzerinde yeni çiçek fideleri oluşur. Çiçeği çoğaltmak için bu fideleri ayırıp yeniden dikmeniz yeterli olacaktır. Çiçeği çoğaltmak için gövdeyi de kullanabilirsiniz. Uzun gövdeyi 10 cm kadar parçalara ayırıp bu parçaları dikebilirsiniz. Bu parçalar kök salmaya başlayacaktır. Eğer ince sürgün dalları kullanmak istiyorsanız bunun için dalları 10 cm kadar ayırıp toprağa ekebilirsiniz. Bu işlemi yaparken dalların boğum kısmına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü bu sürgün dallar boğum kısmından kök salar. Eğer boğum kısmı toprağın üstünde kalırsa çiçek kök salmayacaktır. Sürgün dallardan çiçeği çoğaltmak için iki boğum olacak şekilde dalları kesin. Boğum kısmının biri toprağın altında diğeri de toprağın üstünde kalmalıdır. Bu şekilde çoğaltma yapabilirsiniz.

Ahtapot Çiçeğinin Tıpta Kullanımı

Ahtapot çiçeği özellikle Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinde şifalı bitki olarak kabul edilmektedir. Bu çiçek sadece bitkisel ilaçlarda kullanılmaz. Aynı zamanda tıpta da kullanılmaktadır. Ahtapot çiçeği; 

  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek, 
  • Kanseri tedavi etmek,
  • Cilt hastalıklarını, yanıkları tedavi etmek,
  • Eklem rahatsızlıklarını tedavi etmek,
  • Metabolizmayı hızlandırmak,
  • Dolaşım bozukluğunu tedavi etmek, 
  • Kanı ve vücut sıvısını temizlemek için kullanılmaktadır.

Ahtapot çiçeği yukarıda yer alan rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. C ve B12 vitamini yönünden zengin olan bu çiçek aynı zamanda baş ağrısı için de etkilidir. Cilde faydalı olan bu çiçek akne ve sivilcelere etkilidir. Ahtapot çiçeğinin faydaları bu şekilde sıralanabilir. Hafif kokusu olan bu çiçek aynı zamanda sakinleşmeye de etkilidir. Çiğnendiği zaman baş ağrısına iyi gelir. Ahtapot çiçeğinin bu faydaları sayesinde diğer ülkelerde çiçeğe aile doktoru çiçeği de denilmektedir.

İlginizi çekebilir: 

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN