Başlıklar
- - Vücut Geliştirmenin Zararları Ve Faydaları
- - Vücut Geliştirmenin Faydaları
- - Vücut Geliştirmenin Zararları
- - Vücut Geliştirmede Püf Noktalar
Vücut Geliştirmenin Zararları Ve Faydaları
Vücut geliştirme bilimsel temellere dayanmakta olan bir spor dalıdır, kişilere estetik katan, zinde tutan, kasları ve vücudu geliştirmeye yarayan, kuvvetlendiren, belli çalışma programları ile yapılan bir spordur. Vücut geliştirme, belli oranda kalori alımı, ağırlık kaldırma ve bazı uygulamaların bir arada yapılması ile kasların geliştirilmesi işlemlerinden oluşur. Vücut geliştirme, insanlara esneklik ve estetik katmanın yanı sıra metabolizmanın da hızlanmasına yardımcı olur. Bu spor dalı dünya üzerinde bir felsefe haline gelmiş ve git gide yayılmaktadır.
Vücut Geliştirmenin Faydaları
Vücut geliştirme sporu ile uğraşan kişiler fizyolojik ve biyolojik açıların yanında psikolojik açıdan da kendisine olumlu birçok unsur katar. Kişiliğe de etki eden bu spor ile uğraşan kişiler; alçak gönüllü, öz güvenli, azimli ve hırslı, çalışkandır. Bilimsel nitelikleri ile dikkat çeken bu sporu yapan kişiler toplum içinde saygınlık kazanmakta ve ahlaki açıdan bazı değerler kazanmaktadır. Yapılan araştırmalar ve bu sporu yaşam felsefesi haline getiren kişiler vücut geliştirmenin faydalarını şu şekilde tespit etmiştir;
- Vücut yağlarının yakılmasına yardımcı olur.
- Hareketsizliğin önüne geçer.
- Kasları ummadığınız düzeyde çalıştırır, kaslara estetik kazandırır, kuvvetlendirir ve geliştirir.
- Kan dolaşımını dengede tutarak, spor ile uğraşan kişilerin kalbinin sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak sağlar.
- Her türlü mekânda, her zaman ve gelişimini tamamlamış olan herkes tarafından kolay bir şekilde yapılabilir.
- Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklarının bırakılmasına olanak sağlar.
- Vücut dengesi, vücut hâkimiyeti sağlar.
- Konsantrasyonun arttırır.
- Kondisyon ile alakalı olan çalışmaların önemli olan bölümlerini oluşturmaktadır.
- Tüm sporların temeli olarak kabul görmüştür.
- Vücut geliştirme insanlarda göğüs kafesinin genişlemesine olanak sağlar, bu daha iyi solunum yapmayı desteklemektedir.
- Eklemleri ile alakalı olan kişilerin rahatsızlıklarında faydalıdır.
- İleri yaşlarda oluşabilecek olan kas erimelerinin önüne geçer.
- Gelişme çağında olan kişilerin boylarının uzamasına yardımcı olur.
- Duruş bozukluklarının önüne geçer.
- Kaza sonrasında oluşabilecek olan rehabilitasyon çalışmaları adına ideal bir spordur.
- Bayanlarda atletik ve estetik açıdan bir vücuda sahip olmaya imkân sağlar.
- Kilo problemlerinin önüne geçer.
- Özellikle bayanlarda selülitleri ortadan kaldırır.
- Vücut geliştirme makineleri rehabilitasyon uygulamalarına olanak sağlar. Bu makineler fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri için vazgeçilmez olan cihazlardır ve bu tarz tedavilerde kullanılır.
Vücut Geliştirmenin Zararları
Vücut geliştirme sporunda aşırı düzeye kaçılmadıkça zararı bulunmaz. Özellikle insanlar tarafından kilo vermek, formda kalmak, yağları kasa çevirmek için kullanılmaktaysa ve kontrollü bir şekilde yapılıyorsa kesinlikle zararı bulunmaz ama abartılınca faydalar belli başlı zararlara dönüşebilir.
- Kişiler vücut geliştirme sporunda kendi vücut hacimlerini genişletmek ve oldukça ağır olan kiloları kaldırmak için iğneli olan protein desteği kullanıyorsa, vücut geliştirme sporu bırakıldığından ciddi düzeyde sıkıntılar ortaya çıkmaya başlar. Bu spor ile uğraşan uzmanlar, doğal olan protein tozlarının vücut geliştirme sporu esnasında kullanılabileceğini söylemektedir ama iğne ile alınan proteinlerden kesinlikle uzak durulması konusunda uyarmaktadırlar.
- Vücut geliştirme sporunda var olan zararlar sadece iğne ile sınırlı değildir, kişilerin ihtiyaçlarından daha çok kas üretmek adına vücudunu zora sokması da belli başlı zararlara yol açabilir. Son yıllarda halk arasında moda haline gelmiş olan baklava dilim bölgesi sıkıntıların yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Bu moda vücut geliştirme ile alakalı olan ilgiyi arttırmış ve bu sporun zararlarını gözle görülür hale getirmiştir.
- Vücut geliştirme sporunda önemli olan diğer bir detayda aşırı düzeydeki ağırlıkların kaldırılmasıdır. Kasların ve eklemelerin zorlanmasına olanak sağlayan bu ağırlıklar kişilerin vücutların yorgun düşmesini sağlar. Ayriyeten bu zorlanma eklem yerlerinde zararlara yol açar ve bu zararların giderilmesi de mümkün değildir. Aşırı düzeydeki ağırlık kaldırılması kaslarda tendon kopmaları ve lif kopmaları meydana gelir.
Bu sebeplerden dolayı vücut geliştirme sporu yaparken aşırı düzeyde çalışmaktan iğneli olan proteinlerinden kullanılmasından uzak durmak gerekir, gerekli düzeyde çalışma fayda sağlamaktadır. Vücut geliştirme sporunun bırakılmasının ardından eriyip küçülmeler meydana gelebilir, bundan kaynaklı olarak ciltte bazı izler kalabilmektedir.
Vücut Geliştirmede Püf Noktalar
- Vücut geliştirme kas kütlesini arttırma ile alakalı bir spor olduğundan dolayı çaba gerektiren zorlu bir iştir. Ciddi düzeyde antrenman yapılması gerekir, ciddi düzeyde yapılacak olan antrenmanlarda azim ve ciddiyette başlı başına yeterli değildir. Bu spor hakkında bilgi gerekir, yoksa verilecek olan tüm çabalar boşa çıkabilir.
- Kasları geliştirmenin en kısa ve hızlı yolu ağırlık kaldırmaktır, bu spor ile ilgisi olan herkes bu detayı bilir. Kasları geliştirme adına birçok fikir bulunur ama unutmamak gerekir vücut geliştirme için azimli bir çalışma ve iyi beslenme olduğu sürece amaçlanan hedefe ulaşılır. Yapılacak olan antrenmanlar kişilerin vücutlarında bulgular çıkmaya başladıkça değişebilir. Farklı ve yeni antrenman yöntemleri bulunmaktadır. Klasik olan antrenman yöntemlerinin zaman içinde çok da etkili olmadığı ortaya çıkmıştır.
- Son yıllarda sık şekilde tercih edilen antrenman yöntemlerinin içinde yüksek yoğunluklu antrenman serisi bulunur. Vücut geliştirme sporunda antrenman yoğunluğunun arttırılması adına birkaç seçenek bulunur. Bu seçeneklerden ilki antrenman sürelerinin zamanını kısaltmaktır, ağırlık çalışmalarında da bu sporla uğraşan kişiler antrenman sürelerinin çok uzun tutulmasını önermez.
- Antrenman yöntemleri içinde bulunan bir başka yöntem de çaprazlama çalışmaktır, buna ek olarak zıt hareket serileri ile kullanılmalıdır. Bu yöntemlerin ikisinin de kendine özgü olan özellikleri ve vücuttaki kaslarını çalıştırma şekli bulunmaktadır. Klasik şekilde yapılan antrenmanlara nazaran bunların yoğunlukları daha fazladır.
- Kas geliştirmek adına uygulanabilecek olan yöntemlerden bir tanesi de tekrar sayısı az olan ağırlık yöntemi uygulamasıdır. Bu yöntem ile kaslar en üst düzeylerde uyarılır ve sayısı düşük olduğundan dolayı da vücutta bitkinlik az düzeyde olur.
- Vücut geliştirme sporundan beslenme kadar önemli olan bir detayda uykudur. Kasların gelişimlerinin düzgün ve azimli bir şekilde devam etmesini isteyen kişilerin günlük olarak en azından 7 saat uyuması gerekir, elinizden geliyorsa uyku saatinin 8 saat olması daha uygun olacaktır. 7 saat altında uyumak sağlık açısından sıkıntıların yaşanmasına, bitkin düşmeye ve kas oluşumunun sekteye uğramasına sebebiyet verir.
- Vücut geliştirme için yapılan antrenmanlarda dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da, ağırlıklar ile alakalı çalışmalarda seri şekilde çalışılmasıdır. Ağırlıkların kaldırılmasında, itilmesinde, çekilmesinde kaslarda oluşan hareketlerin kısa sürmesi ve kasların gevşediği zamandaki hareketlerin yavaş olması gerekir. Böylelikle negatif anlamda çalışma sağlanır, bu kasların hızlı şekilde gelişmesinde fayda sağlar.
- Vücut geliştirme sporunda beslenme oldukça önemli olan bir detaydır. Ağırlık çalışan kişilerin proteine olan ihtiyacı artar, var olan programa göre protein ihtiyacı belirlenmelidir.
- Vücut geliştirmeye başlayacak olan kişilerin düzgün bir spor salonuna gitmesi, bu işi uzun zamandır yapan uzman sporcular ile çalışmaya başlaması gerekir. Bu uzmanların vereceği belli başlı programlar dâhilinde vücut geliştirmeye başlamak oluşabilecek olan her türlü sorunun önüne geçer.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin