Sağlık

Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Nelerdir? Tetanoz Aşısı Nedir?

Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Nelerdir? Tetanoz Aşısı Nedir?

Başlıklar

Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Tetanos yani Yunanca kasılma anlamına gelen ve buradan türemiş olan Tetanoz ölümcül olabilen bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. Özellikle sık rastlanan yenidoğan tetanozu hala 14 ülkede ortadan kaldırılamamıştır. Hastalığın önlenmesi adına Dünya Sağlık Örgütü dünya çapında bir aşılama programı ile yenidoğan tetanozunu ortadan kaldırmayı hedeflemiştir. Ancak aşı her bireyin bünyesinde farklı etkiler yaratmakta ve yan etkiler ortaya çıkarmaktadır. Tetanoz aşısı bireylerin bağışıklığını güçlendirmek amaçlı yapılan bir kurtarıcı olsa da elbette her bireyin bünyesinde farklı etkiler meydana getirmektedir. Tetanoz aşısının gözle görülür yan etkileri genel olarak şunlardır:

  • Yüksek Ateş
  • Aşılanan Bölgede Kızarıklık
  • Şişlik
  • Ağrı
  • İştah Kaybı 
  • Halsizlik

Bu yan etkiler dışında nadiren de olsa anaflaksi, periferal nöropati, brakial nörit gibi hastalıklar da ortaya çıkabilmektedir.

Tetanoz Aşısı Nedir?

Tetanoz Aşısı Ne İşe Yarar?

Tetanoz aşısı genel anlamda vücudun doğal bağışıklık sistemini destekleyerek bireylerin hastalığa yakalanma riskini engellemeyi hedefler. Aşılama sayesinde vücut dışarıdan vücuda aktarılan virüsü ve bakteriyi tanır böylece bu mikroorganizmalara karşı antikor üretir. Üretilen bu antikorlar sayesinde vücutta hastalıkla mücadele edilebilmesi için doğal proteinler oluşturulmuş olur. Aşılama sayesinde bireyin vücudunda gelecekte oluşabilecek hastalıklar açısından tehditlere karşı korunma sağlanmış olur. Tetanoz aşısı kişide belli bir süreliğine etki sağlayabileceği gibi bazen de ömürlük şekilde kişiye bağışıklık sağlayabilmektedir.  Aşılar, hastalık vücuda etki etmeden müdahale edilmesi ve ilaçlara gerek kalmadan tedavi sürecinin kolayca atlatılabilmesi için günümüzde sık olarak tercih edilen bağışıklık sağlama yöntemlerinden biridir. 

Tetanozun günümüzde yaygın olmamasının en büyük etkeni tetanoz aşısıdır. Tetanoz aşısı sayesinde bu hastalığın yayılması ve üremesi engellenmiş olup, uzun yıllardır güvenle kullanılmaktadır. Tetanoz hastalığının uzun yıllar önce birçok ölümde etkisinin olması ile tetanoz aşısı kullanılmaya başlanmıştır. Bu aşı sayesinde ölümler gözle görülür oranda azalmış, dünya çapında kullanılmaya başlanmıştır. Bu aşı içerisinde bulunan mikroorganizmaların toksin yapısı değiştirilerek zararlı özellikler aşı içerisinden kaldırılır. Bu sayede aşının hastalığa sebep olmayacağı ve bağışıklık kazandırmaya yönelik olduğu görülmektedir. Tetanoz aşısının tam koruma sağlayabilmesi için düzenli olarak aşının uygulanması gerekir. Bireyler tetanoz konusunda bilinçlendirilmelidir.

Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır? 

Tetanoz aşısı ülkemizde yenidoğan bebeklere ve çocukluk çağındaki bireylere belirli zamanlarda uygulanmaktadır. 

  • Bebeklere tetanoz aşısı 2., 4. Ve 6. Aylarda beşli karma aşı içerisinde rutin olarak uygulanmaktadır.
  •  Bebekliğin 18. Ayının sonunda ise pekiştirme aşısı yapılır.
  • 4-6 Yaşlar arasında tekrar pekiştirme aşısı uygulanması tavsiye edilmektedir.
  • 11-12 yaşlar arasında ve 10 senede bir tetanoz aşısı uygulanmaktadır.

Tetanoz hastalığı genellikle yaralanmadan 3 ve 21 gün sonra ortaya çıkmaktadır. Bu süreç ortalama 10 gün olup yaranın cinsine ve boyutuna bağlı olarak birkaç günden birkaç aya kadar değişiklik gösterebilmektedir.

Ayrıca çocukluk çağında tam aşılama sağlanmış bireylere 5-10 yılda bir hatırlatma dozu yapılmalıdır. Aşının koruyuculuğu 10 yıl sürmektedir. Tek doz uygulanan ya da aşı tablosunun tam olarak tamamlanmadığı durumlarda aşılamaya en baştan başlanması gerekmektedir.

Tetanoz Aşısı Hamilelikte Uygulanırmı?

Tetanoz ciddiyeti kavrandığı sürece ve gerekli önlemler alındığında kesinlikle önlenebilir hastalıktır. Hastalıktan korunmanın ve önlemenin tek yolu da aşı olmaktır. Hamilelik aşı rutinleri arasında tetanoz aşısı da mevcuttur. İçerisinde canlı aşı bulunan aşıların gebelikte yapılması sakıncalıdır ancak tetanoz aşısı canlı organizma içermediğinden ötürü bu aşının gebelik sürecinde kesinlikle yapılması gerekir. Tetanoz aşısı hiç yapılmamış ya da aşının üzerinden 10 yıldan uzun süre geçmiş gebelere tetanoz aşısı yapılması tavsiye edilir.

Tetanoz Aşısı Hamilelikte Uygulanırmı?

Tetanoz aşısı uygulanan annede oluşan antikorlar bebeğe de geçer ve yenidoğan döneminde meydana gelebilecek tetanoz hastalığına karşı bebekte tam koruma sağlar. Aşının hamilelik sürecinde uygulanmasının nedeni bebeği yenidoğan tetanozundan korumaktır. Tetanoz aşısı gebelik sürecinin her döneminde yapılabilir ancak sıklıkla üçüncü ayın bitişinden sonra yapılması önerilmektedir. Hiç aşılanmamış anne adaylarının en az iki doz tetanoz aşısı almaları gerekmektedir.

  • Daha önce hiç aşılanmamış ve hamileliği sırasında aşılanma kararı alan hamile bireyler ilk üç aydan sonra 4-8 hafta arayla toplam 2 doz aşı olmalıdırlar. İkinci doz bebeğe tam etki edebilmesi için doğumdan en az iki hafta önce tamamlanmış olmalıdır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN