Sosyal Medya

Telegram Nedir, Nasıl İndirilir ve Kullanılır?

Telegram Nedir, Nasıl İndirilir ve Kullanılır?

Başlıklar

Mesajlaşma uygulamaları son dönemde çok fazla rağbet görmektedir. Bu konuda WhatsApp lider konumda olsa da zaman zaman WhatsApp’ta ortaya çıkan çökme sorunları, güvenlik endişeleri başka mesajlaşma uygulamalarına ilginin artmasına neden olmaktadır. Bu noktada en fazla gündeme gelen uygulamalardan birisi Telegram olmakta, Telegram nedir, nasıl kullanılır, güvenli midir gibi araştırmalar öne çıkmaktadır.

Öncelikle Telegram, diğer popüler mesajlaşma uygulamaları gibi kullanıcılarına çevrimiçi hizmet sunan bir uygulamadır. Facebook, WhatsApp, Messenger, Signal gibi uygulamalardaki gibi Telegram’da da anlık mesajlaşma hizmeti sunulmaktadır. Kullanıcılar birbirlerine her türlü mesaj, fotoğraf, dosya, video gönderebilmektedir. Uygulama, bulut tabanlı bir işletim sistemine sahiptir ve sürekli geliştirilmeye, yeni özelliklerle desteklenmeye devam etmektedir.

Telegram artık kullanıcılarına ücretsiz şekilde VoIP üzerinden sesli ve görüntülü konuşma olanağı da sağlamaktadır. Günümüzde 700 milyona yakın aktif kullanıcısı vardır ve günde 2 milyondan fazla üyesince dünyanın her yerinden kullanılmaya devam etmektedir.

Telegram özellikle basit, hızlı ve güvenli bir mesajlaşma uygulaması arayışında olanların rağbet ettiği bir uygulamadır. Windows, macOS, Linux, Android, Windows Phone, iOS gibi işletim sistemlerinin tamamında, bilgisayarlarda, mobil cihazlarda kullanılabilmektedir. Hatta hem Telegram uygulaması hem de Telegram Web üzerinden aynı anda bağlantı sağlanabilmektedir. Sınırsız kitlelere yayın olanağı sunan program, 200.000 kişiye kadar grup oluşturmaya da imkan tanımaktadır.

Telegram Kimin?

Telegram nedir ile birlikte en çok yapılan aramalardan birisi Telegram kimin olmaktadır. Telegram, 14 Ağustos 2013’te Rus program tasarımcı Pavel Durov ve kardeşi Nikolai Durov tarafından Nikolay teknolojik olarak uygulamayı desteklerken Pavel maddi ve ideolojik desteğini uygulamanın ardında tutmuştur.

Telegram ilke olarak iOS işletim sistemli cihazlarda kullanıma açılmıştır. Daha sonra Android, Windows Phone, Windows, Linux, OS X, Ubuntu Touch işletim sistemlerindeki cihazlarda da erişime açılmıştır.

Rus programcıların tek projesi Telegram değildir. Ülkenin en popüler ve en büyük sosyal medya programlarından birisi olan VKontakte (VK)’ın kurucuları da bunlardır. WhatsApp’a rakip olmak üzere kurulan uygulama, günümüzde dünyanın her yerinde kullanılabilmekte, milyonlarca aktif kullanıcıya 7/24 aralıksız hizmet vermeyi sürdürmektedir.

Telegram’ın Temel Özellikleri

Telegram pek çok özelliğe sahiptir ve uygulamanın en belirgin özelliklerini şöyle sıralamak mümkündür:

  • Uygulama yazılımı ileri derece güvenlik ve gizlilik sistemine sahiptir. Bu sayede konuşmalarınıza Telegram’ın dahi ulaşamayacağı vaat edilmektedir.
  • Bulut tabanlı sisteme sahiptir. Böylece cihazlar arasında hızlı eşleme sağlanabilmektedir.
  • Görüntülü ve sesli görüşmeler yapılabilmektedir. Ayrıca birçok farklı formatta yüksek boyuttaki dosyaların gönderilmesi mümkündür.
  • Bir sohbette ekran görüntüsü alındığı zaman karşı tarafa bildirim ulaşmaktadır.
  • Mesajlarınızın silinmesi için bir süre belirleyebilirsiniz ve bu süre sonunda her iki taraftan da mesajlarınız silinir.
  • Mesajlarınızı şifleyebileceğiniz bir sistemdir.
  • Uygulamaya telefon numaranızla kayıt olursunuz. Ancak görüşmelerde kullanıcı adınızı kullanabilirsiniz.
  • Son görülme zamanınızı dilediğinizde kapatabilirsiniz.
  • Konuşma grupları oluşturabilirsiniz ve gruplarda 200 bin kişiye kadar kişi yer alabilir.
  • Hem mobil cihaz uygulamaları hem de masaüstü uygulaması seçeneklerinde kullanabilirsiniz.

Telegram Nasıl Kullanılır?

Telegram Nasıl Kullanılır?

Telegram kullanmak oldukça basittir. Tıpkı diğer anlık mesajlaşma uygulamaları gibi Telegram’ı da doğrudan akıllı cihazlarınıza Wi-Fİ bağlantısı kullanarak uygulama şeklinde indirebilirsiniz. Ya da bilgisayarınızın tarayıcısından Telegram web sayfasına girerek kullanmaya başlayabilirsiniz.

Telegram uygulamasını indirmek için linke tıklayabilirsiniz. Kendinize uygun cihazı seçerek indirme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Telegram’ı mobil cihazlarınızdan kullanmak için ilk olarak tabletinizin ya da akıllı telefonunuzun Uygulama Mağazası’na gitmelisiniz. Ardından arama kısmına Telegram yazdığınızda karşınıza uygulama çıkacaktır. Sonrasında İndir butonuna tıkladığınızda uygulama indirilmeye başlayacaktır. İndirme işlemi tamamlandığında uygulama üzerinden üyelik işlemlerinizi yapabilir, üyeliğinizi tamamladığınızda kullanmaya başlayabilirsiniz.

Telegram Üyeliği Nasıl Açılır?

Telegram uygulamasına üyelik tıpkı diğer anlık mesajlaşma uygulamalarındaki gibi kısa sürede yapılabilir. Birkaç saniyede çeşitli adımları tamamlayarak Telegram’da yer almaya başlayabilirsiniz. Bunun için ilk yapmanız gereken tablet ya da akıllı telefonunuzun işletim sistemine göre uygun yerden uygulamayı indirmektir. Android, iOS ya da Windows işletim sistemli mobil cihazlarınızın uygulama mağazalarında Telegram yer almaktadır ve buralardan akıllı cihazlarınıza indirebilirsiniz.

Telegram uygulamasını indirmek için linke tıklayabilirsiniz. Kendinize uygun cihazı seçerek indirme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Akıllı cihazlarınıza Telegram uygulamasını indirdikten sonra sıra üyelik işlemlerine gelir. Üyeliğinizi şu adımları takip ederek yapabilirsiniz:

  • Cep telefonu numaranızı ülke koduyla birlikte yazın. 
  • Telefonunuza bir kod gönderilecektir. Bu kodu istenen alana yapıştırın.
  • Eğer kişilerinizi aktifleştirmek istiyorsanız karşınıza çıkan İzin Ver butonunu işaretleyin. 
  • Uygulamanın bildirimlerini aktifleştirmek istiyorsanız İzin Ver butonunu işaretleyin. 

Görüldüğü gibi Telegram’da üyelik açmak sadece iki adımda mümkün olmaktadır. Üyeliğinizi tamamladıktan sonraysa arkadaşlarınızla, aile bireylerinizle sohbet edebilirsiniz. Sohbet grupları oluşturabilirsiniz. Telegram kanallarına katılabilir, ilgi alanlarınıza göre aktif olabilirsiniz.

Telegram’da zaman zaman kişi silme ihtiyacı olabilmektedir. Engellemek istediğiniz kişilerin Telegram’da kullanıcı profil fotoğrafını tıklamalısınız. Ardından köşede üç nokta belirecektir. Burada Kişiyi Sil sekmesi yer alır. Buradan silmek istediğiniz kişiyi tıkladığınızda silme işlemi gerçekleşecektir. Sildiğiniz kişi sizin Telegram rehberinizde kesinlikle görülmeyecektir.

Benzer şekilde Telegram’da engelleme de yapılabilir. Kişi engelleme için ilk olarak Ayarlar’daki gizlilik kısmından Kişileri Eşitleme seçeneğini kapatmalısınız. Kişileri Eşitlemeyi kapattığınızda uygulama sürekli rehberinizle Telegram kişilerinizi eşitlemeyecektir. Böylece verilerinizin korunmasını arttırmış olursunuz ve yeni katılanlara dair sürekli bildirim almaktan da kurtulursunuz.

Telegram’da kişi engellemek için ilk olarak engelleyeceğiniz kişiyi işaretleyin. Açılan sohbet penceresinde kişinin profil fotoğrafına dokunun. Ardından üç noktalı yeri tıklayın ve Kullanıcıyı Engelle seçeneğine basın. Böylece o kullanıcı tamamıyla engellenmiş olur ve artık ikiniz de birbirinizi Telegram’da göremezsiniz.

Bir kişiyi Telegram’da engelledikten sonra bu kişi size mesaj atamaz. Sizin son görülmenizi ve çevrimiçi durumunuzu görmez. Dilerseniz Ayarlardaki gizlilik bölümünden profil fotoğrafınızı, çevrimiçi durumunuzu kimlerin görebileceğini belirleyebilirsiniz. Böylece istemediğiniz kişilerin sizi görmesini engelleyebilirsiniz.

Telegram uygulamasının en çok tercih edilen özelliklerinden birisi görüntülü aramadır. Görüntülü arama yapabilmek için ilk önce arayacağınız kişinin üzerine dokunmalı, ardından sağ üstteki okla belirtilen simgeye gelmelisiniz. Burayı tıkladığınızda karşınıza Görüntülü Arama seçeneği çıkar. Bu sayede dilediğiniz kişiyi uygulama üzerinden görüntülü arayabilirsiniz.

Telegram – WhatsApp Farkı Nedir?

Telegram – WhatsApp Farkı Nedir?

Telegram özellikle WhatsApp ile birlikte anılmakta, ikisi arasında mukayese yapılmakta, farklarının neler olduğu, hangisinin önerildiği araştırılmaktadır. Öncelikle Telegram WhatsApp’tan farklı olarak kesintisiz eşitlemeye sahip bulut tabanlı bir programdır. Mesajlarınıza birkaç farklı cihazdan aynı anda erişebilirsiniz. Her bir cihazdan 2 GB’ye kadar fotoğraf, video, dosya gönderebilirsiniz.

Telegram oldukça hafiftir. Cihazınızda sadece 100 MB’lık bir alan olması uygulamayı kurmak için yeterlidir. Bu sayede herhangi bir şeyi silmeden dosyalarınızı bulutta barındırabilirsiniz. Yer açmak için sadece önbelleği temizlemeniz yeterlidir.

Telegram çoklu veri merkezi altyapısına sahiptir. Böylece daha hızlıdır. Özel mesajlaşma özelliği vardır ve bu ücretsizdir. Sonsuza kadar reklam ve abonelik ücreti olmayacağı vaadinde de bulunulmaktadır.

Program kullanıcılarına farklı gizlilik seçenekleri sunmakta, fakat Rus programcılar tarafından geliştirildiği için ne kadar güvenli olup olmadığından emin olunamamaktadır. Her şeyden önce Telegram’ı kullanmak kullanıcı alışkanlıklarını değiştirmektir. Özellikle de uzun süredir ve yoğun şekilde WhatsApp’ı kullananlar için başka bir uygulamaya geçmek kolay olmayacaktır. Ancak geniş katılımlı gruplar için Telegram kullanmak daha cazip gelmektedir.

Telegram Ücretli Mi?

Telegram uygulamasıyla alakalı en fazla merak edilenlerden birisi ücretli olup olmadığıdır. Haberleşme uygulamasını internet bağlantınızın olduğu her yerden ücretsiz kullanabilirsiniz. iOS cihazlarınızda APP Store’dan, Android cihazlarınızda Google Play Store üzerinden ücretsiz şekilde indirip üyelik oluşturup kullanmaya başlayabilirsiniz. Aynı şekilde masaüstü cihazlarınızda da uygulamanın web sayfası üzerinden ücretsiz kullanabilirsiniz.

Telegram Güvenli Mi?

Telegram nedir sorusunun bu kadar fazla gündeme gelmesinin ve kullanıcı sayısının artmasının en temel nedeni WhatsApp ve diğer uygulamalardaki güvenlik sorunlarıdır. Pek çok kişi Telegram’ın daha güvenli olduğunu düşünerek burayı kullanmaya başlamıştır. WhatsApp, Line gibi kitlesel mesajlaşma uygulamalarına nazaran da daha güvenlidir.

Özellikle Ocak 2021’de WhatsApp’ın gizlilik ilkelerini güncellemesi ve kullanıcılarına bunları kabul etmelerine dair bildirim göndermesi güvenlik hususunda ciddi endişelerin oluşmasına neden olmuştur. Telegram ise kuruluşundan bu yana kullanıcılarına ileri seviye güvenlik vaadinde bulunan bir uygulamadır. Programın en çok öne çıkan özelliği videoları, mesajları, ses dosyalarını, diğer dosyaları güvende tutmaya yarayan şifreleme sistemi olmaktadır.

Telegram’ın şifreleme sistemi MTProto olarak adlandırılmaktadır. Diffie-Hellman anahtar değişimine, 256 bit AES ve RSA şifrelemesine dayanmaktadır. Bütün bu terimler Telegram kullanıcılarının güvenlik düzeyini en üst seviyelere taşıyacak algoritmalar barındırmaktadır. Bu noktada Telegram’ın güvenlik zafına karşı en fazla öne çıkan husus geliştiricilerinin Ruslar olması ve Rusya’nın siyasal yapısıdır.

Telegram Web Nasıl Kullanılır?

Telegram Web

Telegram çevrimiçi de kullanılabilmektedir. Bu sayede akıllı cihazlarınıza ya da bilgisayarlarınıza indirip kurmak yerine Telegram web ile de pek çok özelliğinden yararlanabilirsiniz. Bunun için Telegram messenger’ın web sürümünü herhangi bir tarayıcınıza bağlayarak açmanız yeterlidir.

Telegram webi kullanmak için öncelikle dizüstü ya da masaüstü bilgisayarınızdaki web tarayıcınızdan Telegram web sitesine giriş yapmalısınız. Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Opera ya da başkası olabilir. Ardından oturum açma sayfası ekranı üzerinden ülkenizi seçip telefon numaranızı girmelisiniz. İleri sekmesine tıklamalı ya da enter tuşuna basmalısınız. Sonrasında girmiş olduğunuz telefon numarasının doğru olup olmadığını soran bir onay penceresi çıkacaktır ve gönderilen kodu girmeniz gerekecektir. Kodu girip İleri butonuna tıklamalısınız.

Sonrasında Telegram web sayfasına giriş yapmış olursunuz. Oturumunuz diğer bütün cihazlarla senkronize olacaktır. Üstelik WhatsApp gibi telefonunuzun sürekli internete bağlı kalmasına da gerek yoktur.

Telegram özellikle kanallar açısından kullanıcılarına çok geniş bir alan açmaktadır. Dilerseniz kendi Telegram kanalınız oluşturabilir, dilerseniz onlarca farklı alana ait kanalara, sohbet gruplarına katılabilirsiniz. İlgi alanınıza göre farklı sayfalara dahil olabilirsiniz.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN