Sağlık

Sivilce Patlatma Zararlı Mıdır? Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

Sivilce Patlatma Zararlı Mıdır? Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

Başlıklar

Sivilce, yağ bezlerinden salgılanan sebum maddesinin kıl kökünden dışarıya çıkamaması durumunda birikmesi sonucu oluşan iltihaplı dokudur. Her iltihap türünde karşılaşılabileceği üzere, sivilceyi patlatmak var olan iltihabın deri altında bulunan yağ bezelerine ve kana karışma ihtimalini beraberinde getirir. Tam olarak oluşumunu tamamlamadan patlatılan sivilcelerde, sivilcenin başladığı noktaya bağlı olarak var olan iltihabın deri altında yayılması görülebilir. Deri altında yayılmaya başlayan sivilce, engellenemez bir şekilde vücuda dağılabilir. Deri altında büyüyen ve gelişimini tamamlamadan patlatılan sivilcelerin kana karışma oranı çok daha yüksektir. Deri altında oluşan ve gelişimini tamamlamayan sivilceyi patlatmak, sivilcenin oluştuğu bölgedeki acıyı ve ağrıyı yükseltebilir.

Sivilcenin patlatıldığı noktadaki sinirler kolayca zarar görebilir ve zarar gören sinirlerin iyileşme süreci sivilcenin oluşumundan yok oluşuna dek olan süreçten çok daha uzun bir dönemi kapsar. Bilinçsiz, uygun olmayan tekniklerle, hatalı şekilde patlatılan sivilcelerin bulunduğu bölgede kalıcı iz kalması sık rastlanılan bir durumdur. Bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak adına sivilceye uygun müdahaleler dışında temas edilmemelidir. Sivilce patlatmak vücut ve estetik güzellik için oldukça zararlı bir durum olmakla birlikte, sivilce patlatıldığı takdirde aynı bölgenin yakınlarında ya da daha farklı bölgelerde tekrar edebilir. Tekrar eden kronik sivilcelerin tedavisinde oldukça zorlu bir sürecin başlangıcı olan kırmızı reçeteye sahip ilaçlar kullanılır. Bu nedenle sivilce patlatmak oldukça zararlıdır.

Sivilce Patlatma Zararlı Mıdır

Uzmanlara göre sivilce patlatmak oldukça olumsuz ve yanlış bir uygulamadır. Sivilceyi sıkmaya başlamadan hemen önce cilt altında tam olarak neler olduğunu hayal edin. Sivilcenin oluştuğu bölgedeki doku şişmiş, kızarık ve hassaslaşmış durumdadır. Bu dokuyu sıktığınız zaman tüm döküntüleri bölgenin derinliklerine ittirme olasılığınız oldukça yüksek. Bu durum derinlerde bulunan doku duvarlarının hasar görerek yırtılmasına neden olur ve iltihaplı sıvıları derinin bir alt tabakası olan dermise dek taşıyabilir. Sivilcenizi sıktığınızda iltihaplı sıvılar ve kan pıhtıları dışarıya akıyor olsa bile cildinizin rahatladığını, sivilcenin kısa bir süre içerisinde iyileşeceğini düşünmeyin. Çünkü içeride bulunan iltihaplı sıvıyı derinlere ittirmiş oldunuz. Bu sebeple orada bulunan dokunun derinlerinde tekrar birikmeye başlayan iltihaplı sıvı, yeni bir sivilce oluşumuna zemin hazırlayacaktır.

Eğer henüz ucu oluşmamış bir diğer deyişle başsız bir sivilceye sıkma işlemi uygularsanız ondan kurtulmayı amaçlarken cildinizin daha çok kızardığını ve şiştiğini görebilirsiniz. Sivilceleri patlatmak enfeksiyon riski açısından da oldukça riskli bir harekettir. Sivilceyi patlattığınız gözeneğin ucu açılır ve dışarıdan gelebilecek yabancı maddelere savunmasız hale gelir. Bu da daha kolay enfeksiyon kapmasına neden olmaktadır. Normal bir sivilceyi sert darbeler eşliğinde sıkmak daha şiddetli ağrımasına neden olur, ilerleyen süreçte sivilce kistine dönüşebilir. En ciddi sivilce türü olan sivilce kisti büyük ve ağrılı lezyonlardır. Bu kistler iltihaplı dokunun çevresinde bir zar oluşturur, yumuşak, iltihaplı sıvı dolu bir yumru oluşturarak büyürler. Sivilce kistleri uzman biri tarafından takip edilerek tedavi edilmelidir.

Sivilceleri patlatmak, geniş gözeneklerin yanı sıra sivilce izi oluşma olasılığını da arttırır. Ciltte oluşan çukurlaşmış izler cildin zedelenmesi sonucu doku kaybı ile meydana gelir.  Sivilceyi bilinçsiz, hatalı, uygun olmayan tekniklerle sıkmak çok daha ciddi ve uzun vadeli etkilere neden olabilmektedir. Ayrıca sivilceyi patlatmak sivilce izi oluşumunu desteklemek için en etkili yoldur. Cilde ne kadar zarar verirseniz, doku kaybı ve ciltte sivilce izi oluşumu da o kadar artar Sivilceyi patlattıktan sonra zaman içerisinde çukurlaşmış izler oluşmasa dahi koyu cilt lekeleri meydana gelebilir. Bu nedenle sivilceleri sert darbelerle ve bilinçsiz bir şekilde sıkmak veya patlatmak oldukça yanlış bir davranıştır. Cilt için kesinlikle çok zararlı olan bu durum, vücutta dolaşan kanda iltihaplanma oluşmasına neden olabilir. Hem cilde hem vücuda büyük etkileri olan bu davranışın kesinlikle yapılmaması gerekmektedir.

Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

Genellikle ergenlik dönemi, ilaç yan etkileri, psikolojik sorunlar, stres ve anksiyete, aşırı yağlı yiyecek tüketimi, kalitesiz kozmetik ürünleri, duygu dğeişimleri, cildin havasız kalması, yoğun makyaj kullanımı ve kadınlarda regl dönemlerinde sık görülen sivilceler kişiler için çok rahatsız edici olabilmektedir. Hem görünüş olarak hoş gözükmeyen hem de bulunduğu bölgede ağrı yaratan sivilceler bir süre sonra yok olsalar da arkalarında izlerini bırakabilmektedirler. Bilinçsiz ve uygun olmayan tekniklerle sivilcelere kesinlikle müdahale edilmemelidir. Sivilcenin kendiliğinden geçmesi beklenmeli, yanlış uygulamalarla sivilcenin asla patlatılmaması gerekmektedir. Sivilce izlerini geçirebilmek için birçok farklı yöntem mevcuttur. Ancak bu yöntemlerde kullanılan ürünlerin herhangi birine alerjiniz varsa, kullanmadan ve bu yöntemleri uygulamadan önce uzman doktorunuza danışmalısınız.

Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

  • Yoğurt: Her evde mutlaka bulunan yoğurt ile sivilcelerin ciltte oluşturduğu tahrişi ortadan kaldırmak mümkün. Yoğurdu ince bir tabaka halinde sivilce lekelerinin bulunduğu noktaya yayın, 15 dakika kadar bekletin. Yoğurdu 15 dakika sonunda ılık suyla durulayabilirsiniz.
  • Elma Sirkesi: Asidik özelliğe sahip elma sirkesi, cildin lekelerini açma ve sivilce lekelerini gidermeye birebir ürünlerden biridir. Yarım çay bardağı suya eklediğiniz yarım çay bardağı elma sirkesini bir pamuk yardımıyla sivilce lekesinin bulunduğu noktaya uygulayın. 5 dakika sonrasında ılık suyla yıkayabilirsiniz. Elma sirkesi yüksek asit özelliğe sahip olduğundan su yardımıyla seyreltmek oldukça önemlidir.
  • Patates: Cilde iyi gelen patates, sivilce lekelerinin giderilmesinde kullanılan etkili bir sebzedir. Bir adet patatesi rendeledikten sonra, rendelenmiş patatesleri ince bir örtü ya da tülbent içine koyarak altına bir kase yerleştirin. Rendelenmiş patateslerin suyunun çıkması için iyice sıkın. Çıkan patates suyunu sivilce izlerinin olduğu noktalara yayarak 20-25 dakika kadar bekletin. Daha sonra ılık suyla yıkayın, bunu günde 2 defaya kadar tekrarlayabilirsiniz. Uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise patates dilimlerini sivilce lekelerinin üzerine yerleştirip bir süre beklemektir.
  • Kabartma Tozu: Bir çay kaşığı kadar kabartma tozu ile 2 damla limon suyunu karıştırıp macun kıvamına getirin. Oluşturduğunuz karşımı uygulamadan önce cildinizin nemli olmasına dikkat edin. Macunu sivilce izlerinizin bulunduğu noktalara uygulayın ve kuruduktan sonra bol su ile durulayın.
  • Buhar: Gözeneklerinizi açmak için en etkili yöntemlerden biri olan buhar banyosu sivilce lekelerinden korunmak için birebirdir. Derin bir kaba kaynar suyu doldurun, başınızı kabın üstüne çok yaklaşmayacak şekilde buhara doğru eğin. Buharın kap dışarısına çıkmaması için ince bir örtü ile kabın ağzını kapatabilirsiniz.
  • Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı birçok sorun karşısında kullanılabilecek E vitamini yönünden zengin bir üründür. Hindistan cevizini küçük bir kap içerisinde ısıttıktan sonra sivilce lekelerinin bulunduğu noktalara 10 dakika masaj yaparak 1 saat bekletin. Daha sonra ılık suyla durulayabilirsiniz.

Sivilcelerden Korunmak İçin Öneriler

Sivilceler dönem dönem cildimizde meydana gelen iltihaplı dokulardır. Ciltteki gözeneklerin tıkanması ila meydana gelen ve sebum dengesinin bozulması sonucu oluşan sivilceler beslenme, uyku düzeni, sağlıklı yaşam prensiplerinin ihmali nedeniyle de oluşabilmektedirler. Özellikle beslenme düzeninin bozulması ile ciltte meydana gelen sivilceler yanlış beslenme sebebiyle ortaya çıkmaktadırlar. Kabızlık ile yakından bağlantısı olan sivilcelere düzenli ve sağlıklı beslenme yöntemleriyle veda edebilirsiniz. Hem kabızlık probleminizi çözen hem de sivilceleri yok eden düzenli ve sağlıklı beslenme, sağlıklı gıda ürünlerini tüketme ile doğru orantılıdır. Gün içerisinde bol su, lifli gıda, vitamin ve mineralden zengin ürünler tüketmeli; aşırı yağlı, baharatlı, rafine şekerden zengin ürünlerden kesinlikle kaçınmalısınız. Az yağlı, tam tahıllı ürünleri tercih ederek sivilce oluşumunu engelleyebilirsiniz. Özellikle marul, havuç, salatalık, kereviz ve tere tüketerek sivilce oluşumundan korunabilirsiniz.

Yorgunluk ve stres, stres hormonlarını arttırdığından dolayı yağ yapımını üst seviyeye taşır. Sivilce oluşumundan kaçınmak için yoğunluk ve stresten olabildiğince uzak kalmalısınız. Ayrıca sivilce oluşumundan kaçınmak için uyku düzeninize dikkat etmeli, uykunuzu tam olarak almalısınız. Uyku döneminde vücut kendini yenilemekte ve cildi tazelemektedir. Bu nedenle uykuyu tam anlamıyla almak, sivilce oluşumunu engellemektedir.

Günlük hayatınızda yaptığınız egzersizler de sivilce oluşumunu engellemektedir. Kan dolaşımının hızlanmasını sağlayan ve dokulara daha fazla oksijen gitmesini sağlayan egzersiz, vücut için oldukça yararlıdır. Egzersiz sonrası ciltte biriken ter ve bakteriler sivilce oluşumu için müsait bir ortam yaratmaktadır. Egzersiz sonrası ılık bir duş ile ciltte biriken toksinler vücuttan hızla uzaklaştırılmalıdır. Aksi takdirde sivilcelerin artması kaçınılmazdır.

Gün içerisinde bol sıvı tüketimi sivilcelerin engellenmesi için oldukça önemlidir. Bol su tüketimi vücuttaki toksinlerin azaltılmasını sağlar. Su içmek sivilceleri yok etmez ancak cildin sağlığını korumasına yardımcı olur. Cildin ihtiyacı olan nemi kazanmasını ve canlanmasını sağlayan su, sivilce oluşumunun engellenmesinde önemlidir. Bu nedenle gün içerisinde bol su tüketimi çok önemli bir koşuldur.

Sivilce

Ellerimiz, gün içerisinde en sık kullandığımız organlarımızdır. Eller, gün içerisinde dokunduğumuz tüm noktalardan bakteriyi içinde barındırırlar. Ellerimizi yüzümüze temas ettirdiğimizde ise gün içerisinde dokunduğumuz tüm yerlerdeki mikropları gözeneklerimize yakınlaştırmış oluruz. Gözeneklerimizi tıkayan kir ve mikroplar sivilce oluşumuna zemin hazırlar. Bu nedenle gün içerisinde sık sık ellerimizi bol su ve sabun ile yıkamalı, bakterileri ellerimizden olabildiğince uzaklaştırmalıyız. Ayrıca gün içerisinde ellerinizin yüzünüzden uzak kalmasına özen göstermelisiniz.

Havlunuzu, yüz bezinizi, yastık kılıfınızı ve çarşaflarınızı haftada en az bir kez değiştirmelisiniz. Özellikle günün büyük bir çoğunluğunu geçirdiğiniz yataklarınızdaki takımların değiştirilmesi çok önemlidir. Yastık kılıflarınızı ve çarşaflarınızı değiştirerek temiz takımlarda uyumalı, cildinize ter ve bakterilerin bulunduğu yastık kılıfınızın değmemesine özen göstermelisiniz. Ayrıca uyku sürecinizde saçlarınızı yüzünüzden uzak tutmalı, gerekirse toplayarak uyumalısınız. Yüz havlunuzu ve bezinizi sık değiştirmelisiniz. Aksi takdirde içinde biriken bakteriler yüzünüze temas ettiğinde sivilce oluşumunu destekler.

Sivilcelere İyi Gelen Sabunlar

Sivilcelere iyi geldiği söylenen, birçok kişi tarafından severek kullanılan sabunlar özel olarak üretilmektedirler. Sivilce oluşumunu engelleyen, oluşan sivilceyi kısa sürede yok eden, sivilce lekelerini gideren sabunlar birçok bitkisel ürün satışı yapan mağazalarda aşırı talep görmektedirler. Örneğin kükürt sabunu, bıttım sabunu, zeytinyağı özlü sabun, katran sabunu gibi özel içerikli sabunlar sivilce oluşumunu engelleyen hatta oluşmuş sivilceleri kısa sürede yok eden ürünlerdir.

Bu sabunlar sayesinde sivilcelerinizi kısa sürede yok edebilir, uzun süredir sizle olan sivilce lekelerinize elveda diyebilirsiniz. Sivilce izlerini yok eden bu sabunlar birçok kişi tarafından memnuniyetle kullanılmakta olan uygun fiyatlı ürünlerdir. Sivilcelerinizi patlatmadan ve herhangi bir çaba sarf etmeden sadece bu sabunları kullanarak kolayca sivilcelerinizden kurtulabilirsiniz. Sivilceler birçok farklı yöntemle yok edilebilmektedir. Ancak bu yöntemleri cildinizde test etmeden önce uzman doktorlara ve dermatologlara danışmalı, gerekli bilgileri aldıktan sonra kullanmaya başlamalısınız. Sivilcelerinizi sıkmadan, kolayca yok etmek için sizler de cildinizi tahriş etmeden bu sabunları kullanabilirsiniz.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN