Sağlık

MCV Nedir? Belirtileri, Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

MCV Nedir? Belirtileri, Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Başlıklar

MCV Nedir?

Sağlık kuruluşlarında verdiğiniz kan tahlillerinin sonuçlarında oldukça önemli olan MCV parametresini görmeniz mümkündür. MCV; Tıp dünyasında tam kan sayımı veya hemogram adı ile de bilinen, kan testlerinde eritrosit yani kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutunu gösteren önemli parametrelerden biridir. Ayrıca kırmızı kan hücreleri adıyla bilinen eritrositler, kanda oksijenin taşınmasından görevli hücrelerdir. Vücut hücrelerinin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi ve çoğalabilmesi için bol oksijene ihtiyaçları vardır. Oksijeni vücut hücrelerine ulaştıran eritrositler vücutta oldukça önemli bir rolü üstlenmektedirler. Eritrositlerin boyutları hakkında bilgi veren bu parametre yetişkin, yaşlı ve çocuklarda 80-95fl; bebeklerde ve yenidoğanlarda 96-108fl normal değerlerine sahiptir.

Eritrositler vücutta normalden daha büyük ya da daha küçük boyutlarda bulunabilirler. MCV değerinin 80’in altında olmasına mikrositoz yani hücrelerin küçülmesi, MCV değerinin 100’ün üstünde olmasına ise makrositoz yani hücrelerin büyümesi adı verilmektedir. Eritrositlerin vücutta daha küçük ya da daha büyük bulunmasında birçok etken rol oynamaktadır. Bu etkenlerin en başında kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri gelmektedir. Vücuda yeterince vitamin ve mineral takviyesi yapılmadığında kırmızı kan hücrelerinin boyutlarında değişiklikler meydana geldiği görülmektedir. Bu gibi normal dışı durumların araştırılmasında kan tahlilleri ve MCV testinden yararlanılmaktadır.

MCV Belirtileri Nelerdir?

MCV kanda normalden daha düşük ya da normalden daha yüksek oranda görülebilmektedir. MCV’nin normalden daha yüksek ya da düşük olması vücuttaki hücrelere oksijen taşınmasını doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple MCV’nin aşırı yükselmesi veya düşmesi sonucunda vücutta bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikler sonucu görülen belirtiler şunlardır:

  • Aşırı istemsiz zayıflama
  • İştahsızlık
  • Saçların ve vücut tüylerinin aşırı dökülmesi
  • Tırnak yapısında gelişen sorunlar
  • Cildin soluk renkte görünmesi
  • Uzun süreli baş ağrıları
  • Yorgunluk, halsizlik, güç kaybı
  • Sık yaşanan baş dönmeleri

MCV Nedir?

MCV Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur?

MCV düşüklüğünün ve yüksekliğinin birden fazla nedeni olabilir. MCV normal değerlerinden daha düşük çıkan sonuçlarda genel neden anemi yani kansızlıktır. Bu nedenle MCV düşüklüğü belirtilerinin çoğu kansızlığa bağlı benzer sebeplerdir. MCV yüksekliği ise bazı sağlık sorunlarının etkileri ile meydana gelmektedir. Bazı hematolojik hastalıklar, kemik iliği yetersizliğinden kaynaklanan anemi, bazı doğumsal rahatsızlıklar, sık ilaç kullanımı, tiroid bezinin yetersiz çalışması ve karaciğer yetmezliği gibi sebepler MCV değerinin normalden yüksek çıkmasında söz konusu olabilmektedir.

MCV değerleri bu gibi çeşitli sebeplerden dolayı düşük ya da yüksek çıkabilmektedir. B1 ve B12 vitaminlerinin eksikliği sonucu MCV değerlerinde farklılık görülebilmektedir. Ayrıca sık sık unutkanlık durumu yaşama, dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunları ile karşılaşma gibi durumlarda da bu işlevlerin değerlendirilmesi için MCV değerlerinin incelenmesi gerekebilir. MCV değerlerinin incelenmesi sonucunda düşük ya da yüksek çıkması doğru tedavi planının yapılması için önemli noktalardır. MCV yüksekliği veya düşüklüğü kesinlikle şu sebepten kaynaklanmaktadır, gibi kesin ve net bir kanıya varmak oldukça yanlıştır. MCV değerleri uzman bir hekim tarafından incelenmelidir.

MCV Yüksekliği Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

MCV yüksekliği; tam kan sayımında MCV değerinin 100 fl üzerinde olması durumudur. MCV yüksekliği durumunda hemoglobin düşük, eritrositler normalden büyüktür. Hemoglobinin düşük ve eritrositlerin normalden büyük olması durumuna makrositik anemi adı verilmektedir. Bu anemi türü megaloblastik ve megaloblastik olmayan anemi olarak ikiye ayrılmaktadır. Megaloblastik anemi; B12 vitamini ve folik asit eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Megaloblastik olmayan anemi ise karaciğer fonksiyon bozukluğu, alkolizm, hipotiroidizm, karaciğer hastalıkları ve kalıtsal bozukluklar sebebiyle oluşmaktadır. MCV Yüksekliği sonucunda şu belirtiler görülebilmektedir:

  • Dilde ve ağız içerisinde hassasiyet oluşumu
  • Nefes darlığı ve eforla yorulma
  • Halsizlik, yorgunluk, az efor sonucu güç kaybı
  • Konsantrasyonda güçlük ve dikkat eksikliği
  • Unutkanlık ve denge kaybı gibi nörolojik sorunlar
  • İshal
  • İştahta azalma

MCV Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Bireyin MCV değerinin yükselmesi herhangi bir hastalığın tanısını koymak için yeterli bir sebep değildir. Bu nedenle doğru tedavinin planlanabilmesi ve uygulanabilmesi için uzman bir hekim tarafından MCV sonucunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Uzman hekimin görüşleri ve istediği ek tetkiklere bağlı olarak hastalığın tanısı konabilir ve uygun tedavi sağlanabilir.

MCV yüksekliğinde doğru tedavinin doğru yöntemlerle ve doğru şekilde gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Buna dayanarak MCV yüksekliği durumunda folik asit ve B12 vitamini takviyesi ile MCV değerleri normal sınırlara çekilir. Bunların yanı sıra hastanın öyküsünde ve genel bilgilerinde bulunuyor ise sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklara son verilmesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra altta yatan hipotiroidizm, karaciğer hastalıkları ve kalıtsal bozukluklara yönelik tedaviler sağlanmalıdır.

MCV Tedavisi

MCV Düşüklüğü Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

MCV düşüklüğü; tam kan sayımında yani hemogramda MCV değerinin 80’den düşük olması durumudur. Çeşitli belirti ve bulgular incelendiğinde bazı hastalıkların varlığından şüphelenilmektedir. MCV değerinin azalmasında rol oynayan bazı etkenler şunlardır:

  • Demir Eksikliği Anemisi: Bireyin vücudunda demir miktarının azalması sonucu kırmızı kan hücreleri yani eritrositlerin boyutları küçülür ve MCV değeri azalır. 
  • Kan Kaybı: Çeşitli nedenlerle kişinin vücudunda kanama kontrolü sağlanamadığında eritrositlerin aşırı üretilmesiyle birlikte, eritrositlerin boyutları küçülür ve MCV değeri düşer.
  • Akdeniz Anemisi: Kırmızı kan hücrelerinin yani eritrositlerin genetik olarak yapılarındaki bozukluklar hücre boyutunda küçülmeye yol açmaktadır.
  • Kronik Hastalık Anemisi: Mevcut kronik rahatsızlıklarda, örneğin diyabet ve böbrek yetmezliği, vücuttaki reaksiyonlar sonucu demir miktarı azalır ve MCV değerinde düşüş görülür.
  • Kurşun Zehirlenmesi: Kurşuna kronik olarak aşırı maruz kalan kişilerin eritrositlerinde yani kırmızı kan hücrelerinde kurşun birikir. Bu biriken kurşun kırmızı kan hücrelerinin üretiminde soruna yol açar ve sonucunda küçük hücreler oluşur. Bu da MCV değerinin düşmesine neden olur.
  • B6 Vitamini Eksikliği: B6 Vitamini vücuda yeteri miktarda alınmazsa, demir eksikliğinde de olduğu gibi hücre boyutlarında küçülme gözlenir.
  • Radyoterapi ve Radyasyon: Bazı rahatsızlıklar nedeniyle radyoterapiye aşırı maruz kalan bireylerde hücre boyutları küçülür ve MCV değerinde düşme meydana gelir.
  • Bakır Eksikliği: Eritrositlerin, yani kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir role sahip olan bakır yeterli miktarda alınmadığında MCV değerinde düşme gerçekleşir.

MCV Düşüklüğü

MCV Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer yapılan tetkikler sonucu hastada MCV düşüklüğüne rastlandıysa altta yatan sebebe yönelik tedavi planlanır. Mesela vitamin ve mineral eksikliğinde, takviye vitamin ve gıdalarla bunların eksikliği giderilir. Örneğin demir eksikliği anemisi durumunda hastaya demir takviyesi yapılıp kişinin günlük beslenme alışkanlığı düzenlenir, kan kaybı sebebiyle MCV düşüklüğü durumunda kanama kontrolü hedeflenir, kronik hastalık anemisinde mevcut kronik hastalığa yönelik tedavi sağlanır. MCV düşüklüğü durumunda tamamen altta yatan sebebe yönelik tedavi sağlanmaktadır. MCV düşüklüğü durumunda kırmızı kan hücrelerinin yani eritrositlerin normal boyuta ve normal sınırlara getirilmesi hedeflenmektedir.

MCV düşüklüğü durumunda uygulanan tedavide aynı zamanda sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklara da son verilmesi gerekmektedir. Bireyler MCV değerini normal sınırlara getirmek ve dengede tutabilmek için günlük gıda alımlarını uzman bir diyet ile planlamalı, kronik rahatsızlığı bulunan bireyler ise gıda alımlarına belirli sınırlandırmalar getirerek öğünlerini sağlıklı atıştırmalıklar ve yemeklerle planlamalıdırlar. MCV değerlerinin düşmesinde ve yükselmesinde uzman doktorunuz ile detaylı ve doğru tedavi planlayarak kısa sürede sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN