Sağlık

Kükürtlü Sabun Nedir ve Faydaları Nelerdir? Kükürtlü Sabun Nasıl Kullanılır, Zararı Var mıdır?

Kükürtlü Sabun Nedir ve Faydaları Nelerdir? Kükürtlü Sabun Nasıl Kullanılır, Zararı Var mıdır?

Başlıklar

Kükürtlü sabun, bilhassa sivilceleri kurutma özelliği sayesinde akne ve sivilce oluşumunu önleyen önemli bir üründür, aynı zamanda antibakteriyel ve antiseptik özellikleriyle mikrop, yağlanma gibi sorunlara karşı da etkilidir. Kükürtlü sabun üretiminde kullanılan başlıca hammaddeler; bitkisel yağ, zeytinyağı, kükürt, kostik ve sudur. Bu hammaddelerin belirli bir ısı altında karıştırılması sonucu ortaya çıkan sabunlaşma neticesinde kükürtlü sabun meydana gelir. Su kullanılmadan üretilen kükürt sabunu kısa zamanda kullanım için uygun değildir, çünkü yapısında bol miktarda kostik bulundurabilir ve belirli bir süre sonra kullanılmaları gerekir. Kükürt sabununun üretimi için kesinlikle kullanılabilir bir formüle ve sağlam bir üretim tekniğine gereksinim vardır, çünkü hammaddelerin hangi oranlarda ve ne şekilde işlem göreceğine karar vermek açısından bu formülün dikkate alınması gerekir.

Kükürtlü sabun nedir?

Kükürtlü Sabunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Sedef hastalığına iyi gelir: Bu hastalık, bağışıklık sisteminde meydana gelen bir değişiklik ile bağlantılı olabilir, bilhassa diz, el, dirsek ve başın arka kısmında oluşan pullu görüntüsü ile kendini gösteren kronik bir rahatsızlıktır. İlaç tedavisi mümkün olsa da, belirtilerini azaltmak açısından kükürtlü sabunun olumlu etkilerinden faydalanmak gerekir. Kükürt, yağ düzenleyici ve dezenfektan etkileriyle hem bakterileri azaltmaya yardımcı olur, hem de deriyi iyileştirir.

Aknelere karşı etkilidir: Kükürtlü sabunun en önemli özelliklerinden biri, cilt üzerinde kuruyan kabuğu soymasıdır. Cilt üzerinde oluşan akne, cildin daha yağlı ve nemli olmasına yol açar. Kükürt cildi kurutma özelliği sayesinde akne, sivilce ve diğer lekelerin mikrobunu azaltmaya yardımcı olur. Kükürtlü sabun, aynı zamanda yağı azaltır ve gözeneklerin tıkanmasını önler.


Uyuz hastalığını önler: Derinin altına kendini gömen mikroskobik canlılar, ilerleyen zamanlarda uyuz hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Bunun sonucunda da ağrı, kaşıntı ve döküntü gibi durumlar yaşanır. Kükürt ve kükürtlü sabun, uyuz hastalığından kurtulmak adına alınabilecek tedbirlerin başında gelir.

Antiseptik özelliği vardır: Yapılan araştırmalara göre kükürtle üretilen sabunlar, yaklaşık %10 kükürt içermektedir. Nötr bir sabunun baz elde edilmesi ile yapılan kükürtlü sabunlar, cilt üzerinde oldukça etkilidir, çünkü kükürt antiseptik özelliklere sahip bir maddedir ve bu sayede cilt rahatsızlıklarının tedavisinde etkili olur.

Gül hastalığının tedavisine yardımcı olur: Gül hastalığı ya da Rosacea; alın, burun, çene, göğüs, boyun, kafa derisi ve yanaklar üzerinde lekelere ve kızarıklıklara yol açan kronik bir cilt hastalığıdır. Tedavi edilmediği takdirde oldukça rahatsız edici bir hale gelen gül hastalığında kan damarları daha da belirginleşir. Kükürtlü sabunun kurutma etkisi sayesinde, ciltte oluşan darbeli ve parlak görünüm önlenebilir.

Seboreik dermatit: Cilt pullanmasına neden olan bir kafa derisi ve cilt iltihabıdır. İki günde bir kükürtlü sabun kullanarak, cildinizin daha iyi görünmesini sağlayabilirsiniz, ancak aşırı kullanıldığında cildi kurutur ve bu nedenle 1 haftadan daha uzun süre kullanılmamalıdır.

Kükürtlü Sabunun Saçlara Faydaları

  • Hücre yenileyici ve antiseptik özelliği sayesinde saçtaki mikropları yok eder. Mikrop nedeniyle saç derisinde oluşan hastalıkları tedavi eder ve derinin rahat nefes almasına yardımcı olur.
  • İyi bir arındırıcı ve temizleyicidir, saçtaki yağ oranını dengeler ve yağlı saçları normale döndürür.
  • Saç kırılmasını ve dökülmesini önler, saçları doğal olarak güçlendirir, besler ve parlatır.
  • Saçlarda oluşan bit sorununa karşı etkili bir çözümdür.

Kükürtlü sabun kuru saçlarda ve kuru ciltlerde kullanılmamalıdır, çünkü yağ emici özelliğinden dolayı cildi daha fazla kurutabilir. Yağlı ciltler için faydalı olmasına rağmen, kuru ciltler için zararlıdır. Kükürtlü sabunun olumlu etkilerinden faydalanabilmek için tamamen katkısız ve doğal bir kükürtlü sabun kullanmaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca gözlerinizle temas ettirmekten kaçının, aksi halde yakıcı etkisinden dolayı gözleriniz zarar görebilir. Kükürtlü sabunu kullandıktan sonra cildinizde herhangi bir alerjik reaksiyon ortaya çıkarsa, kullanımı derhal kesin ve bir cilt doktoruna görünün. Bir hastalık sebebiyle sürekli ilaç kullanıyorsanız veya cilt hastalığınız mevcutsa, kükürtlü sabun kullanmadan önce uzman bir hekime danışın.

Kükürtlü sabun nasıl kullanılır?

Kükürtlü Sabun Nasıl Kullanılır, Zararı Var mıdır?

 

  • Kükürtlü sabunu hem saçlarınız, hem de cildiniz için kullanabilirsiniz, fakat kullanımı sırasında en dikkatli olunması gereken sabunların başında gelmektedir.
  • Kükürtlü sabunu cildiniz için kullanacaksanız, her sabah uyandığınızda ve her gece yatmadan evvel birer defa yüzünüzü yıkayıp durulayabilirsiniz. Yüzünüzün temizliği için bu şekilde kükürtlü sabun kullanmanız fazlasıyla yeterli olacaktır.
  • Saçlarınız için kullanacaksanız, haftalık olarak 3 veya 4 kez kullanabilirsiniz. Kükürtlü sabunla saçlarınızı iyice köpürtmeli ve saç diplerine masaj yapmak suretiyle uygulamalısınız. Yüz temizliğinde olduğu gibi, saçlarınız için de sadece kükürtlü sabun kullanmanız yeterli olacaktır.
  • Kükürt, tahriş edici özelliği olan bir maddedir. Bundan dolayı kükürtlü sabun hassas ve çok kuru bir yapıya sahip olan ciltleri tahriş edebilir. Yağlı ciltler için oldukça faydalı olabilen kükürtlü sabun, kuru ciltler için kullanılmamalıdır. Bu nedenle kükürtlü sabunu kullanmadan evvel cilt tipinizi iyi tanımalı ve hangi ürünlerin cildinize zarar verebileceğini bilmelisiniz.
  • Tıpkı ciltlerde olduğu gibi, hassas ve çok kuru saçlar için de kükürtlü sabun kullanmak doğru değildir. Aksi halde saçları daha fazla kurutabilir, dökebilir ve kepeklendirebilir.
  • Kükürtlü sabunun gümüş eşyaları kararttığına dair bilgiler vardır, bu nedenle gümüş eşyalarınızı kükürtlü sabundan muhafaza etmeye özen göstermelisiniz.

İlginizi çekebilir: Karbonatın Faydaları Nelerdir, Zararları Var mıdır?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN