Sağlık

Kan Nasıl Durdurulur? Kanayan Bölgelere Nasıl Müdahale Edilmelidir?

Kan Nasıl Durdurulur? Kanayan Bölgelere Nasıl Müdahale Edilmelidir?

Başlıklar

İnsan hayatında oldukça önemli bir yeri olan sağlık, günümüzde en çok üzerine düşülen temel konuların başında gelmektedir. Özellikle modern çağımızda genel sağlık durumları ile ilgili pek çok çeşitli soruların cevabı da merak edilmektedir. Günümüzde bu alanda cevabı en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de ‘‘Kan nasıl durdurulur?’’ sorusudur. Vücutta oluşan çeşitli darbe, kesik ve çizikler sebebiyle oluşan kan akışı, kan pıhtılaşana kadar kesintisiz bir şekilde devam edebilmektedir. Normal şartlarda belirli bir süre zarfında kendiliğinden duran kan akışı, bazı durumlarda ise uzun bir müddet boyunca devam edebilmektedir. Bu bağlamda özellikle vücudun hassas noktalarındaki kan akışının uzun süre devam etmesi pek çok sıkıntılı sonuçlar doğurabilmektedir ve birçok çeşitli geleneksel metotlar ile bu duruma doğrudan müdahale edilebilmektedir.

Kanayan Bölgelere Nasıl Müdahale Edilmelidir?

Kanayan Bölgelere Nasıl Müdahale Edilmelidir?

Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan çeşitli darbe ve kesiklerde ilk adım olarak genellikle; kanayan bölgeye basınç uygulanması ve kanayan bölgenin yüksekte tutulması esastır. Pek çok çeşitli ani olarak gelişen kazalar sonucunda oluşan yaralanmalara bazı durumlarda anlık olarak müdahale edilmesi de gerekebilmektedir. Bu gibi durumlarda bireylerin ilk olarak başvurması gerekli olan yer, sağlık kurum ve kuruluşlarıdır. Fakat eğer söz konusu sağlık kuruluşuna ulaşmadan önce çok kısıtlı bir vaktiniz varsa ve durum giderek kötüye gidiyorsa ev ortamında da alınabilecek çeşitli bazı önlemler mevcuttur.

Kan Akışını Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Eğer bireyin kendinde veya yakınlarından herhangi birinde kan akışı durumu gözleniyorsa; yapılması gerekli olan ilk şey sakin kalmaktır. Özellikle ev ortamında oluşabilecek çeşitli kanama durumları için kan akışının engellenmesinde aşağıdaki yöntemler uygulanabilir.

  • Kan akışında ilk olarak yapılması gerekli olan şey; yaraya sıkıca baskı uygulamak ve yarayı kalp seviyesinin üzerine çıkarmaktadır. Kan basıncı temiz bir bez veya gaz yardımı ile kontrol altına alınabilir. Kan sızması durumunda kan basıncının kesilmesi esastır. Bu gibi durumlarda 5 ila 10 dakika arasında kanayan bölgeye basınç uygulanmalı ve basınç erken kesilmemelidir. Basıncın erken kesilmesi ani kanama durumuna sebep olacağı için ilk müdahalenin ardından direkt olarak sağlık kuruluşuna gidilmesi önemlidir.
  • İkinci bir çözüm olarak da kanayan bölgeye buz uygulanabilir. Şişmenin de azalması açısından oldukça önemli olan buz tedavisi, vücut sıcaklığını düşürmekte ve kanın pıhtılaşma sürecini de büyük ölçüde kısaltmaktadır. Gazlı beze sarılarak da uygulanabilen buzla müdahale metodu, ani şoklama olarak da adlandırılan oldukça önemli bir geleneksel tedavi şeklidir.
  • Çeşitli C vitamini tozları ve çinko pastilleri de ani kan akışını engellemek için kullanılabilir. Çinko pastilleri ve C vitamini tozlarının gazlı bez üzerine sürülmesi ile uygulanabilen bu metot, kanama sürecinin de yavaşlaması açısından oldukça önemli bir noktada yer almaktadır.
  • Kanamanın durdurulması için bir diğer popüler yöntem de çayla kanamanın kesilmesidir. Etki altında kalmış olan bölgeye ıslak çay poşetinin uygulanması yöntemine dayalı olan bu metot, kan pıhtılaşmasını da teşvik etmesi ile sebebiyle tercih edilmektedir.
  • Kuru civanperçemi otunun öğütülmesi metoduna dayalı olan civanperçemi tedavisi de kanayan bölgeye basınç uygulanarak gerçekleştirilir. Çok eski yüzyıllardan itibaren kullanılmakta olan bu geleneksel metot ile kan basıncı kontrol altına alınabilir ve kan akışı belli ölçüde engellenebilir.

Kanamanın Durmadığı Durumlarda Ne Yapılmalıdır?

Kanamanın Durmadığı Durumlarda Ne Yapılmalıdır?

Uzun süreli olarak kanamanın durmadığı durumlar, pek çok çeşitli kritik ve problemli sonuçlara gebe olabilmektedir. Özellikle Hemofili gibi birçok çeşitli hastalıkların oldukça önemli bir tanı kriteri olan durdurulamayan kanama, kesinlikle hafife alınmaması gereken oldukça sıkıntılı bir süreçtir. Doğrudan çeşitli sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurulması esas olan bu durumlarda direkt olarak profesyonel hekim müdahalesi gereklidir. Durdurulamayan kanama durumları için doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşlarına başvurulabilir ve bu alanda yetkin olan hekimlerden çeşitli tavsiyeler alınabilir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN