Kadın

Hamilelik Nedir ve Nasıl Oluşur? Hamilelik Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar

Hamilelik Nedir ve Nasıl Oluşur? Hamilelik Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar

Başlıklar

Hamilelik Nedir ve Nasıl Oluşur?

Hamilelik; kadında bulunan yumurtalık ile erkekte bulunan sperm hücresinin birleşimi ile meydana gelen zigot yapının, kadında meydana getirdiği hormonsal ve fiziksel değişikliklerle karakterize olan doğuma kadar süren 9 aylık bir dönemdir. Yumurta ile sperm hücresi birleşerek zigotu oluşturur, zigot gelişerek embriyoya dönüşür, sekiz haftalık bir süreç sonrasında zigot fetüs yapıya ulaşır, fetüs oluştuktan yaklaşık kırk hafta sonrasında bebek dünyaya gelir. Yumurta ve sperm hücresinin döllenmesinden 2. Ayın sonuna dek olan döneme embriyotik dönem denilmektedir, embriyotik dönemden doğuma kadar ilerleyen süreç ise fetal dönem adını alır.  Bu süreç oldukça etkileyici bir dönemdir, bireyin karnında oldukça büyüleyici bir şekilde gelişen bebek içinde büyüdüğü bireyde bazı değişiklikler meydana getirir.

Hamilelik genç yaştaki bir kadında oldukça kısa bir sürede gerçekleşebilir. Çünkü adet düzensizliği süreci tamamlanana dek olan zaman dilimindeki yumurtalar döllenmeye daha müsaittir. Burdan çıkarılacağı üzere ileri yaşta çocuk sahibi olamama durumu bununla alakalıdır.

Adet düzeni tam olarak oturmadan yani 20’li yaşlarda hamilelik olasılığı oldukça yüksektir. Hatta yumurta döllendikten yaklaşık 9-10 saat kadar sonrasında kişi mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerle şüpheye düşebilir. Ergenlik döneminde ise bu süre daha kısadır, 15-16’lı yaşlarda döllenme 15-20 dakika arasında hızla gerçekleşebilir. Kişi bu durumda döllenmeden 12 saat sonrasında bulantı ve kusma hissiyatı duyabilir. 16 yaş oldukça tehlikeli ve riskli bir hamilelik süreci içerisindedir. Kişinin duyguları tam anlamıyla oturmadığından dolayı bu süreç ve sonrası birey için oldukça sıkıntılı geçebilir. Kişi yaşıtlarından farklı olarak ilerleyen dönemlerde psikolojik rahatsızlıklar ve özgüvensizlik gibi durumlar yaşayabilir.

Hamilelik Nedir ve Nasıl Oluşur?

Hamilelik Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar

Bireyler hamilelik süresi boyunca, hayatları boyunca hiç karşılaşmadıkları ve görüp duymadıkları sorunlarla baş başa kalabilirler. Bu sorunlar kişiyi ciddi bir endişeye düşürebilir. Birey, hamilelik süresi boyunca oldukça sakin ve stresten uzak olmalıdır. Bu nedenle birey karşılaşabileceği sorunlara karşı bilinçli olmalıdır. Gebelikte karşılaşılabilecek bazı sorunları sizler için bir araya getirdik.

  • Sabah Bulantıları: Uyandığınızda hissedeceğiniz kusma ihtiyacı ve mide bulantısı gebelikte büyük bir problem yaratabilir. Ani kusmalarla seyreden sabah bulantıları kişilere her sabah oldukça güçlü problemler yaşatabilir. Aslına bakılırsa sabah bulantıları hormonların düzenli çalıştığına dair olumlu bir işarettir. Ancak kişiler her sabah gelişen bu durumdan şikayetçidir.
  • Sık idrara çıkma: Büyüyen rahim, mesaneye oldukça güçlü baskı uygular. Kişinin gün boyu yiyip içtiği gıdaların sindirilmesi üzerine ortaya çıkan idrar, kişiye rahatsızlık verir. Çok sık lavaboya gitme ihtiyacı doğan bu dönemde kişi çok fazla idrara çıkmaktan şikayetçidir. Öyle ki kişi, son zamanlarda üstüne binen yük sebebiyle idrarını kaçırma gibi durumlarla da karşılaşabilir.
  • Göğüslerde değişiklik görülmesi: Kişinin göğüs hassasiyetinin artması ve göğüslere süt dolması sebebiyle, göğüslerde değişiklik görülmektedir. Göğüsler hızlı şekilde büyürler ve sütle dolarlar. Damarların şişkinliği ve göğüslerin oldukça gergin olması sebebiyle kişi oldukça rahatsız bir durumda bulunur. 
  • Vücutta ödem ve şişkinlik oluşması: 6. Aydan sonra kişinin vücudu ödem toplamaya ve şişmeye başlar. Vücut çok fazla sıvı üretir ve tutar bu nedenle ödem meydana gelir. Kişinin el, ayak ve bacaklarında şişkinlikler görülmeye başlar.
  • Ani duygusal değişiklikler: Hızla artış ve azalış gösteren hormonlar nedeniyle kişinin vücudunda oluşan değişiklikler duyguları da etkilemektedir. Kişinin zihinsel ve psikolojik gelişiminin de etkilendiği gebelik sürecinde bu gibi durumlar oldukça normal karşılanmalıdır. Sık sık ağlama, hüzünlenme, duygusallaşma gibi durumların sık yaşanacağı bu dönemde birey her türlü duygusal karışıklığa hazır olmalıdır.
  • Artan vajinal akıntı: Vücutta damarların genişlemesiyle birlikte birçok değişiklik meydana gelir. Vajinal akıntının seyrinin değişmesi de bunlardan kaynaklanabilir. Rengi, kokusu, kıvamı değişen vajinal akıntı oldukça değişik şekillerde karşınıza çıkabilir. Gebelik sürecinde değişiklik gösteren hormonlar sebebiyle vajinal ve rahim ağzı salgısında gözle görülür şekilde fazla artış görülebilir. Renginde koyulaşma, kıvamının değişmesi gibi birçok garipsenecek durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • Vücutta çatlaklar: Kilo alma ve vücudun ödem tutması sebebiyle kiloda meydana gelen artık vücutta çatlaklara sebebiyet verebilir. Vücuttaki çatlaklar rutin nemlendirme uygulamaları ile engellenmesi mümkün bir sorundur. Karın ve kalça bölgesinde, göğüslerde daha sık görülen çatlaklar kilo artışına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Daha hafif, daha renkli ve daha derin gibi birçok şekilde görülebilen çatlaklar kilo artışı ile doğru orantılıdır.
  • Cilt yapısında değişim: Gebelik süreci oldukça farklı bir durumdur. Bu büyüleyici süreç kişide birçok soruna sebebiyet verebileceği gibi cildi de yakından etkiler. Cildin sebum dengesi bozularak daha sık yağlanma ile karşılaşılabilir. Yağlanmanın aksine ciltte oldukça sık kuruluk ve gerginlik oluşabilir. Ciltte örümcek ağı görüntüsü belirebilir. Gebelikte dengeli ve düzenli beslenmenin yanı sıra bol su içmek cilt değişikliklerini engellemeye yardımcı olur.
  • Çok sık ve aşırı terleme: Kişi gebelik sürecinde daha çok sıvı ve kan üretimi yapmaktadır. Metabolizma ve vücudun hayati fonksiyonları daha sık çalıştığından vücutta oldukça sık terleme durumu gerçekleşiyor. Bu da bireyin bunalmasına yol açabiliyor. Bu gibi durumlarda tuzlu ve kafeinli ürünlerden kaçınılmalı, bol su tüketilmelidir.

Hamilelik Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar

Hamilelik Tanısı Nasıl Konur?

Belirti ve bulgular varsa, adet görme durumunuz kesildiyse ve artık gebelik şüphesi duyuyorsanız bunu öğrenebileceğiniz oldukça kolay yollar bulunmakta. Oldukça ekonomik ve basit bu yöntemler ile evde kendi kendinize bile gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bireyler hamilelik şüphesi duyduklarında ilk iş olarak doktora gitmektedirler ancak her seferinde doktora gitmek mantıklı bir yol olmayabilir. Hamilelik şüphesi duyuyorsanız ve kesin bir sonuca varmak istiyorsanız çözümü çok basit.

İlk olarak eczaneden alacağınız bir gebelik testi ile evde kendi kendinize tanı koyabilmeniz mümkün. Eczaneden alacağınız gebelik testi ile idrarınız yoluyla gebeliğinizi öğrenebilirsiniz. Eczaneden alacağınız gebelik testini herhangi bir lavaboda hijyen koşulları dahilinde uygulamanız önerilmektedir. Birkaç damla idrar sıvısını, paketin içinden çıkan kitin üzerinde belirtilen kısma damlatarak 5-15 dakika kadar beklemeniz gerekmektedir.

Aldığınız test, idrardaki Beta-HCG düzeyini ölçmektedir. Burada doğru sonuç almak için önemli olan nokta, kite doğru oranda idrar damlatılması ve kitin doğru kullanılmasıdır. Aksi takdirde kit sonuç vermez veya yanlış sonuçlar oluşturabilir. Kitin üzerine damlatacağınız 3-4 damla idrar sıvısı, doğru sonuç çıkması için yeterli olacaktır. Tek çizgi veya çift çizgi ile bireylere sonuç veren test kitinin içinden çıkan kullanım kılavuzuna göre değerlendirmeler yapabilirsiniz. Tek çizgi gebelik sonucunuzun negatif olduğunu, çift çizgi gebelik testinizin pozitif olduğunu gösterir.

Eczaneden alınan testlerin sonucu asla kesinlik garantisi sunmaz. Eğer bu testlerin doğruluğundan şüphe ediyorsanız veya güvenmiyorsanız hastanelerde yapılan testlerle kesin sonuca ulaşabilirsiniz. Jinekoloji polikliniklerinde yaptırabileceğiniz kan testi, ultrasonografi uygulamaları sayesinde gebeliğinizi öğrenebilirsiniz. Cinsel ilişkinin ve belirtilerin üzerinden 1 hafta geçmesi, kan testinde kesin sonuca varılmasını sağlar. Devlet hastaneleri ve özel hastanelerde yapılabilen kan testi ile gebeliğinizi öğrenerek buna yönelik hareket edebilirsiniz. Ultrasonografi yolu ile bebeğinizin kalp atışlarını, bulunduğu keseyi, rahmin neresinde bulunduğunu, büyüme ve gelişme sağlığını net şekilde görebilirsiniz.

Hamileliğin öğrenilmesi için eski ve kulaktan dolma bilgilere başvurulmamalıdır. Halk arasında yapılan yanlış uygulamalar bebeğe ve anneye zarar verebilir hatta düşüke sebep olabilir. Eğer hamilelik şüpheniz varsa ve öğrenmek için basit bir yol arıyorsanız eczaneden alacağınız oldukça uygun fiyatlı gebelik testleri ile teşhis koyabilir, daha sonrasında uzman bir doktordan yardım alabilirsiniz. Halk arasında uygulanan yanlış uygulamalar sonucunda kişi oldukça büyük zarara uğrayabilir, bu da psikolojik hasara yol açabilir. Bu nedenle birey hamileliği ile alakalı bilgi edinmek veya kesin bir teşhis koymak istiyorsa kesinlikle profesyonel destek almalı ve buna yönelik davranışlarda bulunmalıdır. Aksi takdirde kişi oldukça üzücü ve olumsuz sonuçlarla karşılaşabilir. Bu nedenle kulaktan dolma ve kesinliği net olmayan hiçbir uygulamaya başvurulmamalıdır.

Hamilelik Tanısı Nasıl Konur?

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik süreci, kişinin kolayca anlayabileceği birçok belirti gösterebilir. Kişiler hamilelik sürecinin farkında olmasalar dahi, bu belirti ve bulgular sayesinde kolayca gebelik olgusuna varabilirler. Hamilelik sürecinde meydana gelen bazı belirtiler şunlardır:

  • Özellikle sabahları oluşan mide bulantısı ve kusma
  • Adet kanamasının gecikmesi ve ardından gelmemesi
  • İştahın bir anda açılması, kişinin aniden bir gıda ürününü aşırı istemesi ve bazı yiyeceklerden kişinin tiksinmesi
  • Kokuya karşı aşırı hassasiyet
  • Duygusal değişimler, ruh halinin ani değişiklikler göstermesi
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik durumu
  • Bireyin göğüslerinde hassasiyet gelişmesi
  • Kişinin sık sık idrara çıkması
  • Karın ve kasık bölgesinde ani kramp ya da ağrı
  • Vajinal akıntı seyrinde değişim, aşırı akıntı
  • İmplantasyon lekelenmesi
  • Hormonal değişiklikler
  • Baş dönmesi, baş dönmesine bağlı bayılma 
  • Göğüs ucu renginde değişiklik

İlginizi çekebilir: Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir, Her Kadın İçin Geçerli midir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN