Halk arasında mide koruyucu olarak bilinen ve mide asidini azaltıcı ilaçlar, mide asidinin sebep olduğu mide hastalıklarının tedavisinde yaygın şekilde kullanılmaktadırlar. Mide koruyucu ilaçlar genellikle mideyi bazı ilaçların tahrişinden korumak, midede meydana gelen sorunları ortadan kaldırmak ve mide hastalıklarını tedavi etmede kullanılan ürünlerdir. Mide koruyucular çoğunlukla mide yanması, mide ekşimesi ve mide ağrısı gibi sorunlara iyi gelen ilaçlardır. Reflü, gastrit ve ülser gibi yaygın mide hastalıklarına iyi gelen mide koruyucular bu hastalıkların sebep olduğu sorunları azaltarak ortadan kaldırırlar.
Mide koruyucular, mide duvarındaki asit pompalarını bloke ederek midede aşırı asit salınmasını engelleyerek mide rahatsızlıklarını uzun süreli olarak ortadan kaldırmaya yarayan ilaçlardır. Mide koruyucular, mide sorunlarını kısa sürede çözen kimyasallar olmaları sebebiyle kişide hızlı şekilde rahatlama sağlarlar. Her bireyin bünyesine uygun mide koruyucu kullanması ve mide rahatsızlıklarını uygun ilaçlarla tedavi etmeleri gerekmektedir. Bunun için uzmanların önerdiği, güvenilir bazı mide koruyucular mevcuttur. Bunlar arasında en iyi mide koruyucular Omeprol, Lansor, Nexium, Panto ve Pulcet ilk sırada yer alan ilaçlardır. Bu ilaçlar uzun yıllardan beri ülser, gastrit, reflü ve mide yanması gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadırlar.
En iyi mide koruyucu ilaçlar arasında bulunan Gaviscon, Lansor ve Pulcet gibi kuvvetli kimyasallar mutlaka uzman bir hekim onayı alındıktan sonra kullanılmalıdır. Özellikle kronik hastalığa sahip bireyler hekimlerinin bilgisi ve onayı olmadan, bilinçsiz bir şekilde mide koruyucu ilaçları kullanmamalıdırlar.
Sık Kullanılan Mide Koruyucu İlaçlar
Sağlıksız beslenme, fazla yemek tüketimi, sigara, alkol, ishal, kabızlık, stres, aşırı kahve tüketimi, viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle gelişen mide sorunlarında mide koruyucu ilaçlar sık sık kullanılmaktadırlar. Her birey bünyesine ve vücuduna uygun mide koruyucuyu aile hekimine danışarak temin etmeli, bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınmalıdır. Hekimlerin hastalarına reçete ettikleri ve halk arasında sık kullanılan mide koruyucu ilaçlardan bazıları şunlardır:
- Lansor: Midede oluşan dayanılmaz ağrı ve şişkinlik hastayı inanılmaz derecede rahatsız ediyorsa, bu ilaç kullanıma uygundur.
- Gaviscon: Midede yanma hissi mevcutsa bu hissi hızla ortadan kaldırabilecek kuvvetli bir mide koruyucudur.
- Nexium: Midede oluşan şişlik ve reflü ağrıları için kullanıma uygundur.
- Metsil: Vücutta oluşan aşırı gazın yarattığı ağrının dinmesini sağlayan mide ilacı gaz giderici bir üründür.
- Protonex: Midede üretilen aşırı asit miktarını azaltan ve reflü hastalığında sık reçetelenen bir ilaçtır.
- Pulcet: Proton pompası inhibitörü olan bu ilaç reflü hastalığında kulllanılan ve hızlı etki eden bir ilaçtır.
- Famodin: Famodin, direkt mide ağrısı durumunda kullanılabilen bir ilaçtır. Bu ilaç mide ekşimesi ve yanması belirtileri yoksa tercih edilmelidir.
- Simflat: Şişkinlik hissinin giderilmesinde, reflü rahatsızlığında ve gastrit problemlerinde tercih edilen ilaçtır.
- Meteospasmyl: Bu ilaç şişkinlik ve gaz şikayetlerinde işe yarayan bir ilaçtır.
Uzun Süreli Mide Koruyucu Kullanmak Sağlığa Zararlı Mıdır?
Mide koruyucular genel olarak pozitif profile sahip zararsız ilaçlardır. Buna rağmen bu ilaçların yine de düşük oranla yan etkileri bulunmaktadır. Uzun süreli kullanımda mide koruyucuların zararlı olup olmadığı ile birçok soru işareti bulunmaktadır. Aylar hatta yıllar süren mide koruyucu kullanımının çeşitli araştırmalar sonucunda birkaç rahatsızlığa yol açtığı sonucuna varılmıştır. Yaşam kalitesini ciddi oranda etkilemeyen, yalnızca kontrolsüz kullanımının bazı olumsuz sonuçlara yol açtığı kanıtlanan mide koruyucular uzman hekim takibi dışında kullanıldığında bazı yan etkiler yaratmaktadır.
Uzun süreli ve kontrolsüz mide koruyucu kullanımı hastalarda istenmeyen sorunlar oluşturabilmektedir. Mide koruyucuların kötü sonuçlarından korunmak için bu ilaçları hekim kontrol ve gözetiminde kullanmak gerekiyor. Sağlığa gözle görülür bir zararı olmayan mide koruyucular masum ilaçlardır. Uzun süreli mide koruyucu kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır.
Mide Koruyucu İlaçlar ve Yan Etkileri
Mide koruyucular sağlığa gözle görülür zararı bulunmayan ilaçlardır. Ancak uzun süreli ve kontrolsüz kullanımı bütün ilaçlar gibi bazı komplikasyonlara neden olmaktadır. Mide koruyucular kontrolsüz şekilde kullanıldıkları zaman bağırsak ve akciğer enfeksiyonlarına, magnezyum ve vitamin eksikliklerine, B12 eksikliğine, kemik yoğunluğunda azalmaya yol açabilirler. Aralıklı kullanımı tavsiye edilen, uzun soluklu kullanılmaması gereken bu ilaçların ömür boyu kullanılması gereken durumlarda mutlak yan etki yaratacağı bilinmelidir. Hastalar bu ilaçları hekim kontrolünde ve bilinçli bir şekilde kullanmalıdırlar.
Sık Görülen Yan Etkiler:
- Bulantı
- İshal
- Karın Ağrısı
- Baş Dönmesi
- Yorgunluk
- Baş Ağrısı
Sık Görülmeyen Yan Etkiler:
- Döküntü
- Kaşıntı
- Gaz
- Kabızlık
- Anksiyete
- Depresyon
Mide Koruyucu İlaçları Kimler Kullanabilir
Bazı istisnai durumlara sahip bireyler reflüye bağlı ileri seviyede yemek borusu zararı olanlar uzman hekim gözetiminde uzun süreli bu ilaçları kullanabilirler. Kan sulandırıcı ve aspirin kullanan hastalar, yemek borusu darlığı nedeniyle tedavi alanlar, ülser delinmesi öyküsü olan hasta grupları da uzman hekim gözetimi altında takibi yapılarak mide koruyucu ilaçları kullanabilirler. Kronik hastalığa, diyabete ve tansiyona sahip hastalar da ek olarak mide koruyucu kullanabilirler.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin