Tarih

Beylerbeyi Sarayı Tarihi, Nerede ve Giriş Ücreti Nedir?

Beylerbeyi Sarayı Tarihi, Nerede ve Giriş Ücreti Nedir?

Başlıklar

İstanbul gezilecek görülecek tarihi yapıları yönünden son derece zengindir. Özellikle köklü ilçe ve semtlerinin hemen her yerinde çeşitli yapılar bulunmakta olup bunlardan birisi de Beylerbeyi Sarayı’dır. Sarayı merak edenler Beylerbeyi Sarayı tarihi, nerede ve giriş ücreti nedir gibi soruların cevaplarını fazlasıyla araştırmaktadır. Bu çalışmamızda Beylerbeyi Sarayı’na dair en güncel bilgiler sizler için bir araya getirilmiştir.

Beylerbeyi Sarayı Tarihi

Beylerbeyi Sarayı Osmanlı Devleti’nin son döneminde Sultan Abdülaziz zamanında yaptırılmıştır. Sarayın yapımına 1863 yılında başlanmış olup yaklaşık iki yıl sürmüştür. 1865 yılında ise sarayın yapımı tamamlanarak açılışı yapılmıştır.

Beylerbeyi Sarayı ünlü Ermeni mimar Sarkis Balyan tarafından yaptırılmış oluş tarihi bir yere yapılmıştır. Sarayın yapılış amacı yabancı devlet adamlarını ağırlamak, padişahların sayfiye mekânı olacak bir yer inşa etmektir. Mimar Sarkis Balyan’ın aynı zamanda Dolmabahçe Sarayı’nın mimarı olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Beylerbeyi Sarayı’nın mimarisinde batı mimarisinden esinlenilmiş, çeşitli araştırmalar ve gözlemler neticesinde proje ortaya konmuştur. Sultan Abdülhamit tahttan indikten sonra Beylerbeyi Sarayı’nda inziva hayatı yaşamaya başlamıştır. Ömrünün son altı yılı bu sarayda geçmiştir. Sarayın başlıca özelliklerini şöyle sıralamak mümkündür:

  • Beylerbeyi Sarayı toplam üç katlıdır. 
  • Beylerbeyi Sarayı’nın bir adet bodrum katı bulunmaktadır.
  • Beylerbeyi Sarayı’nda toplam 23 oda ve 6 salondan oluşmaktadır. En meşhur odalar arasında Mavi Salon, Valide Sultan Odası, Kabul Odası ve Yemek Odası gibi odalardır.
  • Beylerbeyi Sarayı’nın haremlik ve selamlık olarak iki ana bölümü yer almaktadır. 
  • Bugün Beylerbeyi Sarayı içinde Osmanlı bayrakları ve Osmanlı askerlerini temsil eden çeşitli motifler bulunmaktadır.
  • Beylerbeyi Sarayı bahçesinde Sarı Köşk, Ahır Köşk, Deniz Köşkleri, Serdab Köşk, Seyir Köşkü gibi köşkler bulunmaktadır.
  • Beylerbeyi Sarayı’nda Sultan Abdülaziz’e özel gemi hatlarıyla süslenmiş motiflere yer verilmiştir.
  • Beylerbeyi Sarayı 65 metre uzunluğundadır. 
  • Beylerbeyi Sarayı’nda bir banyo ve bir hamam bulunmaktadır. 
  • Beylerbeyi Sarayı boğaza paralel biçimde inşa edilmiştir. 
  • Beylerbeyi Sarayı boğaz manzarasına sahiptir ve boğazın karşısında Beşiktaş ilçesi bulunmaktadır. 
  • Beylerbeyi Sarayı’nda ahırlar da vardır.
  • Beylerbeyi Sarayı yaklaşık 2.500 metrekarelik bir alana yapılmıştır.

Beylerbeyi Sarayı Nerede?

Beylerbeyi Sarayı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Beylerbeyi Sarayı İstanbul’un Anadolu yakasında, Üsküdar ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Oldukça merkezi bir yerde olduğu için ulaşım olarak kolay bir yerdedir. Bu da ziyaretine gidecek olanlar için büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Saray Üsküdar rıhtımından yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunmaktadır. Sahilden ilerleyerek de kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Avrupa tarafından özel aracıyla Beylerbeyi Sarayı’na gidecekler 15 Temmuz Şehirler Köprüsünü kullanmadan Üsküdar tabelasını takip edebilirler. Ardından Beylerbeyi’ne inebilirler.

Kadıköy tarafından Beylerbeyi Sarayı’na gelecek olanlar 5, 15B, 15KÇ, 14M, 15E numaralı otobüs seferlerini kullanabilir, doğrudan sarayda inebilirler. Ayrıca bu yöne giden birçok minibüs bulunmaktadır ve bu minibüslerle de Beylerbeyi Sarayı önünde inilebilir. Açık adresi Abdullah Ağa Caddesi, Beylerbeyi Mahallesi, Beylerbeyi Sarayı, 34676 Üsküdar-İstanbul şeklindedir. Telefon numarası ise 0 212 236 90 00’dır.

Beylerbeyi Sarayı Giriş Ücreti 2022

En çok merak edilenlerden birisi Beylerbeyi Sarayı giriş ücretidir. Giriş ücretleri her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından güncellenmektedir. 2022 yılı itibariyle Beylerbeyi Sarayı tam bilet giriş ücreti 50 TL’dir. Öğrenci belgesini ibraz edenlere bu tarife üzerinden yüzde 50 indirim uygulanmakta ve giriş ücreti 25 TL olmaktadır.

2018 yılından itibaren sarayda kulaklık sistemi uygulaması başlatılmıştır. Kulaklık sistemi ile sarayın gişesinde bilet alındıktan sonra bahçedeki kulübeden kulaklık teslim alınmaktadır. Ardından dijital anlatım eşliğinde gezilebilmektedir. Kulaklık sistemi Beylerbeyi Sarayı giriş ücretine dahil bir hizmettir.

Beylerbeyi Sarayı Giriş Ücreti

Beylerbeyi Sarayı’nda Müzekart Geçerli Mi?

Müzekart, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından satılan bir karttır. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren bakanlık, Beylerbeyi Sarayı için de Müzekart’ın geçerli olmasını kararlaştırmıştır. Dolayısıyla geçerli bir Müzekart sahibi iseniz herhangi bir ek ücret ödemeden sarayı ziyaret edebilirsiniz. Müzekart ise her yıl yenilenmelidir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN