Sağlık

Astigmat Nedir ve Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Astigmat Nedir ve Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Başlıklar

Gözde meydana gelen astigmat rahatsızlığı pek çok kişinin muzdarip olduğu sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Peki günümüzün yaygın rahatsızlıkları arasında sayılabilecek olan ve birçok kişinin merak ettiği astigmat nedir? Astigmat, göz merceğinin ya da kornea kavisinin normal şeklinde olmamasından dolayı bulanık görmeye yol açan bir rahatsızlık olarak açıklanabilir. Korneadaki kavisin bu bozukluğu, göze giren ışığın retinada doğru bir şekilde odaklanmasının önüne geçer ve kişilerde net olmayan bulanık bir görüntüye sebebiyet verir.

Astigmat rahatsızlığı birçok kişide doğuştan meydana gelmektedir. Farklı hayat alışkanlıkları ve göz ile ilgili geçirilmiş çeşitli operasyon ya da rahatsızlıklar da kişilerde astigmat rahatsızlığına yol açabilmektedir. Göz rahatsızlıkları içinde “kırma” kategorisinde yer almaktadır. Işığın kornea kavisinde anormal olarak kırılarak görüntünün beyne bulanık olarak gitmesine yol açmaktadır.

Astigmat Belirtileri Nelerdir?

Astigmat Belirtileri

Birçok kişi hastanelere göz rahatsızlıklarıyla alakalı ortak sayılabilecek birkaç sebepten dolayı başvurmaktadır. Astigmat rahatsızlığının en yaygın belirtileri arasında ise;

  • Gözlerde kayma
  • Yakın ya da uzak mesafe fark etmeksizin bulanık ve bozuk görme
  • Baş ağrısı
  • Gözün odaklanması gereken durumlarda aşırı göz yorgunluğu

gibi belli başlı belirtiler yer almaktadır. Uzun süreler boyunca kitap okumakta zorlanmak, bilgisayar ekranına belli bir süreye kadar odaklanabilmek ya da geceleri araç kullanmada zorluk çekmek gibi çeşitli günlük aktiviteleri etkileyecek bir rahatsızlık olabilmektedir. Bu belirtilerden muzdarip olan kişilerin mutlaka bir hastaneye başvurarak göz testi yaptırması önerilmektedir.

Astigmata Neden Olan Durumlar

Gözdeki temel kısımlarda meydana gelen yapısal bozukluklar astigmat rahatsızlığına yol açabilmektedir. Kısaca anlatmak gerekirse, göze gelen ışınları kırarak retinada odaklayan ve görüntüyü beyne ileten lens ve kornea adında iki yüzey bulunmaktadır. Bu iki yapı birbirinden farklı yerlerde yer almakta ve farklı işlevlere sahiptirler.

Kornea gözün dış katmanını kaplayan dışarıdan da görebildiğimiz şeffaf tabakaya verilen isimdir. Lens ise, göz yapısının iç kısımlarında bulunan ve incelip kalınlaşan yapısı sayesinde görüntüyü odaklayan şeffaf yapıdır. Sağlıklı bir göz yapısına sahip olan kişilerde bu iki yapı birbirini kusursuz bir şekilde sararak görüntünün net bir biçimde algılanmasını sağlamaktadır.

Astigmata neden olabilecek birçok durumdan söz etmek mümkündür. Kornea yüzeyinde var olan anormal kıvrımlar, kornea astigmatına sebebiyet verebilmektedir. Lens yüzeyinde oluşan kıvrımlardan meydana gelebilecek durumda ise lentiküler astigmattan söz etmek mümkündür. Bu iki astigmat türü de kişilerde bulanık görme gibi belirtilerin oluşmasına neden olmaktadır.

Astigmatlı Neden Olan Durumlar?

Astigmat Tedavisi Nasıl Olur?

Birçok göz rahatsızlığında olduğu gibi astigmat tedavisi için de gözlük, lens ya da lazer ameliyat tercih edilmektedir. Bu tedavi yöntemleri kişilerde meydana gelen görme bozukluğunun şiddetine göre göz doktoru tarafından belirlenmektedir. Örneğin lazer ameliyat genellikle çok ileri ve ciddi astigmat rahatsızlıklarında tercih edilen bir yöntemdir.

Astigmat tedavisi için kişilere öncelikli olarak gözlük verilmektedir. Gözlük kullanmak, astigmat derecesi düşük olan kişilerde görüş düzeltmekte oldukça faydalı bir tercih olmaktadır. Gözlük lensi özel bir silindirik lense sahiptir. Gözlük tercih etmeyen ya da farklı sebeplerden dolayı kontakt lens kullanmak isteyen kişilerde ise bu yöntem de sıklıkla tercih edilmektedir.

İleri düzeyde kırılma problemlerinden meydana gelen astigmat rahatsızlıklarında ise, lazer in situ keratomileusis ya da kısaca LASIK adı verilen yöntemler tercih edilebilir. Bu yöntem lazer operasyon ile korneanın yeniden şekillendirilmesine verilen isimdir. Kornea katmanlarından görüşe engel olan dokuların uzaklaştırılması sayesinde astigmat tedavisi gerçekleştirilebilir. Sizler de bahsedilen belirtilere sahipseniz en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak test yaptırmayı ihmal etmeyin.

İlginizi çekebilir: Renk Körlüğü Nedir, Nasıl Oluşur, Renk Körlüğünün Tedavisi Var mıdır?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN