Teknoloji

Teknoloji Nedir? Yararları Nelerdir?

Teknoloji Nedir? Yararları Nelerdir?

Teknoloji, insanların gereksinimlerine uygun yardımcı araç ve aletlerin yapılması veya üretilmesi için, gerekli olan yetenek ve bilgidir. Teknoloji ayriyeten, herhangi bir sanayi dalı ile ilgili olan üretimlerin yöntemlerini, kullanılmakta olan aletleri, araç ve gereçleri kapsamakta olan bilgilerdir. İnsanların etkinliği açısından teknoloji, insanlık tarihinde mühendislik ve bilimden daha önce ortaya çıkmıştır. Günümüzde teknoloji veri paylaşımlarının en etkili olan bir biçimi şeklinde kullanılarak keşiflere yön verme aşamasından etkin bir parça olarak da kullanılmaktadır

Teknolojinin Önemi Nedir?

İnsanların farklı konular ve ihtiyaçlar doğrultusunda sorunlar yaşayabilir, bu sorunların çözülebilmesi ve var olan ihtiyaçların ortadan kaldırılabilmesi içinde teknolojiye ihtiyaç vardır. Örneğin; temel ihtiyaçlar arasında bulunan elektrikten yoksun olduğumuzu düşünsek, ne kadar büyük bir eksiklik olduğunun farkına varabiliriz. İnsanların yaşamında internet olmasaydı, temel olarak her evde olması gereken ev aletleri olmasaydı yaşam ne kadar zor olurdu. Eski dönemlerde yaşayan kişiler beslenme ile alakalı olan ihtiyaçlarını karşılamak için mızrakları ortaya çıkardılar ve hayvanları izleyerek avlanma eylemini gerçekleştirdiler. O dönemdeki beslenme ihtiyaçlarını karşılama şekli ile günümüz arasında ne kadar büyük bir fark bulunmaktadır. Günümüzde ise beslenme ile alakalı olan ihtiyaçları karşılamak oldukça kolaydır. Bu noktada insanların teknoloji sayesinde hazıra alıştığı ve tembelleştiğini de söylemek mümkündür. Ayriyeten teknoloji bir ülkenin gelişmesi ve kalkınması açısından da oldukça büyük bir önem taşır.

Teknoloji

Teknolojinin Yararları Nelerdir?

  • İnternet sayesinde bir ülkeden başka bir ülkeye bilgi ulaşımı yapmak çok kolaydır.
  • Teknolojinin sayesinde insanlar kolay bir yaşama sahip olur, bu kolaylık sayesinde işlerini rahata ve hızlı bir şekilde halledebilirler. Örneğin; evlerde yer alan bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi teknolojik ürünlerdir ve insanların işlerini hızlı, rahat ve kolay şekilde yapabilme imkânı sunar.
  • Teknoloji tıp alanı için oldukça faydalıdır, bu fayda sayesinde insanların yaşamında olumlu şekilde etkiler yaratır. İnsanlarda var olan hastalıkların çok çabuk bulunabilmesi adına tıpta bulunan teknolojik ürünlerden yardım alınır.
  • Evlerde yer alan teknolojik ürünlerden yardım alarak hem yiyecekleri hem de bilgileri saklamak mümkündür. Bu işleri daha basit ve daha hızlı bir şekilde yapabilme imkânı sağlar ve işlerin yapılmasında insanlar daha az enerji tüketir.
  • Eğitim alanında teknoloji oldukça faydalıdır. Örneğin; televizyon, projeksiyon makinesi ya da episkop tarzındaki ürünlerin yardımları ile okullarda ders anlatmak ve işlemek kolaylık sağlar.
  • Teknoloji ulaşım alanında da çok faydalıdır. Eski zamanlarda insanlar yolları yürüyerek ya da atlar ile günlerce ya da aylarca gidiyordu, teknoloji sayesinde bu kolay bir hal aldı, çok uzak olan yereler kısa zamanda gidebilme imkânı insanların ayaklarına kadar geldi.
  • Teknolojinin var olan diğer bir faydası da, insanların duygularını ve düşünceleri daha çok insana anlatmasının kolaylaşmasıdır. Matbaanın sunduğu olanaklar ile birçok kitap piyasaya sürülmüş ve insanlar zaman içinde kitapların desteği ile kültürlerini geliştirmiştir. Hayatta var olan gazete, internet, televizyon ve diğer iletişim araçları ile daha çok insana haber ulaşır.
    Teknolojinin Zararları
  • Uzun süre boyunca teknolojik aletlerin kullanılması zaman içinde beyine zarar verir. Çevreye yaymış olduğu ışınlar beyinde bulunan hücrelere zarar verir, beyin hücrelerinde oluşmuş olan hasar sonucunda birçok hastalık meydana gelir. Epilepsi adı verilen hastalık beyin hücrelerinde aktivesinin bozulması sonucunda ortaya çıkmış olan bir hastalıktır. Uzun süreli olarak teknolojik aletlerin enerjisi ile temas halinde kalınması epileptik nöbetlerin geçirilmesini tetikleyebilir.
  • Günümüzde teknolojisinde telefonların içinde Google arama motoru, twitter, facebook tarzındaki birçok etkinlik bulunmaktadır. İnsanlar telefonu konuşma dışında da yanından ayırmamaktadır, bu da telefonların sürekli olarak çevreye zararlı olan enerji yaymalarına olanak sağlar. Yakın bir temas ile yayılmakta olan bu enerji beyinin işleyişine ve hücrelerine zarar vermektedir. Zorunlu haller dışında telefon ile fazla haşır neşir olmamak gerekir.
  • Teknoloji beyinin kullanılmasını azaltmaktadır, son dönemlerde özellikle çocuklar ve gençler her sorunun cevabını bilgisayarda aramaktadır. Bu özellikle beyni gelişmekte olan çocukların öğrenme kapasitesine ve düşünce gücünü azaltır. Beyinin çalışmamasından dolayı belli bir süre sonra unutkanlıklar başlar ve düşünce fonksiyonları yavaşlar. Bunamamak adına yapılmış olan tüm bilimsel araştırmalar, beyin egzersizleri, kitap okuma, bulmaca çözme gibi aktivitelerin yapılmasını tavsiye etmektedir ama son dönemler bulmacaların bile cevapları bilgisayarlarda aranmaktadır.
  • Teknolojik aletlerin beyin kısmına fiziki açıdan verdiği zararlar tüm dünya üstünde ispatlanmıştır. Son dönemlerde tedavi şart bile hale gelmiş olan sorunda bağımlılıktır. Yapılmış olan araştırmalar teknolojik bağımlı sayılarının alkol ve sigara bağımlılarından daha fazla olduğunu ortaya çıkartmıştır. Oluşan bu bağımlılık insan yaşamındaki ikili ilişkileri etkilemekte, iş kayıplarına ve boşanmalara yol açmaktadır. İnşalar her yerde yanlarında telefon taşıdıklarından, her yaptıklarını sosyal medyada paylaştıklarından ve sabah kalkar teknolojik olan aletler ile vakit geçirmeye başladıklarından dolayı asosyal olmaya başlamışlardır. Alkol ve sigara kullanımı nasıl belli bir yaşa kadar yasaksa, teknolojik olan aletlerin kullanımında çocuklar için belli bir yaş dönemine kadar yasak olması gerekir. Çünkü çocuklarda bağımlılık yapmanın yanı sıra zekâ ve beyin gelişiminde olumsuz açıdan etkiler oluşmaktadır. Belli bir dönem sonra teknolojik aletlerden kurtulmak amaçlı merkezler bile kurulabilir.
  • Sinir sisteminde ve beyinde oluşacak olan kalıcı hasarların düzeltilmesi mümkün değildir, beyinin elektriksel olan aktivitesi bozulmamışsa ve beyinde tam anlamı ile hasar oluşmamışsa tedavi etmek mümkündür ama teknolojik olan aletlerin yaymış olduğu ışınlar hücrelerde hasar oluşturmakta ve ne tarz bir hasar oluşturduğu henüz bilinmemektedir.
  • Beyin tümörü, Parkinson, demans tarzındaki hastalıkları teknolojik aletlerin bu zararlı olan ışınları etkiler. Epilepsi de beyinde oluşan elektriksel aktivitenin bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Uzun süreçli olarak teknolojik aletler ile vakit geçirmek bu hastalığın tetiklenmesine yol açar. Buna benzeyen ya da kalıcı olmayacak olan birçok hasar beyinde ve sinir sisteminde oluşur.
  • Günümüz iş yaşamında teknolojinin de ilerlemesi ile bu aletleri kullanmamak mümkün değildir ama sürelerini elinizden geldiği kadar kısa şekilde tutmak gerekir. Son dönemlerde 24 saat boyunca insanların yanından ayırmadığı telefonlarda teknolojik olan iletişim araçları içindedir. Yanı başınızda açık şekilde duran telefonlar zararlı olan ışınlarını sürekli olarak yayarak insanlara zarar vermektedir. Bundan kaynaklı olarak mümkün olabildiğince az zaman aralıklarında telefon maksatlı kullanmak gerekmektedir. Özellikle kitapları ve gazeteleri kesinlikle bilgisayardan okumamak gerekmektedir. Mümkün olabildiğince sosyal medyadan uzak durmak sağlık açısından oldukça önemlidir.
  • Teknoloji insan yaşamında düşünce gücünü zayıflatmaktadır. Sosyal yaşamdan kopulmasına olanak sağlar, sanatsal açıdan aktiviteleri, hayal kurmayı, sosyalliği ve kıvrak zekâyı kontrol altında tutmayı sağlayan sağ beyni pasifize etmektedir. Bundan kaynaklı olarak da gençlerin çoğunluğundan düşünme gücü azalır, kelime hazinesinin azalmasından kaynaklı olarak konuşmada hiçbir zaman akıcılık yakalanmaz. Bunun yanı sıra teknolojik aletlerin yaymış olduğu zararlı ışınlar beyin hücresini ve bunların emirleri ile kas hareketi sağlayan ve kasa götüren sinirlerin çoğunluğuna zarar verir. Hareketlerde oluşan bu hasar aksonal olarak adlandırılır.
  • Teknolojik aletlerden sadece yatak odasında değil tüm yaşam ortamlarında uzak durmak gerekir. Uyku zamanında bu aletlerin odanın dışında tutulması ve kapalı şekilde olması gerekir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN