Sağlık

Mide Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mide Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Mide kanseri, midenin neresinde olduğuna göre farklı isimler ile anılır ama mide kanseri olan vakaların % 95’lik kısmında glandüler dokuda başlar. Geri kalan kısımda ise mide ve çevresinde damarlarda, dokulara ve kaslarda görülmekte olan kanser türleridir. Mide kanserinin ilk aşamasında kişilerin fark edebileceği farklılıklar oluşmayabilir. İlk dönemlerde zaman zaman kusma ve mide bulantısı sık görülür ama bu dönem hiçbir şekilde belirti olmadan da geçebilmektedir. Kanserli olan hücrelerin sayısın artması ile aşağıda bulunan belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Dışkıda Görülen Kan

Dışkıda kan, dışkının koyu kahveye, bordoya dönüşmesi ya da tuvalet kâğıdında kan ile ortaya çıkar. Dışkıda bulunan kandan dolayı hemen panik olmanın gereği yoktur. Çünkü mide ülseri veya hemoroit tarzı daha az riske sahip olan rahatsızlıkların da belirtisi olabilir. Bu tarz bir belirti görüldüğünde vakit kaybı yaşamadan uzman bir hekime muayene olmak gerekir.

Mide Bulantısı ve Kusma

Sürekli olarak kusma ve mide bulantısı çekmek mide kanserinin sık görülecek olan belirtileri arasında yer alabilir ama bu tarz her belirti mide kanseri anlamına gelmez. Mide kanserinden kaynaklı görülen kusma ve bulantı herhangi bir sebep olmadan da ortaya çıkabilmektedir.

Mide Ağrısı

Mide de oluşan ağrı mide kanserinin en sık görülen belirtisi içinde yer alır ve hastayı doktora gitmeye kadar zorlayabilir. Bu ağrılar rahatsızlık veren ve hafif olan ağrılardan, şiddetli ağrılara kadar geniş bir yelpaze içinde görülmektedir. Ağrı genelde midenin üst kısmında meydana gelir. Israrlı şekilde devam eden mide ağrılarının nedeni ne olursa olsun en kısa sürede uzman bir hekim tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

Mide Kanserinin Diğer Belirtileri

Kronik Yorgunluklar

Bir ya da iki günden daha uzun süren yorgunluklar bir hastalığın belirtisi olabilir. Mide kanserinin etkileri arasında yer alan yorgunluk, çoğu zaman dışkı ve kusma ile birlikte kaybedilmiş olan kanın sebep olduğu anemi işle beraber ortaya çıkar. Kan kayıpları nefes darlıklarına da yol açmaktadır.

Sebepsiz Kilo Kayıpları

Egzersiz ve beslenme programında herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen kilo kaybı yaşanıyorsa mide kanseri riski olabilir. Sebepsiz şekilde verilen kilo kayıpları aynı zamanda sindirim sistemi organlarında oluşabilen kanserlere ve kolon kanserine de işaret ediyor olabilir.

Mide Kanseri Belirtilerinin Değerlendirilmesi

Yukarıda var olan belirtiler farklı rahatsızlıklarında belirtisi olabilmektedir ama her türlü belirtin dikkate alınmalı ve uzman bir hekim tarafından kontrol edilmelidir. Kanser türlerinin birçoğu, tedavi sürecindeki kritik bir dönem olan ilk aşamada belirtilere sebep olmaz ya da var olan belirtiler oldukça hafif olduğundan dolayı kişiler hekime başvurmazlar. Mide kanserinin ve diğer kanser türlerinin erken teşhis edilmesi ile birlikte tedavi süreci açısından hayati bir anlam taşımaktadır. Uzmanlar erken teşhis adına, ailesinin geçmişinde kanser vakası bulanan kişilerin ve 50 yaş üstünde olan devamlı hazımsızlık çeken kişilerin düzenli bir şekilde kontrol yapmalarını önerir.

Mide Kanseri Riskini Arttıran Faktörler

  • Mide kanseri kesin olarak sebebi bilinmemektedir ama uzmanlar belli başlı faktörlerin mide kanseri olma riski oluşturduğunu ifade eder. Bu riskler içinde;
  • Genetik; ailesinin geçmişinde kanser vakası bulunan kişilerin mide kanserine yakalanma olasılığı yüksektir.
  • Cinsiyet; erkeklerin mide kanseri olma riski bayanlara oranla yaklaşık 2 kat daha fazladır.
  • Coğrafya; mide kanserinin en çok görüldüğü ülkeler arasında, Orta ve Güney Amerika ülkeleri ve Japonya yer alır.
  • Çevresel faktörler; hava kirliliğin yanı sıra iş ile bağlantı, kereste, kauçuk, kömür ve nikel işleme tesislerinde çalışan kişilerin mide kanserine yakalanma riskleri oldukça yüksektir.
  • Yaş; mide kanseri kişilerde çoğunlukla 70 ila 74 yaş aralığında rastlanır.
  • Kan grubu; yapılan araştırmalar A kan grubuna sahip olan kişilerin mide kanserine yakalanma riskinin daha çok olduğunu ortaya çıkartmıştır.
  • Sağlık koşulları; mide de bulunan ülser dışında, anemi, mide enfeksiyonu, mide polipleri ve gastrit tarzındaki hastalıklar mide kanseri riskini 2 katına çıkartmaktadır.
  • Ülser; mide ülserine sahip olan kişilerde mide kanserine yakalanma riskleri oldukça yüksektir.
  • Yaşam tarzı; alkol ve sigara kullanımı, meyve ve sebze bakımından oldukça zayıf beslenme şekli, füme gıdalar, fast-food gıdalar, aşırı tuz tüketimi ve hazır gıdaların yüksek oranlarda tüketilmesi sonucunda mide kanserine yakalanma riski artar.

Mide Kanseri Teşhisi Nasıl Konulur?

Uzmanlar mide kanserinden şüphe ettiğinde ilk olarak dışkıda kan olup olmadığı ile alakalı tespit yapar ama vakaların bazılarında dışkıda kan görülmez. Bundan kaynaklı olarak bağırsak mide röntgeni ve kamere yardımı ile bağırsak ve mide inceleneceği endoskopi yapılır. Uzmanlar yaptığı bu incelemelerin neticesinde kanserli olarak düşündüğü bir kitle ile karşılaşırsa bu kitleden örnek almaya gider. Kanserli olup olmadığı ile alakalı inceleme için laboratuvara gönderir. Buna biyopsi adı verilmektedir. Gelecek olan laboratuvar sonuçlarına göre kanserli hücre olup olmadığının kesin olarak tanısı konur.

mide kanseri

Mide Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akıllı İlaçlar

Mide kanseri olan kişilerin % 20’lik kısmında kanserde HER-2/neu onkojeni olarak adlandırılan molekül bulunmaktadır. HER2/neu onkojeni var olan kanser hücrelerinin kontrol edilemeden çoğalmasını sağlar. Patolojik inceleme sonucunda FISH ve İHK yöntemi ile onkojen pozitif şekilde bulunmuşsa trastuzumab adlı ilaç, ileri süreçte metastatik mide kanserinin tedavisi sürecinde kemoterapi ile beraber şekilde kullanılır. HER2/neu onkojeni artı olan ileri sürece girmiş olan kişilerde tek kemoterapi ile ortalama olarak 8 ila 9 ay, kemoterapi ve trastuzumab ile birlikte 10 ila 11 ay ortalama olarak yaşam süreci elde edilir.

Ameliyat

Gastrektomi midenin belli bir bölümü ya da tümü çevrelemekte olan lenf ve doku bezleri ile beraber çıkartılması işlemidir. Burada uzmanın daha önceden mide kanseri ameliyatı yapıp yapmadığı, senede kaç adet vaka ile uğraştığı vb. bilgiler uzmanın tecrübesini gösteren verilerdir. Bu verilerin tümü ameliyattaki başarıyı belirleyecek olan unsurlar içinde yer alır. Temel anlamdaki belirleyici unsur ise, kanser hücrelerinin büyüklükleri, çevre organlara ve lenf bezlerine geçip geçmediği ile alakalı olan detaylardan oluşur. Mide kanseri ve diğer kanser türlerinde tedavi sürecinde uzmanın tecrübesi, hastane ve kişinin psikolojisi oldukça önemlidir.

Radyasyon Tedavisi

Erken süreçte bulunan kişilerden genelde ameliyat sonrasında adjuvan olarak kullanılmaktadır. Ameliyat olamayan ve ileri süreçte olan kişilerde mide kanserine bağlı olarak tıkanma ve kanama tarzındaki durumlarda da palyatif amaçlı uygulaması yapılır.

Kemoterapi

Mide ameliyatından daha önce (neoadjuvant), mide ameliyatından daha sonra palyatif ileri süreçteki hastalıkta ve adjuvant amaçları için kullanımı yapılır. Tıbbı onkoloji uzmanı olan doktorlar tarafından kemoterapi adına kararlar verilir ve uygulaması yapılır. Mide kanseri için kullanılacak olan en etkili ilaçlar; capecitabin, epirubicin, irinotecan, 5-fluorouracil, oxaliplatin, docetaxel, cisplatin, carboplatin’dır. İleri süreç olan 4. evrede mide kanseri olan kişilerde kemoterapi yardımı ile genelde 8 ila 9 ay, alternatif tıp uygulaması ve kemoterapisiz şekilde 5 ay civarında yaşam süresi elde etmek mümkündür. Bu rakamlar ortalama olan rakamlardan oluşur. Kanser olan ve yıllarca yaşayan kişiler de bulunmaktadır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN