Sağlık

Mide Kanaması Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur?

Mide Kanaması Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur?

İnsanlar arasında mide kanaması olarak bilinen kanama ağızdan başlamak sureti ile yemek borusu, bağırsak ve mideden anüse ve rektuma kadar olan bölgeyi kapsayarak gastrointestinal sistemde meydana gelmektedir. Bundan dolayı mide kanaması yemek borusu, mide, ince bağırsağın ilk bölümünde görülecek olan kanamalar ve ince bağırsak, anüs, kalın bağırsak ve rektum da görülecek olan kanamalar olarak iki kısma ayrılır. Mide kanaması insan yaşamını tehdit eden şiddetli ve ani kanama ya da devamlı kan kaybına bağlı olaraktan çeşitli komplikasyonlara yol açabilecek olan kronik kanama şeklinde görülmektedir.

Hafif olan ve süreklilik göstermeyecek olan mide kanaması genelde kendi kendine çözülebilmektedir ama kanama düzeyi ne kadar az düzeyde olursa olsun meydana gelecek olan bölge tespit edilmek zorundadır. Katrana benzeyen ve koyu renkli olan dışkı mide kanaması açısından en sık görülmekte olan belirtidir. Kanama boyutu şiddetli ise baş dönmesi, halsizlik, kan kusma tarzında belirtiler gözlemlenebilir. Belirtilerin fark edilmesi halinde vakit kaybı yaşamadan uzman olan bir hekime başvurarak gerekli olan tüm testlerin yapılması gerekmektedir.

Mide Kanaması Belirtileri

Mide kanaması belirtileri kanamanın şiddetine ve hangi bölgede meydana geldiğine göre değişebilmektedir. Kronik ve hafif olan gastrointestinal sistem kanamalarında meydana gelecek olan sıkıntılar yaşayan kişiler tarafından anlaşılmamaktadır ama kan kaybının düzeyine bağlı olaraktan ilerleyen süreçte anemi gözlemlenebilir. Hafif olan kanamalarda kan kişinin dışkısı ile birlikte dışarı atılmakta ve dışkı rengi çok normal olmadığından dolayı kişilerin mide kanaması yaşadığını fark etmesi de zordur. Bu tarz kanamalarda mide kanaması dışkı üstünde yapılacak olan kan testi ile tespit edilir.

Akur kanamalarda ve şiddetli olan kronik kanamalarda ise kişilerin dışkısı normalden daha koyu olabilir ve görünüm açısından katran gibidir. Ani şekilde yaşanacak olan kan kayıpları nefes darlığı, gözlerin kararması,  baş dönmesi, solgunluk,  kişilerde halsizlik tarzında belirtilere yol açar. Kanama düzeyine bağlı olaraktan kahverengi ve kırmızı renkli kusma gözlemlenebilir. Dışkıda oluşan kan bordo renkli, parlak kırmızı ya da katran gibi olabilir. Dışkıda var olan katran rengi genelde üst gastrointestinal sistemde oluşan bir kanamaya işaret etmektedir ama bazı durumlarda kalın ya da ince bağırsaktaki kanamaların sonucunda da bu tarz dışkı gözlemlenmektedir. Parlak ve kırmızı olan dışkı üst gastrointestinal sistemde oluşan bir kanamaya yani, rektuma yakın olan bölgelerde yaşanabilecek olan kanamalara bağlıdır.

Mide Kanaması

Mide Kanamasının Sebepleri

Üst gastrointestinal sistemde oluşabilecek olan kanamaların sebebi çoğu zaman mide astarında veya yemek borusunda oluşan ülserlerden kaynaklanmaktadır. Siroz tarzı kronik karaciğer rahatsızlıkları sebebiyle yemek borusunda oluşabilecek olan varisler kanamalara yol açabilir. Başka bir sebepten dolayı sağlık sıkıntısından dolayı öğürme veya aşırı düzeyde kusma ve yemek borusunu mide kısmına bölgeye de tahribat sebebiyle kanamalar da oluşmaktadır. Tüm bunların yanı sıra midede ve yemek borusunda var olan kötü huylu ya da iyi huylu olan tümörler de  kanamalara sebep olabilir.

Artrir ilaçları, aspirin tarzındaki iltihap önleyici olan ilaçlar ya da kan inceltici ilaçların aşırı düzeyde kullanılması da mide kanamasına yol açabilmektedir. Alt gastrointestinal sistemde oluşabilecek olan kanamaların çoğunluğu kişilerin kalın bağırsağındaki zayıf noktalarında dışa doğru oluşabilecek olan baskı sebebi ile bu kısımlarda meydana gelecek olan baloncuklar ( divertiküloz ya da bağırsak fıtığı ) sebebiyle meydana gelmektedir. Bağırsaklarda var olan damarların anormal düzeyde bir şekilde alması ya da büyümesine yol açabilecek olan bir rahatsızlık, kolon zarında oluşan iltihap, ışın tedavisi, Chron hastalığı, ülseratif kolit, kolon polipleri, anjiyodisplazi bu kısımda görülen kanamaların diğer sebepleri arasında yer alır.

Mide Kanamasını Arttıran Etkenler

Belli başlı kanama rahatsızlıkları, aşırı düzeyde alkol tüketimi, bakteriyel enfeksiyonlar, ülser, geçmişte yaşanmış olan kanamalar, sigara kullanım, devamlı olarak aspirin kullanımı, anti-enflamatuar, kan inceltici ilaçların kullanımı ve steroidler mide kanaması açısından riskleri yükseltecek olan unsurlar içinde yer alır.

Mide Kanamasında Teşhis Nasıl Konur?

Mide sıkıntı ile gittiğiniz hastanede hekim mide kanamasının üst gastrointestinal sistemde olmasından şüpheleniliyorsa bu kısımda endoskopi ile muayene yapılacaktır. Endoskopi, uç kısmında kamera olan esnek bir tüp bulunan aletin ağızdan sokularak iç bölgenin incelenmesi işlemidir. Endoskopi esnasında hastaların küçük dil çevresi ve dil kökü sprey yardımı ile uyuşturulur, bu şekilde oluşabilecek olan bulantıda tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Daha sonrasında damar yolu ile hafif düzeyde uyku verilecek olan ilaçlar verilmektedir. Bu uygulama oldukça kolay bir uygulama şeklidir. Endoskopi sonrasında hastalar yaklaşık 2 saat içerisinde günlük hayatına kolay bir şekilde geri dönebilir. Endoskopiyi yapacak olan uzman hekim gerekli gördüğünde endoskopi sırasında ve sonrasında incelemek adına küçük olan parçalar da alınabilir.

Mide kanaması anüs, rektum, kalın bağırsak ya da ince bağırsağın yer aldığı alt gastrointestinal sistemde oluşmuşsa kolonoskopi gerekebilmektedir. Kolonoskopi, endoskopi tarzında uç kısmında kamera olan esnek bir tüp bulunan alet ile hastaların uyutulması işlemi ile uygulanmaktadır. Ayrıca endoskopide olduğu gibi hekimlerin şüpheli görecekleri dokulardan küçük örnekler alınabilir ve labratuvar ortamına incelenmeye gönderilebilir. Kolonoskopi ve endoskopiden önce mide kanamasının var olup olmadığının belirlenmesi adına hekimler dışkıdan kan testi isteyebilir.

Mide Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide kanaması adına izlenecek olan yol mide kanamasının sebebine bağlı şekilde değişkenlikler gösterebilir. Örneğin; devamlı olarak kullanılmakta olan ilaçlar mide kanamasına sebep olmuşsa bu ilaçların kullanımı kesilmeli ya da hekim tarafından alternatif olan ilaçların kullanılması önerilmelidir.

Mide kanaması belli bir enfeksiyona bağlı olarak oluşmuşsa antibiyotik tedavisi uygulaması yapılabilir. Sindirim açısından kolaylık sağlanması adına probiyotiklerin kullanılması gerekir. Bazı durumlarda ise farklı olan ilaçların kombinasyon yapılarak kullanılması gerekebilir. Ayriyeten sigara ve alkolü bırakmak, sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenme programına geçiş yapmak mide kanaması tedavisi açısından oldukça önemli olan detaylar içinde yer alır. Mide kanaması için verilmiş olan tüm çabalara rağmen kontrol altında tutulmayan kanamalar için hekiminde uygun görmesi durumunda ameliyat seçeneği uygulanabilir.

Mide Kanaması ile Alakalı Olan ABD Verileri ve Rakamları

Mide kanaması şikâyeti ile acil servislere gelen hastaların yaklaşık olarak % 45’i üst gastrointestinal sisteminde, % 24’lük kısmı da alt gastrointestinal sistem kanaması geçirir. % 34’ünde mide kanamasının hangi bölgede var olduğu belli olmadığından ve gereken testler yapılmadığından dolayı belli değildir.

Mide kanaması şikâyeti ile hastaneye gelen hastaların % 51’lik kısmı 65 ile 84 yaş arasındaki kişilerden oluşur. Bunu sırası ile % 21’lik kısmı ile 45 ile 64 yaş arasındaki kişiler, % 17’lik kısmı ile 30 ile 44 yaş arasındaki kişiler, % 8’lik kısmı ile 20 ile 29 yaş arasındaki kişiler, % 1’lik kısmı ile 20 yaş altındaki kişiler oluşturmaktadır. Mide kanaması erkek ve kadınlar arasında hemen hemen eşit bir şekilde görülür. Mide kanaması sebebiyle hastaneye giden kişilerin % 51’lik kısmı erkeklerden ve % 49’luk kısmı da kadınlardan oluşur.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN